Ultima oră

LIFE:Utile: In ce conditii ajung romanii sa se lase de fumat;Cercetatorii sunt increzatori ca vor putea inregistra visele

Ziarul de Vrancea
30 oct 2010 481 vizualizări
Utilizatorii de Facebook sunt cel mai activi miercurea

în ce condiÃii ajung romanii să se lase de fumat


Mai mult de un sfert din romani sunt fumători, arată cele mai noi statistici. Totuºi, criza financiară ºi numărul tot mai mare de decese cauzate de acest tip de dependenÃă ii determină pe mulÃi dintre ei să incerce să renunÃe la viciu. Iată ºi in ce măsură ºi reuºesc. Comparativ cu anul 2009, numărul fumătorilor de la noi din Ãară a scăzut cu 2%, potrivit unui studiu realizat in luna martie a acestui an de Totem Communication. Iar acest lucru este pus atat pe seama educării populaÃiei in privinÃa efectelor negative ale fumatului asupra sănătăÃii ca urmare a unor campanii naÃionale antitutun, cat mai ales pe seama crizei financiare ºi a scumpirii Ãigărilor. "Pană in anul 2004, numărul fumătorilor romani a fost extrem de mare, mai ales din cauză că preÃul Ãigărilor era rezonabil, dar ºi pentru că nu existau campanii de informare despre efectele fumatului. în prezent, viaÃa de zi cu zi a demonstrat că, atunci cand preÃul a crescut, mai ales in condiÃiile diminuării veniturilor, romanii aleg in număr din ce in ce mai mare să renunÃe la Ãigări", spune Magda Ciobanu, medic specialist pneu­molog ºi coordonatoarea Programului NaÃional Antifumat, informeaza Adevarul.


Sarea in bucate: de unde provine consumul in exces


După cum se ºtie, clorura de sodiu (sarea de bucătărie) joacă un rol foarte important in echilibrarea balanÃei fluidelor in organism, fiind esenÃială pentru buna funcÃionare a muºchilor ºi a terminaÃiilor nervoase. însă problemele apar atunci cand aport de sare in alimentaÃie depăºeºte limitele normale: 2-5 grame/zi. Excesul de sare determină apariÃia hipertensiunii arteriale, unul din principalii factori de risc cardiovasculari, dar ºi a cancerului de stomac, litiazei renale sau a diabetului. Primii "vinovaÃi" de comercializarea sării sub formă brută sunt fenicienii, primii negustori care aprovizionau cu sare popoarele ce locuiau in jurul Mării Mediterane. ImportanÃa sării a fost recunoscută de romani, care au numit-o ,,harul pămantului". în unele regiuni din Africa mireasa se cumpără cu 13 castroane de sare, iar, in vechime, soldaÃii romani primeau in fiecare lună, pe langă o sumă de bani, ºi cate un săculeà cu sare (de aici derivă cuvantul salarium = salariu, care cu timpul si-a schimbat sensul). în tradiÃia romanească există obiceiul de a primi oaspeÃii cu sare ºi paine. Totodată, se mai păstrează credinÃa că sarea este inzestrată cu puteri magice tămăduitoare: pentru a-l feri de boli, este bine să pui in scăldătoarea copilului un pumn de sare. Sarea are ºi un rol terapeutic in medicina clasică. Astfel, carenÃa de iod din anumite zone geografice este suplimentată prin consumul de sare iodată, care previne apariÃia guºei tidoiene endemice ºi a tulburărilor neuropsihice, anunta Romania libera.


Utilizatorii de Facebook sunt cel mai activi miercurea


Cel mai fierbinte moment pe Facebook se inregistrează in zilele de miercuri, la ora 3 după-amiaza pe Coasta de Est a Americii, cand reÃeaua socială se incinge de postări ºi comentarii. Compania Vitrue, specializată in managementul social media, a dat publicităÃii un studiu in care arată cand se inregistrează cea mai ridicată ºi cea mai redusă activitate pe paginile de Facebook ale companiilor. Potrivit Huffington Post, Vitrue a analizat, in periada august 2007-octombrie 2010 peste 1,64 de milioane de postări de pe paginile companiilor ºi mai mult de 7,56 milioane de comentarii. Datele obÃinute de Vitrue arată că userii sunt cel mai activi miercurea la ora 3 după-amiaza ºi că, in general, zilele săptămanii sunt mai interesante pe această reÃea socială decat weekendurile. Varfurile de activitate se inregistrează in cursul săptămanii, la orele 11 dimineaÃa, 3 după-amiaza ºi 8 seara, in timp ce duminica internauÃii accesează cel mai puÃin comunicatele transmise de branduri pe reÃeaua socială, relateaza Gandul.


Ce beneficii aduce consumul de castane


Studiile recente arată că un consum moderat, de patru-cinci castane pe zi, aduce numeroase beneficii sănătăÃii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului "rău", tratează neplăcerile digestive ºi revigorează sistemul nervos. Specialiºtii atrag atenÃia că atunci cand consumi aceste fructe trebuie să elimini din alimentaÃie alte surse bogate in calorii, deoarece castanele au un conÃinut caloric ridicat (100 g conÃin aproape 200 de calorii), care se datorează carbohidraÃilor ºi nu grăsimilor. în castane găseºti multe săruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alături de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E ºi o cantitate modestă de vitamina C. Află in continuare ce beneficii au pentru sănătate cele mai gustoase preparate din ­castane ºi in ce cantitate poÃi să le consumi, fără riscuri, potrivit Adevarul.


Un nou virus periculos, transmis de la maimuÃă la om


După ce luni de zile au Ãinut secret un raport, autorităÃile americane au fost nevoie să recunoască rezultatul investigaÃiilor făcute de o jurnalistă, care a descoperit existenÃa unui nou virus, ce se transmite de la maimuÃe la om. Prima persoană care a suferit de pe urma acestui virus este un cercetător de la Centrul NaÃional din California pentru Cercetarea VieÃii Primatelor, care s-a aflat anul trecut intr-o colonie de maimuÃe din America de Sud. Potrivit informaÃiilor confirmate de epidemiologi, se pare că omul de ºtiinÃă american a contractat virusul după două săptămani, cat s-a aflat in preajma animalelor bolnave. Din fericire, boala nu s-a transmis ºi la alÃi membri ai echipei de cercetători sau in randul familiei. "Nu trebuie să intrăm in panică, dar trebuie să fim vigilenÃi" - a declarat, in cadrul unei reuniuni a specialiºtilor in boli infecÃioase, Greg Gray, expert in epidemiologie la Universitatea din Florida, citat de Romania libera.


Ce capcane ascund alimentele light


Pentru că ne preocupă tot mai mult să avem o alimentaÃie sănătoasă, incercăm să eliminăm "E"-urile din mancare ºi să cumpărăm predominant produse care poartă menÃiunea "light". Specialiºtii in nutriÃie avertizează că "light" nu echivalează neapărat cu mai puÃine calorii. Potrivit medicilor, cele două categorii de substanÃe nutritive vizate de termenul "light" sunt glucidele, adică zahărul, ºi lipidele, respectiv grăsimea. Există alimente in care cele două substanÃe există concomitent, de aceea prima regulă atunci cand cumpărăm un produs pe care scrie "light" este să citim eticheta. "Cand cumpărăm un produs alimentar trebuie să acordăm o mare importanÃă detaliilor nutriÃionale de pe etichetă. De obicei, dacă un produs conÃine un procent redus de grăsime inseamnă că el conÃine, in schimb, mai mult zahăr sau inlocuitori artificiali de zahăr. Acest adaos de zahăr are efecte negative atat asupra siluetei cat ºi asupra sănătăÃii unor pacienÃi cronici, precum cei bolnavi de diabet", exemplifică dr. Luigi Gratton, membru al "Programulului de analiză a obezităÃii ca factor de risc", derulat de Centrul pentru NutriÃie Umană din cadrul UniversităÃii din Los Angeles, informeaza Gandul.


AlimentaÃia tatălui, cu efecte asupra copiilor


Nu doar mamele, ci ºi viitorii tătici ar trebui să iºi controleze dieta, altfel pot transmite urmaºilor defecte genetice care să ducă la imbolnăvire, arată cercetătorii de la Universitatea "New South Wales" din Sydney, Australia. Aceºtia au descoperit că tăticii cu o dietă bogată in grăsimi au copii cu risc crescut de a face diabet de tip I ºi că organismul acestor copii produce o cantitate de insulină (hormonul ce reglează metabolizarea zahărului din sange) mai mică decat ar fi normal, precizeaza Adevarul.


Compensate anti-psoriazis


Cei peste 400.000 de romani cu psoriazis vor primi pastile de ultimă generaÃie ºi vor fi inscriºi intr-un Registru. Casa NaÃională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va infiinÃa un Registru prin care să poată monitoriza mai atent evoluÃia ºi tratamentul romanilor bolnavi de psoriazis. IniÃiativa va fi pusă in practică de o Comisie de experÃi in psoriazisul mediu ºi sever. Medicii din intreaga Ãară vor fi obligaÃi să raporteze date exacte legate de pacienÃii cu psoriazis, istoricul bolii lor, intrucat doar pacienÃii inscriºi in acest Registru vor putea beneficia de tratament gratuit, relateaza evz.ro.


Cercetătorii sunt increzători că vor putea inregistra visele


Un cercetător din Statele Unite ºi-a anunÃat planurile de a inregistra ºi interpreta visele, dar nu in scopuri de spionaj, ci pentru a-i ajuta pe oameni să inÃeleagă ce ii face să viseze ºi să le interpreteze semnificaÃia. Moran Cerf susÃine că el ºi echipa sa au descoperit o modalitate de a inregistra activitatea creierului. Experimentele in care unor voluntari le-au fost implantaÃi electrozi in creier, pe cale chirurgicală, le-a permis oamenilor de ºtiinÃă să le "citească" mintea, notează Daily Mail. "Ne-ar plăcea să citim visele oamenilor. Ar fi minunat să citim mintea oamenilor atunci cand ei nu pot comunica, precum cei in comă. Nu se ºtie de ce oamenii visează, iar una din intrebările la care am vrea să găsim un răspuns este cand creăm, de fapt, aceste vise?", a declarat Cerf, citat de Adevarul.


de Cristina Bobe HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.