Ultima oră

ESENTIAL:Protestele de la Ministerul Finantelor continua. Circa 200 de angajati si-au petrecut noaptea pe holul institutiei.

Ziarul de Vrancea
14 oct 2010 660 vizualizări
Actiuni similare au loc si in tara .Ministrul Finantelor a declarat ca sporurile vor fi incluse in salarii printr-un proiect aflat in Parlament la votul final care va avea loc martea viitoare.

"Vreau sa asigur un sistem de salarizare echitabil in finante (...) am declarat ca acest sistem nu este transparent. O sa-i convingem pe oameni ca noi vrem sa facem bine iar stimulentele sa se asigure pe criterii de eficienta. Legea este la votul final si fac apel la toate partidele sa se prezinta la votul final marti," a spus Ialomitianu joi dimineata inainte de a intra in sediul ministerului.


El a prezcizat ca salariile trebuiau incluse in grila pe 2009, ceea ce se incearca acum sa se faca.


Ministrul a anuntat ca va avea o intalnire cu sindicalistii joi la 12.30.


UPDATE (ora 9:00): Angajatii finantelor din mai multe judete ale tarii s-au solidarizat cu cei care lucreaza in Bucuresti si protesteaza in fata institutiilor.


Potrivit Agerpres si Mediafax, au loc proteste in urmatoarele zone ale tarii:


BISTRITA-NASAUD - Peste 300 de angajati din aparatul propriu al DGFP Bistrita-Nasaud si ai administratiilor fiscale din municipiul Bistrita si orasul Nasaud au decis sa continue si joi protestul inceput cu o zi inainte, in speranta ca astfel isi vor primi stimulentele la salariu, care nu le-au fost platite pe ultimele doua luni.


BRASOV - Angajatii DGFP Brasov, ai Inspectoratului Teritorial de Munca, Garda Financiara si Trezorerie au reluat joi dimineata protestele. La DGFP este deschis un singur ghiseu pentru persoane fizice, iar la Inspectoratului Teritorial de Munca casieria. In schimb, la Trezorerie nu se fac nici incasari, nici plati.


BUZAU - Pentru a doua zi consecutiv, peste 150 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Buzau au refuzat sa lucreze si au protestat pasnic in fata institutiei.


CLUJ - Protestatarilor de la Directia de Finante Cluj li s-au alaturat si cei de la Garda Financiara, care s-au solidarizat cu miscarea spontana a colegilor lor, astfel incat numarul persoanelor aflate in curtea Directiei de Finante Cluj depaseste 200.


CONSTANTA - Salariatii DGFP Constanta continua, joi, seria protestelor. Potrivit liderului Sindicatului Sed Lex Constanta, Claudiu Anghel, zeci de sindicalisti protesteaza in fata sediului DGFP, iar altii la administratiile financiare si trezoreriile din intreg judetul, functionand doar un numar restrans de ghisee pentru programul cu publicul. Alaturi de finantisti protesteaza, joi, salariati din Primarie si de la Politia comunitara.


GALATI - Majoritatea celor 500 de angajati ai DGFP din judetul Galati nu a inceput lucrul joi dimineata, in semn de solidaritate cu colegii lor din Capitala. Functionarii nu au iesit inca in fata sediului din Galati, ci stau in doua sali mari, din interiorul unitatii, unde au si televizoare, urmarind evolutia situatiei de la Bucuresti.


Potrivit liderului Sindicatului Liber al Finantelor Publice, Dan Mihalache, si la nivelul celor doua sindicate din administratiile locale din Galati si Tecuci, afiliate la Sed Lex, exista posibilitatea izbucnirii de proteste spontane. Deocamdata, insa, activitatea la cele doua institutii se desfasoara in mod normal. Nici la Inspectoratul Teritorial de Munca si nici la Casa Judeteana de Pensii Galati nu s-a intrerupt lucrul, functionarii continuandu-si programul normal.


GORJ - Aproximativ 60 de salariati ai DGFP Gorj au intrerupt joi dimineata lucrul, au iesit pe holurile institutiei si s-au adunat la parterul cladirii, in semn de solidaritate cu colegii lor din tara care protesteaza de miercuri. Potrivit directorului institutiei, protestul spontan nu va afecta activitatea DGFP, dat fiind ca a primit asigurari din partea salariatilor ca vor fi asigurate serviciile pentru contribuabili.


HARGHITA - Angajatii Finantelor Publice din Harghita isi continua joi protestul spontan inceput miercuri, refuzand sa lucreze cu publicul si picheteaza sediul DGFP. In fata sediului au iesit, la ora 9.00, aproximativ 150 de sindicalisti care isi exprima nemultumirea folosind fluiere sau lovind cu lingura in oale sau ceainice. Deocamdata, in Harghita, angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca si cei ai Casei de Pensii nu au intrat in greva.


HUNEDOARA - Angajati de la Casa Judeteana de Pensii si Consiliul Judetean Hunedoara s-au alaturat, joi, protestului finantistilor. Peste 200 de persoane s-au strans, joi dimineata, in fata sediului Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara si continua protestul inceput cu o zi in urma.


IASI - Aproximativ 250 de angajati ai DGFP Iasi continua joi protestul, alaturi de alti 30 de angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca. Alti 30 de angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi protesteaza in fata institutiei, in semn de solidaritate cu finantistii, nemultumiti si ei de scaderile salariale.


MARAMURES - Functionarii publici de la Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa de Asigurari de Sanatate si DGFP Maramures protesteaza, joi, in fata institutiilor, in semn de solidaritate cu colegii din toata tara, nemultumiti de salariile foarte mici. Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a precizat, joi, ca astfel de proteste au loc si la filialale acestor institutii care functioneaza in orasele Sighetu Marmatiei si Ulmeni. De asemenea, 50 de angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca se afla in fata institutiei refuzand sa lucreze, la fel angajatii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.


MEHEDINTI - 250 de lucratori de la DGFP Mehedinti au incetat lucru si au iesit, joi, in strada. Presedintele Sindicatului liber \'Finante\', Valentin Balescu, a declarat, ca sindicalistilor de la DGFP li s-au alaturat si colegii lor de la alte structuri ale Ministerului Finantelor si Ministerului Administratiei si Internelor, care fac parte din Sindicatul National al Functionarilor Publici, nemultumiti de taierea cu 60% a veniturilor si diminuarea salariilor cu 25%.


PRAHOVA - Aproximativ 300 dintre angajatii DGFP Prahova refuza sa reia programul de lucru, pe care l-au intrerupt miercuri, cand au declansat un protest spontan.


SALAJ - Circa 100 angajati ai DGFP Salaj continua joi protestul in fata sediului institutiei. Desi cladirea este deschisa, niciun angajat nu se afla la ghisee, serviciile pentru public fiind suspendate temporar, in asteptarea unor decizii de la Bucuresti.


SATU MARE - Cei aproximativ 250 de angajati ai DGFP Satu Mare au iesit joi dimineata in fata institutiei pentru a li se alatura colegilor din Bucuresti care au declansat un protest spontan.


TULCEA - Circa 250 de angajati ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Tulcea si-au intrerupt activitatea, joi dimineata, in semn de protest fata de neacordarea stimulentelor. Alaturi de angajatii DGFP din Tulcea se afla si cei ai Garzii Financiare, proteste spontane avand loc si la Isaccea, Macin, Topolog, Babadag, Baia si Sulina.


TIMIS - Circa 250 de angajati ai DGFP Timis au decis sa continue protestul declansat miercuri, solidarizandu-se, astfel, cu colegii lor din Capitala.


VASLUI - Aproximativ 30 de angajati de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vaslui au declansat joi dimineata un protest spontan in semn de solidaritate cu functionarii de la Finante. Tot joi dimineata angajatii DGFP Vaslui au declansat o actiune spontana de protest in interiorul institutiei, nemultumiti din cauza faptului ca nu le mai sunt acordate o serie de stimulente financiare de mai bine de doua luni de zile. Aproximativ 100 de persoane s-au adunat in holul de la parterul institutiei, au inchis ghiseele si au blocat astfel intreaga activitate si au inceput sa strige \'hotii\', nemultumiti de salariile pe care le primesc. In total, la aceasta ora, aproximativ 350 de functionari de la Finante au declansat actiunile de protest, doar angajatii de la Directia de Finante Husi nefiind solidari cu colegii lor.



Angajatii Ministerului Finantelor continua protestul spontan declansat miercuri pe holul principal al institutiei. Liderul Vasile Marica a precizat ca, joi dimineata la ora 6:00, circa 350 de angajati ai Ministerului protesteaza inca in institutie si ca nu se pune problema reluarii activitatii in minister.


Sindicalisti de la Spiru Haret s-au alaturat, miercuri noaptea, protestatarilor de la Ministerul Finantelor.


De la ora 5:00 conducerea ministerului a interzis accesul presei in institutie, transmite Realitatea Tv. In plus, cine pleaca din sediul ministerului de Finante nu mai are voie sa intre.


Dupa patru ore, negocierile intre reprezentantii salariatilor si ministrul Ialomitianu au esuat azi noapte. Angajatii nu vor sa renunte la protest si sa plece acasa pana cand nu li se rezolva cererile.


Ministrul Finantelor a declarat miercuri noaptea, dupa negocieri, ca stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala.


"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata, Romania este pe ultimul loc la incasari la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria avand 40%. Trebuie sa avem criterii de eficienta. Aceasta institutie trebuie restructurata, reorganizata, ca sa fie o institutie apreciata de contribuabili, pentru a nu fi in situatia de a taia cheltuielile institutiilor publice si toate institutiile sa functioneze in conditii de normalitate", a spus Ialomitianu. El a precizat ca negocierile vor continua si joi.


Si premierul Emil Boc, invitat la TVR miercuri seara, a declarat ca stimulentele se pot acorda numai pentru performanta.


"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. (...) Cei care sunt performanti si isi depasesc planul potrivit legii au dreptul la stimulente, in proportia cu care au depasit. Daca nu sunt stimulente, trebuie fiecare sa stie ca traim vremuri de austeritate si sa ramanem in cadrele pe care le avem", a replicat premierul.

Scaderea salariilor si neincasarea stimulentelor pe ultimele doua luni au determinat sute de angajati din Minister sa inceteze lucrul si sa inceapa un protest in holul principal al institutiei, miercuri 13 octombrie. Protestul a inceput in jurul orei 12:00.


Potrivit INS, salariul mediu net in administratia publica este 1 673 lei. Salariile de baza ale angajatilor din Finante sunt mici fata de stimulentele primite pana in urma cu doua luni. Stoparea platii stimulentelor a insemnat o scadere masiva a veniturilor acestora.


Potrivit unui comunicat al MFP, salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar. "Pana in luna iulie 2010 salariul unui angajat al Ministerului Finantelor Publice era compus din salariul de baza plus stimulente, care, conform legii, se acordau in functie de reultatele fiecarui angajat. In timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecarui angajat", se arata in comunicat.


In urma cu aproximativ o luna, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu a facut demersuri ca prin Legea de aprobare a modificarilor Ordonantei Guvernului nr.1/2010 salarizarea personalului ministerului finantelor publice sa se ridice la nivelul salarizarii din celelalte institutii bugetare. In acest moment, proiectul de modificare este in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi supus votului final, se mai spune in comunicat.




de Carla Dinu, I.R. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.