Ultima oră

Peste 20 de mii de ciini si pisici vaccinate impotriva rabiei

Sorin Tudose
4 nov 2010 849 vizualizări
Circa 20 de mii de ciini din cei 80 de mii cit se estimeaza ca latra si apara gospodariile oamenilor din tot judetul au fost vaccinati de medicii veterinari impotriva rabiei

De asemenea, au fost vaccinate si trei mii de pisici din cele aproximativ 23 de mii cit exista pe linga casele vrincenilor. Campania de imunizare a demarat in luna octombrie si va continua pina in decembrie. Vaccinul este gratuit, dar cu toate acestea mai sint si cetateni care ascund medicilor veterinari ca detin carnasiere (n.r. ciini si pisici) in gospodarie. O alta problema pe care o mai intimpina veterinarii consta in prinderea pisicilor, acestea lasindu-se mult mai greu imunizate decit ciinii. "Mai gasim si proprietari mai putin dispusi sa isi lase animalele sa fie vaccinate, dar incecam sa ii lamurim. Pina la urma este un gest de inconstienta sa refuzi vaccinul antirabic la carnasiere", a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare (DSV). Veterinarii mai au de luptat si cu o anumita mentalitate a oamenilor care spun in cazul ciinilor ca acestia stau legati si nu parasesc curtea, motiv pentru care nu au cum sa fie turbati. Lucrurile nu stau chiar asa, deoarece animalele salbatice predipsuse la rabie precum vulpea, pot veni in gospodariile vrincenilor si musca tocmai acei ciini ce stau legati. Iulian Cucoli mai precizeaza ca vaccinul si-a dovedit eficacitatea de-a lungul anilor. "Din datele noastre rezulta ca nu am mai avut un caz de rabie la ciini de circa 5 ani, iar la pisici ultimul caz a fost inregistrat acum citiva ani", a adaugat acesta. Daca un animal domestic muscat de unul salbatic turbat nu a fost imunizat la timp, acesta va fi tinut sub observatie, iar in ultima instanta, eutanasiat. In cazul in care oamenii sint muscati de un animal bolnav de rabie, se recomanda vizita urgenta la medic, deoarece simptomele acestei boli pot aparea la multa vreme de la contactul cu animalul. (S. TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 22 ore, 55 minute, 1 secunda
Acei ciini din gospodarii stau legati, dar cu cei de pe strada ce faceti?, nu-i vaccinati si pe ei? ca ii poate musca si pe ei o vulpe sau alte animale turbate.
, acum 739399 zile, 22 ore, 55 minute, 1 secunda
Mai bine ne vaccinati pe noi,ca mai devreme sau mai tarziu vom fi toti compostati de maidanezi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.