Ultima oră

Se depun cererile pentru ajutoarele la caldura

Doina Ganea
13 oct 2010 1022 vizualizări
Din 20 octombrie se primesc cererile pentru ajutoarele de caldura u familiile care au un venit lunar sub 615 lei de persoana primesc si în acest an sprijin pentru plata facturii u focsanenii pot depune aceste solicitari pentru incalzirea cu lemne, gaze sau energie termica la SPLAS Focsani sau la administratorul blocului

Incepind de saptamina viitoare, Primaria municipiului Focsani va primi cererile focsanenilor pentru ajutoarele la caldura. Directorul Directiei Serviciului Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) Focsani, Mihai Ciubotaru, a spus ca vor fi primite aceste cereri odata cu aparitia normelor de aplicare a OUG 86/2010 si modelul de formular. Edilul Decebal Bacinschi a anuntat la rindul sau ca persoanele interesate pot depune astfel de cereri, pentru a primi ajutor de incalzire. Primaria a dat deja comanda la tipografie pentru tiparirea formularelor, asteptindu-se pentru sezonul rece 2010-2011 sa primeasca aproximativ 9.000 de cereri. Ajutoarele se acorda in functie de venit. Familiile care au un venit lunar sub 615 lei de persoana primesc si in acest an ajutor de caldura. Insa focsanenii cu depozite bancare de peste 3.000 de lei, care au un autoturism mai mare de 1600 cmc, case de vancanta sau mai multe animale in gospodarie, exclusiv cai, nu vor mai primi ajutor de caldura, spre deosebire de anii precedenti. în functie de venit, beneficiarii ajutoarelor primesc sume cuprinse intre 19 si 54 de lei/luna, in cazul persoanelor care folosesc ca sursa de incalzire lemnele sau carbunii. Pentru energie termica si gaze naturale procentul de compensare este intre 10 si 90%, in functie de venit.


Primaria se asteapta la 9.000 de cereri


Cererile pentru beneficiarii ajutoarelor de caldura vor putea fi depuse de populatie abia de saptamana viitoare, dupa ce Primaria Focsani va tipari formularele. Ajutoarele se acorda diferentiat, in functie de venit, persoanelor care folosesc ca sursa de incalzire energia termica, gazele naturale, lemnele, carbunii sau combustibilii petrolieri. Conditia este ca persoanele care solicita ajutorul sa depuna la SPLAS Focsani sau la administratorul blocului o cerere insotita de o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. "Am comandat vreo 15.000 de formulare, desi ne asteptam cam la vreo 9.000 de cereri. Acum ca or fi mai multe formulare nu-i problema. Mai sint si oameni care gresesc formularele si atunci trebuie sa fim pregatiti. Odata ce vom avea tipizatele, saptamina viitoare vom primi cererile de la populatie. Anul trecut au fost 9.500 de cereri depuse. Anul acesta formularele sint mai voluminoase, au o pagina in plus pentru ca s-au schimbat conditiile de acordare a acestora", a precizat Dan Cazaciuc, purtatorul de cuvint al Primariei Focsani. Formularele continind cererile si declaratiile pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului sint transmise de catre primarii furnizorilor de energie termica.


Statul compenseaza pina la 90% din factura la caldura


La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie si, dupa caz, al persoanei singure, se iau in calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii. în functie de venit, beneficiarii ajutoarelor primesc sume fixe cuprinse intre 19 si 54 de lei/luna, in cazul persoanelor care folosesc ca sursa de incalzire lemnele sau carbunii. Pentru energie termica si gaze naturale procentul de compensare este de: pina la 155 de lei venit lunar pe membru de familie -90% din valoarea facturii la caldura, intre 155 lei si 210 lei - 80% din valoare, intre 210 lei si 260 lei - 70%, intre 260 lei si 310 lei - 60%, intre 310 lei si 355 lei - 50%, intre 555 lei si 425 lei - 40%, intre 425 lei si 480 lei -30%, intre 480 lei si 540 lei -20% si intre 540 lei si 615 lei - 10%. Spre deosebire de anii anteriori, controalele realizate la beneficiarii acestor ajutoare vor fi mai intense. "Pentru verificarea situatiei ce rezulta din datele inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia se dispun efectuarea prin sondaj de anchete sociale la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta solicitantului, pe perioada sezonului rece", ne-a declarat directorul SPLAS Focsani, Mihai Ciubotaru. Potrivit legii, pentru o populatie ca a Focsaniului de pina la 100.000 de locuitori procentul de verificare a beneficiarilor este de 8% din numarul dosarelor inscrise. O noutate este si faptul ca aceste verificari se pot realiza si la sesizarea tertilor. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.