Ultima oră

ECONOMIE-COMPANII:Guvern: Pentru fiecare ucenic pe care il angajeaza, firmele vor primi lunar cate 300 de lei

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 462 vizualizări
Banii ar putea ajunge pentru circa 120 de ucenici daca toti acestia vor fi angajati din ianuarie

Angajatorii vor primi de la stat cate 300 de lei brut lunar pentru fiecare contract de ucenicie la locul de munca pe care il incheie cu tineri care au varsta intre 16 si 25 de ani, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Ministrul muncii, Ioan Botis, a declarat ca banii sunt acordati pe durata contractului de ucenicie la locul de munca, care nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni. Banii vor fi alocati din bugetul asigurarilor pentru somaj, efortul financiar fiind de 110.000 euro pentru 2011, beneficiind 1.500 de ucenici, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.



UPDATE Cititorul Dan Tulceanu ne-a semnalat faptul ca cifrele prezentate de Guvern nu se potrivesc intre ele, deoarece 110.000 euro ajung pentru doar 120 de ucenici. In urma acestei sesizari, HotNews.ro a atras atentia Guvernului, insa reprezentantii acestuia a afirmat ca cifrele au fost prezentate intocmai de ministrul muncii. De altfel, a fost prezentat si un comunicat de presa in care se afirma ca in 2011 vor fi alocati "460.000 de lei (n.red. circa 110.000 euro), fiind estimat ca vor beneficia aproximativ 1500-1800 de persoane". Oficiali din Guvern ne-au asigurat ca vor verifica la Ministerul Muncii daca nu s-a strecurat o greseala. Cititi comunicatul de presa atasat.

UPDATE 2 Reprezentantii Guvernului au verificat care sunt cifrele si am primit urmatorul raspuns: "Nu este gresita nici cifra de 110.000 euro, nu este gresita nici cea de 1.500 de ucenici. Ambele sunt corecte. Insa calculul a fost facut pornind de la ideea ca nu toti cei 1.500 vor fi angajati in luna ianuarie 2011. Din cei 1.500, unii ar putea fi angajati chiar in ultima luna din 2011. Pe parcursul intregului an, ne asteptam la circa 1.500 de beneficiari".


In aceste conditii, daca ideea proiectului este bine primita de patroni, iar beneficiarii vor fi angajati inca din ianuarie, intr-adevar, cei 460.000 lei nu ar ajunge decat pentru circa 120 de ucenici, mai precis 127 de oameni, potrivit calculelor HotNews.ro.


Ministrul muncii sustine ca "este o dorinta mai veche pe care am reusit sa o pun in practica astazi. Este o promisiune facuta tinerilor". "Tinerii intre 16 si 25 de ani vor beneficia de o intrare pe piata muncii intr-un mod mai facil. Practic, aceasta modificare pune angajatorul in situatia in care primeste o subventie de la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca de 300 de lei si utilizeaza aceasta subventie in scopul formarii ucenicului", a declarat ministrul Muncii.


Proiectul de lege adoptat de Guvern modifica si completeaza Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Puteti citi aici proiectul in forma initiala, inainte de a fi adoptata de Guvern.



de Claudia Pirvoiu HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.