Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele zilei:Culisele accidentului aviatic al lui Ceausescu de la Moscova; Catering cu etnobotanice

Ziarul de Vrancea
30 oct 2010 531 vizualizări
Ce mai vand taranii pe net: capre "in stare buna de intretinere", gaini motate, pomi de Craciun, masini de taiat coada la ceapa

Povestea polului lui Carol, o moneda de 100.000 de euro


Moneda de aur care anunta dorinta de independenta a Romaniei valoreaza acum cat o vila la marginea Capitalei. In 1868, Carol I testa reactia Marilor Puteri fata de proiectele sale in Romania cu o moneda purtand chipul sau. Inscriptia din jurul efigiei - "Carol I Domnulu Romaniloru" - era un gest foarte curajos, avand in vedere ca Austro-Ungaria era stapana peste Transilvania, iar otomanii erau la putere in teritoriile unificate de Alexandru Ioan Cuza. "Era un gest care nu cadra deloc cu statutul Principatelor", spune Alin Ciupala, conferentiar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. "Vorbim despre manifestarea unor proiecte politice "noul principe dorea ca, treptat, sa obtina un alt statut fata de Imperiul Otoman pentru statul pe care fusese chemat sa il conduca", explica profesorul, citat de evz.ro.


Culisele accidentului aviatic al lui Ceausescu de la Moscova


In anul 1957, avionul in care se afla viitorul dictator comunist s-a prabusit langa capitala URSS. Unul dintre redactorii Romaniei Libere a aflat amanunte de culise chiar de la Florea Ceausescu, fratele lui Nicolae Ceausescu. In ziua in care a cazut avionul guvernamental, in noiembrie 1957, langa aerodromul Vnukovo din Moscova, eram coleg de birou, la RL cu Florea Ceausescu, fratele lui Nicolae Ceausescu, pe atunci secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman cu cadrele, Militia, Securitatea si activul de partid. Avea, deci, de pe atunci, in mana, o parte din parghiile puterii. Imediat dupa accident, Florea Ceausescu a fost trimis la Moscova, pentru a sta langa fratele sau, accidentat dupa caderea avionului. Intors acasa, Florea ne-a povestit amanuntit cum s-au intamplat lucrurile... "Au plecat cu un avion Iliusin - 18 condus de piloti militari romani, pe o vizibilitate zero. Intreaga zona fiind intunecata de o ceata foarte deasa, ceea ce a facut zborul extrem de dificil. Asa stand lucrurile, la Kiev, pilotii romani au refuzat sa mai conduca acest avion, cu toate ca minstrul de atunci al Armatei, Salajan, ii amenintase cu curtea martiala. Dar pilotii militari romani, avand in vedere demnitarii de partid si de stat din delegatie, au refuzat net, cu toate riscurile pe care si le asumau astfel. Atunci, comandantul sovietic al aeroportului le-a spus ca tocmai s-au intors dintr-o misiune cativa piloti militari, eroi ai Uniunii Sovietice, care s-au angajat sa-i transporte pe demnitarii romani la Moscova", scrie Romania libera.


"O ÃARĂ’ MICĂ’, MESE PUÃINE": ªarpele Roºu: aici s-au născut replici de film


Au trecut 9 ani de cand cea mai mediatizată carciumă a anilor "â„¢90 a tras obloanele. Acolo a băut ºi a cantat cu lăutarii elita Bucureºtiului. Acum 20 de ani, Eugen Alexandru Niculescu, pentru prieteni Dan Niculescu, ºi-a dat demisia din CPUN ºi s-a hotărat să deschidă o carciumă. "M-am apucat de politică economică!", rade domnu"â„¢ Dan. Avea 42 de ani, ºi afacerea sa urma să rămană in memoria colectivă. Dacă, acum un secol, boema Capitalei se aduna la "Caru"â„¢ cu bere", inainte de război la Capºa, pe timpul comuniºtilor la Mărul de Aur, in anii de după RevoluÃie s-a mutat la intersecÃia dintre străzile GalaÃi ºi Eminescu. La carciumioara sa, cu doar nouă mese ºi-un taraf, mai bine de zece ani s-au imbătat, au cantat, au rostit replici celebre, au plans sau au făcut politică o intreagă pleiadă de artiºti, scriitori, ziariºti, diplomaÃi sau, pur ºi simplu, bon-viveurii anilor "â„¢90. Pe toÃi ii unea un singur lucru: atmosfera. Responsabilul cu bunadispoziÃie era domnu"â„¢ Dan, un uriaº de 120 de kile, cu favoriÃi ºi mustaÃă "pe oală". Un patron care n-a ºtiu să-ºi gestioneze afacerea, dar care, cu certitudine, a intrat in istorie cu creaÃia sa: ªarpele Roºu!, transmite evz.ro.


Ovidiu Popescu: Declaratiile lui Paleologu sunt de natura sa politizeze un proiect de business


Proprietarul Palatului Stirbei, Ovidiu Popescu, a transmis vineri intr-un comunicat ca declaratiile facute de Theodor Paleologu privind implicarea lui Theodor Stolojan si a Andreei Vass in proiectul sau imobiliar sunt "de natura sa politizeze un proiect care a fost intotdeauna unul de business". Deputatul PDL Theodor Paleologu a declarat joi - in timpul unei dezbateri privind proiectul imobiliar pentru Palatul Stirbei al lui Ovidiu Popescu, organizata de Active Watch-Agentia de Monitorizare a Presei in Capitala - ca Andreea Vass, consilier al premierului, a facut lobby pentru acest proiect, pe cand el era ministru al Culturii, in 2009, si ca Theodor Stolojan a fost cel care i-a cerut sa discute cu Andreea Vass despre acest subiect, potrivit Gandul.


Autostraduta de un miliard de euro


Constructorii Autostrazii Transilvania au cheltuit jumatate din cele 2,2 miliarde de euro, costul estimat la inceperea lucrarilor, in 2004. Si n-au asfaltat decat 52,5 kilometri de sosea. Din cei 415 kilometri cat ar urma sa masoare A3 au fost dati in circulatie 42,5 kilometri, iar in aceasta saptamana au fost finalizati alti 10 kilometri. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a cheltuit pana in prezent pentru proiectul "Autostrada Transilvania" 1,13 miliarde de euro, potrivit unei informari oficiale a institutiei. Totalul reprezinta jumatate din intreg costul proiectului estimat, la inceperea lucrarilor in 2004, la 2,2 miliarde de euro. Din cei 415 kilometri cat ar urma sa masoare Autostrada Transilvania, Brasov - Bors, au fost inaugurati 42,5 kilometri pe sectiunea Gilau - Turda, inaugurati la 1 decembrie 2009. In cursul acestei saptamani vor fi finalizate si lucrarile de amenajare a altor 10 kilometri dintre Turda si Campia Turzii. Acestia vor fi deschisi circulatiei din noiembrie, urmand ca astfel autostrada sa devina tranzitabila pe intreg tronsonul 2B, Campia Turzii - Gilau, informeaza Adevarul.


S-a apucat sa invete japoneza din dragoste pentru manga


Ioana, o mare fana a desenelor animate asiatice, are un tel neobisnuit in viata: cand va fi mare, vrea sa se faca japoneza. Picteaza cu sarg literele hiragana si vrea sa se mute in Japonia. La inscrieri, printre oamenii mari, mai mult sau mai putin obligati sa invete expresii din limba Tarii Soarelui Rasare, s-a strecurat Ioana Alexandru, o fata de-o schioapa, eleva in clasa a VII-a. Ea nu avea de gand sa faca afaceri cu japonezii si nici nu planuia in viitorul apropiat vreo calatorie. Desenele animate au convins-o sa mearga sa invete o limba cu scriere si pronuntie total diferite de cea latina. "Totul a inceput dintr-o joaca. Ma uitam la desene animate japoneze, la anime si manga. Urmaream subtitrarea si invatam cate un cuvant. Apoi o prietena de-a mamei a vazut ca-mi place si mi-a adus un manual de japoneza", povesteste Ioana cum a inceput sa indrageasca japoneza, pentru evz.ro.


De ce mai vrea Iliescu o revolutie "comunista\'\' ca in \'89?


Cand Victor Ponta cere o noua revolutie pentru rasturnarea actualei puteri, pare o gluma, cum o gluma a fost si motiunea de cenzura. Cand tema este preluata de Ion Iliescu si sustinuta de editorialisti cu greutate, gluma se ingroasa. Ion Iliescu are o conceptie cu totul particulara despre revoltele din 1989, de care trebuie tinut seama atunci cand prezice ca "se vor acumula nemultumiri care vor genera o explozie ca cea din \'89": pe scurt, in primul rand, tirania comunista (stalinismul) nu a fost comunista deloc, ci "capitalism de stat". In al doilea rand, "factorul motor" al Revolutiei nu au fost anticomunistii sau dreapta (care "n-a fost prezenta"), ci comunistii, membrii de partid care au iesit in strada sau, pe limba lui Iliescu, "factorul social de baza - muncitorimea". In consecinta, revoltele din \'89 nu au fost anticomuniste, ci revolutii comuniste, in esenta lor, impotriva "capitalismului de stat" stalinist, scrie Cristian Campeanu in Romania libera.




de Cristina Bobe HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.