Ultima oră

Intilnire cu scintei intre chiriasi si reprezentantii ANL

Doina Ganea
22 sep 2010 2139 vizualizări
Chiriasii ANL au fost amenintati cu evacuarea de sefii Agentiei Nationale a Locuinte daca nu-si vor cumpara mai repede apartamentele u oamenii si-au exprimat nemultumirile legate de calitatea lucrarilor la blocuri, iar primarul Bacinschi a promis controale in locuinte si evacuarea celor care au facut modificari neautorizate u o garsoniera ANL ar putea costa 25.600 euro, iar un apartament cu trei camere, 49.000 euro

Ieri, o delegatie a Agentiei Nationale pentru Locuinte condusa de directorul Liviu Marchis a avut o intilnire cu chiriasii blocurilor ANL din municipiul Focsani, pentru a-i lamuri in privinta procedurii prin care tinerii pot sa-si cumpere locuintele. Locatarii din blocurile ANL sustin ca Ordinul 1298/2010 care descrie intreaga procedura de vinzare a locuintelor prezinta anumite neclaritati si sperau ca ieri sa primeasca si niste raspunsuri concrete. La intilnire, pe linga reprezentantii Primariei Focsani au mai fost prezenti si reprezentanti ai unor sucursale bancare dispuse sa-si prezinte ofertele de creditare pentru achizitionarea de imobile. Reprezentantii ANL nu s-au prea inteles cu chiriasii care au reclamat in afara pretului mare pe metru patrat si o serie de "defecte" ale locuintelor. "Ne ploua in casa, ne cade tavanul in cap. Gaze nu avem, iar la subsol apa e pina la genunchi", s-au plins pe rind oamenii. Cel care le-a tinut isonul chiriasilor a fost viceprimarul Bogdan Matisan, prezent in sala si el in calitate de chirias ANL. "Ma deranjeaza foarte tare afirmatia dl director de la ANL care face aceasta campanie de vinzare a locuintelor ANL spunind ca se vind la un pret de exceptie. 407 euro/mp nu este un pret de exceptie. Pai, se compara pretul de la Bucuresti, cu cel de la Focsani sau de la Gugesti. Acolo unde oamenii nu au utilitati si se incalzesc cu lemne. N-au centrale, n-au gaze"¦", a spus Matisan.


"Mie imi pare rau ca ma luati la misto!"


Reprosurile aduse de chiriasii ANL au creat o stare tensionata care i-a iritat pe rind atit pe Liviu Marchis, reprezentantul ANL, cit si pe primarul Decebal Bacinschi. Ambii au descoperit ca desi toata lumea vrea sa-si cumpere locuinta, nimeni nu este de acord cu pretul si considera ca e nemeritat de mare. "Aceste blocuri s-au construit in 2002 cu 270 de dolari/mp, acum vreti sa ni le vindeti cu 407 euro? Nu vreau sa cumpar o boxa plina cu apa la pretul de 2.000 de euro", a spus unul dintre locuitorii ANL. Altii care locuiesc in Aleea Parc, din Sud s-au plins de faptul ca nu au toate utilitatile in zona. "Noi de cind ne-am mutat acum 8 ani nu avem gaze. Acum ca sa ne tragem gaze ne costa 1.400 de lei. Bani care nu se scad din pretul casei. Reprezentantul ANL de ce a semnat receptia daca a vazut ca nu sint toate utilitatile acum citiva ani", a spus un alt "anelist". Motive suficiente de nervozitate pentru care s-a trecut la avertismente, care mai de care de "belicoase". "Eu va spun ca exista o mare presiune la Bucuresti si e posibil ca de anul viitor, cei care au peste 5 ani vechime in locuinta sa fie nevoiti sa plece si sa lase pe alti tineri care au nevoie de adapost", a spus directorul Liviu Marchis, sugerind ca tinerii ar trebui sa se grabeasca sa-si cumpere locuinta daca nu vor sa ramina pe drumuri. Deranjat de reprosurile aduse de locatari a fost si primarul Decebal Bacinschi care spera ca oamenii sa fie recunoscatori ca au un acoperis deasupra capului, nu sa vina cu critica. Edilul a amenintat astfel ca va face vizite in casele "anelistilor" si va dispune evacuarea acolo unde se constata ca s-au operat modificari la pereti sau instalatii. "La inceput asa s-a pus problema. Tinerii sa stea doar 5 ani in locuinte, dupa care se presupune ca si-au strins ceva bani sa-si cumpere o locuinta proprie, iar aceasta sa fie redistribuita altui tinar aflat fara locuinta. Mie imi pare rau ca ma luati acum la misto, cind numai eu stiu cum m-am zbatut sa fac rost de bani sa construiesc aceste locuinte. Focsaniul a fost printre cele trei orase care au pus umarul la infiintarea acestei Agentii si acum faceti misto? Era bine sa nu fac nici un bloc?", i-a sarit tandara primarului, care a mai spus ca in afara de schimbarea stoleriei nu este permisa nicio modificare in locuintele ANL, iar cei care au realizat modificari neautorizate vor fi evacuati.


Peste 25.000 de euro, o garsoniera ANL


Sefa Serviciului locativ din cadrul Primarie Focsani, Cristina Costin, a precizat ca la nivel local s-au primit 217 cereri pentru cumpararea locuintelor. "Noi am facut toate demersurile si toti pasii legali pina acum. Am inscris toate apartamentele la cartea funciara si am facut dezmembrarea. Zilele urmatoare vom afisa la fiecare scara de bloc suprafata desfasurata ca fiecare sa-si poata face calculul daca poate sa-si cumpere sau nu locuinta", a precizat Cristina Costin. Potrivit acelorasi declaratii un calcul maximal arata ca o garsoniera ANL in Focsani ar putea costa 25.600 euro, iar un apartament cu trei camere in suprafata de 126 mp, 49.000 euro. La acestea se vor adauga taxele notariale care incep de la 1.500 lei. La nivelul tarii, din cele 25.000 de locuinte construite prin ANL s-au vindut pina acum 12, din care 7 in municipiul Vaslui. Chriasii focsaneni s-au plins ca nu au suficiente venituri sa cumpere locuintele cu toti banii gramada si nici sa faca imprumuturi bancare. De aceea au propus alte solutii. "Noi nu intelegem de ce vrea ANL banii toti odata? N-am putea sa platim in rate la ANL? Asa cum au cumparat dupa 1990 parintii nostri? Sa platim in loc de chirie, rata la casa pe urmatorii 20-30 de ani", au cerut oamenii. Dar aceste propuneri au fost respinse categoric de catre directorii ANL de la Bucuresti. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 1 ora, 13 minute, 10 secunde
Aceste locuinte sunt foarte proaste calitativ-cel putin in blocul de pe strada Ulmului in care locuiesc eu.Practic ar mai fi nevoie de cateva mii de euro pentru ca ele sa arate la un standard citeste integral
, acum 739402 zile, 1 ora, 13 minute, 10 secunde
Pretul oferit este sub ceea ce se practica pe piata libera, si anume 600 - 800 E/mp. ANL-ul ar fi trebuit sa faca o evaluare a proprietatilor conforma cu standardele internationale. N-a facut-o citeste integral
, acum 739402 zile, 1 ora, 13 minute, 10 secunde
Pentru piticu': Atentie, pentru a afla pretul de vanzare nu se ia in calcul suprafata utila a locuintei. O garsoniera de 37 mp costa peste 25.000 de euro, ceea ce inseamna peste 600 euro/mp.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.