Ultima oră

Criza pune sechestru pe vinuri si terenuri

Ziarul de Vrancea
18 oct 2010 2162 vizualizări
Aproximativ 5.500 de societati din Vrancea au restante la bugetul de stat de 44 milioane lei, adica peste 1 milion de euro u primii 10 mari datornici cumulau datorii la buget mai mult de 50% din intreaga suma restanta u pe lista neagra se numara SC Enet SA si Veritas Panciu, pe bunuri precum terenuri si vinuri scoase la mezat de Directia de Finante pentru recuperarea creantelor u Vom gasi solutii , spera Adrian Toma, patronul Veritas u la rindul lor, notarii si avocatii au fost scosi debitori la Sanatate u numarul total al datornicilor care obtin venituri din profesii liberale este de peste 2.000 persoane

Dificultatile financiare care au venit "la pachet" cu criza au ingenuncheat multe firme din judet, care se afla in imposibilitate de plata. Astfel, nu mai putin de 5.500 de societati comerciale din Vrancea inregistrau la sfirsitul lunii iunie restante fata de bugetul de stat, al asigurarilor sociale, sanatate si somaj, in valoare totala de 44,05 milioane lei. Datorii semnificative au cumulat 10 firme, care au adunat jumatate din suma totala datorata. Prima in topul restantierilor este falimentara Drumuri si Poduri SA, societate la care actionar unic este Consiliul Judetean , aflata in proces de lichidare prin vinderea activelor mobile si imobile. In rindul marilor restantieri se numara si "fabrica de caldura" a Focsaniului, Enet SA, SC întretinere si Reparatii Vagoane de Calatori CFR ""SIRV Marasesti, dar si vinificatorul Veritas Panciu. Pentru a recupera o parte din creante, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea a demarat pentru debitori procedura de executare silita si a scos la vinzare, prin licitatie publica, mai multe bunuri, precum terenuri, cladiri sau"¦ licori bahice.


Fiscul scoate la "mezat" vinuri sau pasuni


Marii datornici se tem prea putin de Fiscul care le-a scos bunurile la vinzare si le-au sechestrat terenurile, decit de mersul afacerilor. Directorul Veritas Panciu conduce o societate care se afla in topul firmelor datoare la bugetul de stat. Din aceasta cauza, finantistii au sigilat citeva budane cu vin ale importantului procesator. "Am mai avut probleme din acestea. Nu ne temem. Vom gasi solutii si cred ca ne vom redresa. Pentru noi e important sa se creeze pirghii de stimulare a economiei pentru a ne putea achita datoriile", ne-a spus Adrian Toma, directorul Veritas Panciu. La fel de "ingrijorat" se arata si directorul SC Enet SA Focsani care are numai datorii istorice de peste 30 de milioane de lei, la care se adauga si citeva de data mai recenta. Fiscul vrincean i-a scos la licitatie furnizorului de energie termica 100 ha de terenuri la Bolotesti. Suprafetele au facut anul trecut obiectul unui schimb pentru ca AVAS sa aiba pe ce pune sechestru, iar Enet sa-si poata construi linistita o centrala noua in intravilanul Focsaniului. "Avem datorii de vreo 300 de miliarde de lei vechi, de citiva ani, dar speram sa se dea ordonanta prin care sa fie sterse. Cit priveste bunurile scoase la licitatie, nu s-a prezentat nimeni sa le cumpere, pentru ca cei de la Fisc au fixat niste preturi exagerate la niste terenuri care nici de pasune nu sint bune", ne-a declarat directorul Enet, Valter Popescu.


5.500 de firme vrincene au datorii la stat


Potrivit informatiilor furnizate de oficialii DGFP Vrancea, la bugetul general consolidat au fost publicati contribuabilii mijlocii si mici care inregistrau la 31 iunie 2010 restante de 44,05 milioane lei. La bugetul de stat au fost publicati 2.476 contribuabili care aveau obligatii restante de 23,20 milioane lei. Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat au fost publicati 1.261 contribuabili care inregistrau restante de 15,64 milioane lei. Obligatiile la bugetul fondului asigurarilor de sanatate sint de 4,60 milioane lei si provin de la 1.095 contribuabili. Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor de somaj au fost publicati 670 contribuabili mici si mijlocii care inregistreaza obligatii restante de 610.000 lei. In ceea ce-i priveste pe marii contribuabili vrinceni, acestia sint noua si se afla in supravegherea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) Bucuresti.


Combaterea evaziunii, obiectiv comun pentru Fisc si Garda


Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscala, una dintre masurile propuse recent de guvernanti este o mai buna cooperare intre inspectorii Directiei de Finante si comisarii Garzii Financiare, institutie de control cu pirghii mai multe in urmarirea modului cum se realizeaza recuperarea creantelor la bugetul de stat. Astfel ca, societatile comerciale cu datorii mari la bugetul de stat din Vrancea vor fi de acum inclusiv in atentia comisarilor Garzii Financiare. Acestia au primit sarcini sa coopereze cu inspectorii Directiei de Finante pentru scaderea evaziunii fiscale in cadrul controalelor. "Nu ne ocupam de administrarea fiscala. Noi supraveghem doar ca bunurile sa nu se instraineze. Problema celor de la Fisc este sa puna sechestre. Inspectorii de la DGFP verifica odata la doi ani micile firme si odata pe an pe cele mijlocii. Sintem institutie operativa, iar daca Fiscul ne solicita, noi mergem in control; relationam oricum cu DGFP, dar nu ne ocupam de urmarirea sau incasarea banilor si cred ca s-a avut in vedere acest lucru", ne-a declarat Adrian Buzdrug, comisar-sef la Garda Financiara. Finantistii spera ca noile masuri sa duca la atragerea de fonduri suplimentare la bugetul de stat.


Datornicii, pastrati "la secret" de CAS


Vrincenii care "uita" ca trebuie sa isi plateasca darile catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sint tinuti la secret de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Chiar daca la nivelul judetului figureaza, la momentul actual, 4.315 debitori, valoarea obligatiilor de plata fiind de 4.146.613 lei, institutia refuza sa faca publica lista datornicilor formata din persoanele care obtin venituri din profesii libere. Este vorba de notarii si avocatii vrinceni care, rind pe rind, au fost scosi datori de catre CAS Vrancea si au fost pusi sa plateasca in numele Sanatatii. "în ceea ce priveste situatia persoanelor care obtin venituri din profesii libere cu obligatii catre FNUASS, baza de date a CJAS Vrancea nu contine o evidenta a debitorilor pe categorii de profesii libere, ci o evidenta pe baza CNP "" urilor. Mai mult, enumerarea fiecarei persoane in parte si a sumelor datorate nu poate fi facuta, deoarece incalca art.11 din OUG 92/ 2003 care reglementeaza secretul fiscal", spune Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Acelasi lucru ne-a fost explicat si de la DGFP Vrancea: "Conform legii 161/2003 se pastreaza confidentialitate in ceea ce priveste identitatea persoanelor fizice si se dau publicitatii numai agentii economici debitori", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DGFP Vrancea, Gena Hutanu. Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala - Hotarirea Guvernului nr. 1050/ 2004, in categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra: datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabili sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.


Datornicii din profesii liberale


Asa se face ca numarul total al debitorilor care obtin venituri din profesii liberale este de 2.047 persoane, valoarea obligatiilor fiind de 2.407.961 lei. "Sint considerate venituri din profesii libere acele venituri obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii", adauga Iustina Micu. Lista neagra este tinuta la secret si pentru ca o parte dintre notari si avocati au dat in judecata CAS. Banca din sanatate a avut, de la inceputul anului 2010 si pina in prezent, sase procese cu avocatii din judet. In acest an fost 53 de dosare cu persoanele care figureaza cu datorii la Fond toate aflindu-se la momentul actual in derulare. Procesele au fost demarate dupa ce debitorii au fost executati silit. CAS a emis anul acesta 625 decizii referitoare la obligatiile de plata, 393 de somatii si titluri executorii. Au fost efectuate 537 de popriri ocazie cu care s-a recuperat suma de 740.566 lei. (Doina GANEA, Raluca MANOLACHE)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739401 zile, 10 ore, 57 minute, 54 secunde
Furt sub acoperirea legilor. Ca sa bagi Sanatatea in faliment nu este nicio problema. Problema este cand tu, liber profesionist, unic “muncitor” prin familia ta, nu mai poti sa-ti termini citeste integral
, acum 739401 zile, 10 ore, 57 minute, 54 secunde
FARMACIILE TANJESC DUPA BANII DE MEDICAMENTE SI CAS PROTEJEAZA DATORNICII HUOOOOO HOTILOR SI DERBEDEILOR...!NU SUNTETI BUNI NICI DE REPRODUS CA SE-NMULTESC HOTII,.... sper sa auda si citeste integral
, acum 739401 zile, 10 ore, 57 minute, 54 secunde
Datornicii mafioti dintotdeauna au fost tinuti la secret, o sa iasa toata tara sa-i dea jos si sa le confiste toate averile si banii, ca doar nu sunt ale lor, sunt a necajitilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.