Ultima oră

Perdelele forestiere, incremenite la nivel de proiect

Doina Ganea
30 sep 2010 833 vizualizări
Judetul Vrancea are aproape 30.000 ha de terenuri degradate u pentru refacerea acestora se impune aplicarea unui program de reimpadurire, insa infiintarea de perdele forestiere i-a lasat indiferenti pe primari

In cadrul sedintei Colegiului Prefectural care a avut loc ieri s-a adoptat o hotarire privind identificarea terenurilor degradate din Vrancea in vederea plantarii unor perdele forestiere. "Vrancea este un judet cu mari probleme prin prisma terenurilor degradate", a fost de parere prefectul Ion Oprea. La mai bine de jumatate de an de la demararea unui amplu proiect de infiintare a mai multor suprafete de teren cu perdele forestiere, oficialitatile judetene se dau pe jumatate batute. Potrivit reprezentantului Directiei Silvice, nu s-a reusit determinarea primariilor sa se implice. Este vorba de un proiect care are in vedere infiintarea a 50 de hectare de perdele forestiere de protectie pe o lungime de 20 km, amplasate de-a lungul cailor ferate si drumurilor, dar lucrarile au intepenit tot la stadiul de proiect pentru ca proprietarii paminturilor nu isi dau acordul. "In perioada imediat urmatoare consideram necesar cu sprijinul tuturor institutiilor interesate si in special al primariilor sa reluam activitatea de identificare a persoanelor si de obtinere a acordurilor pentru infiintarea acestor perdele, iar in conditiile in care aceasta nu este posibil, Prefectura sa faca demersurile necesare pentru expropriere pentru cauza de utilitate publica", a precizat Ion Ionita, reprezentantul Directiei Silvice. In Vrancea, la sfirsitul anului 2000, statisticile evidentiau peste 27.000 ha excesiv degradate, din care 900 ha alunecari. Identificarea terenurilor degradate care ar putea fi ameliorate prin impadurire s-a facut in doua etape. în prima etapa de catre Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, care a identificat o suprafata de 1.030 ha. în a doua etapa actiunea de identificare a terenurilor degradate a fost reluata in cursul anului 2009 de catre Directia Silvica Focsani si primarii, fiind identificata o suprafata totala de 1.343 ha terenuri degradate. Din acestea 641 ha sint pe proprietatea privata a statului (ADS), respectiv pe raza comunei Maicanesti, 628 ha proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale si 75 ha pe proprietatea privata a persoanelor fizice.


Se poate ajunge la exproprieri


La rindul sau, prefectul Ion Oprea a spus ca se va ajunge cu siguranta la expropriere in cazurile in care nu se obtine altfel acordul proprietarilor. "Noi am avut din primavara un calendar de intilniri cu primariile. Unele au inteles, altele nu, dar acum trag concluzia ca nu s-a facut suficient de mult pe ceea ce inseamna relatia cu cetateanul, proprietar al unei suprafete de teren. Daca nu se va intelege necesitatea si importanta acestor perdele forestiere sigur se va ajunge la expropriere. O sa continuam in perioada urmatoare dialogul cu primariile sa vedem stadiul la care s-a ajuns in fiecare localitate in parte", a mentionat prefectul, dupa care a propus adoptarea unei hotariri privind identificarea suprafetelor deteriorate si reluarea dialogului cu primariile pe tema infiintarii perdelelor forestiere. Hotarire adoptata in unanimitate de membrii Colegiului Prefectural. Perdelele forestiere se infiinteaza pentru protectia terenurilor agricole contra factorilor climatici daunatori si pentru ameliorarea conditiilor climaterice din perimetrul aparat, impotriva eroziunii solului, protectia cailor de comunicatii si de transport, in special impotriva inzapezirilor, a digurilor si a malurilor contra curentilor, viiturilor, ghetii, precum si pentru protectia localitatilor. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.