Ultima oră

Directorul Directiei Silvice si patronul Hotelului Unirea, acuzati de trafic de influenta

Ziarul de Vrancea
17 sep 2010 3432 vizualizări
DNA a trimis in judecata patru vrinceni cu stare , directorul Directiei Silvice, Petrica Tudosa, omul de afaceri Vasile Bogdan, fostul procuror Ion Popescu si patronul Dorel Dumitrascu u dosarul penal cuprinde noua inculpati din Vrancea si Galati trimisi in judecata pentru cumparare de influenta, marturie mincinoasa, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual u cei patru vrinceni sint acuzati ca ar fi incercat sa-l cumpere pe procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, Dinu Gilca u Petrica Tudosa a incercat sa isi pastreze functia de director in schimbul înlesnirii constructiei unei vile la Lepsa pentru procurorul galatean u omul de afaceri Vasile Bogdan a vrut sa puna mina pe 15 ha de teren in Focsani oferind mese gratuite la restaurant aceluiasi procuror u cei implicati in dosar se considera nevinovati

Patru nume grele din Vrancea au fost trimise in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati. Astfel, Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Vrancea, Vasile Bogdan, administratorul Hotelului Unirea din Focsani, Ion Popescu, membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Vrancea si fost procuror inspector la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, Dorel Dumitrascu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, fost patron al echipei de fotbal din comuna Reghiu si administratorul Restaurantului Golden din Focsani sint cercetati intr-un dosar penal cu implicatii funciare. Vrincenii au fost trimisi in judecata pentru cumparare de influenta, marturie mincinoasa si fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual. Toti patru sint inculpati in dosarul lui Dinu Gilca, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, fratele fostului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-au retinut infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, santaj, fals in declaratii, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si participatie improprie la infractiunea de uz de fals, in total cinci capete de acuzare. Dosarul trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie mai cuprinde alte cinci persoane din judetul Galati acuzate de cumparare de influenta, santaj, marturie mincinoasa si fals intelectual.


Directorul silvic trebuia sa-i faca gard si vila lui Gilca la Lepsa


Inculpatul din Vrancea cu cea mai notabila implicare in dosar este Petrica Tudosa, director la Directia Silvica Vrancea. In sarcina acestuia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta. Rechizitoriul intocmit de DNA arata cum Petrica Tudosa a promis si oferit foloase procurorului general al Parchetului de pe linga CA Galati, Dinu Gilca, pentru a fi mentinut in functia de director coordonator sau macar director adjunct. Potrivit rechizitoriului, directorul silvic se angaja sa plateasca si constructia si materialele unui gard care ii imprejmuia terenul lui Gilca, dar si sa-i inlesneasca procurorului galatean constructia vilei in localitatea Lepsa. "Foloasele pretinse si primite de Gilca Dinu de la Tudosa Petrica au constat in inlesnirea intocmirii si aprobarii documentatiei pentru schimbarea destinatiei terenului forestier detinut de matusa sotiei lui Gilca Dinu, transmis acestuia prin testament, in localitatea Lepsa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii constructiei gardului imprejmuitor la acest teren, in suma de 1.000 lei si materialele necesare constructiei acestuia in valoare de 2.241 lei cit si inlesnirea constructiei unei vile pe acelasi teren", se arata in rechizitoriul DNA. Procurorii arata ca "aranjamentele" intre cei doi au fost facute in perioada aprilie-iunie 2009 prin intermediul inculpatilor Ion Popescu, membru ATOP Vrancea, si galateanul Alexandru Balan, avocatul presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. "Nu vreau sa comentez pentru ca nu am dat declaratii nici la DNA. Nu vreau sa va simtiti jigniti ca nu comentez nimic. Nu sint de acord, ma consider nevinovat dar nu vreau sa comentez acest lucru", ne-a declarat Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Vrancea.


"Combinatiile" treceau prin mai multe miini


In "joc" intra si Dorel Dumitrascu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, fost patron al echipei de fotbal din comuna Reghiu si administratorul Restaurantului Golden din Focsani. Conform DNA, Dumitrascu a intocmit in fals si a inregistrat in evidenta contabila a firmei sale documente pentru materialele de constructie necesare gardului vilei de la Lepsa. "Pentru a crea aparenta de legalitate a achizitionarii materialelor de constructie mentionate mai sus, inculpatul Gilca Dinu l-a determinat pe inculpatul Dumitrascu Dorel, administrator al SC Dorecom Impex SRL, sa intocmeasca in fals si sa inregistreze in evidenta contabila a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de insotire a marfii)", se arata in rechizitoriu. O parte din aceste acte contabile i-au fost trimise lui Dinu Gilca pentru a confirma "manevra", iar o parte au fost prezentate procurorilor anticoruptie cu ocazia cercetarilor in dosarul penal. Dorel Dumitrascu nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii cu privire la acuzatiile ce i se aduc.


Gilca i-a promis lui Bogdan 15 ha de teren in Focsani


Sirul de fapte descrise de procurorii DNA Galati in cazul celor noua inculpati nu se opreste aici. Un alt inculpat cu greutate in dosarul penal este Vasile Bogdan, administratorul Hotelului Unirea din Focsani. O alta poveste, un actor comun si un teren in suprafata de 15 ha pe raza municipiului Focsani. Astfel, Gilca, in perioada februarie-iulie 2009, se angaja fata de Vasile Bogdan sa-l ajute sa dobindeasca un titlu de proprietate cu ajutorul unor functionari din Prefectura Vrancea. Din "aranjamentele" celor doi urmau sa sufere alte persoane indreptatite sa primeasca titlul de proprietate respectiv. "Inculpatul Gilca Dinu, procuror general al Parchetului de pe linga CA Galati, a pretins, a acceptat promisiunea oferirii si a primit de la inculpatul Bogdan Vasile, administrator al SC Cisrom SRL Focsani, diverse foloase necuvenite, cum ar fi mese gratuite la restaurant si produse alimentare in valoare de 3.200 lei, in scopul de a determina pe functionarii Prefecturii Vrancea sa elibereze in favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren in suprafata de 15 ha situat in intravilanul municipiului Focsani", se arata in comunicatul DNA. Vasile Bogdan sustine ca pamintul a fost dobindit in cursul anului 2007 prin hotarire judecatoreasca si ca are doar o procura pentru acest pamint, iar proprietar este Aurelia Chiritescu. "Nu am legatura cu treaba asta. Nu exista nici un functionar si dupa stiinta mea nu s-a luat legatura cu nici un functionar. Cele 15 ha sint in extravilan. Terenul e obtinut legal si cumparat legal. Am dat 7-8.000 de euro pe teren atunci", ne-a declarat Vasile Bogdan.


Dinu Gilca, un "traficant de influenta"


In cazul procurorului general mai sint retinute si infractiuni savirsite pe teritoriul judetului Galati. Gilca a incercat in mai multe rinduri sa iasa la pensie insa cererile catre Consiliul Superior al Magistraturii au fost respinse. Procurorul a primit abia in data de 13 septembrie decretul privind eliberarea din functie prin pensionare, dupa ce au fost finalizate cercetarile si s-a dispus inceperea urmaririi penale. In rechizitoriul DNA se arata ca Dinu Gilca, alaturi de Costel Pohrib, administrator al SC FKF Montage Service SRL Tecuci si SC Galtrade SRL Galati, au influentat un procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Galati pentru a da o solutie de NUP in cazul unei persoane cercetata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. De asemenea, in luna mai 2009, Gilca a acceptat propunerea cunoscutului notar public galatean, Dumitru Cozma, de a constringe o persoana sa-i inmineze suma de 5.000 de lei. Cei doi au amenintat persoana respectiva ca "i se va intocmi un dosar penal si ca va fi chemata in mod repetat la organele de urmarire penala, cu consecinta aplicarii unei pedepse cu inchisoarea". Notarul a obtinut in cele din urma 2.000 de lei de la persoana in cauza, insa si cu ajutorul sefului de post al Politiei Vinatori, judetul Galati, inculpatul Alexandru Serban. Alt capat de acuzare in cazul procurorului din Galati este reprezentat de nedeclararea unor imobile in declaratiile de avere din anii 2007-2009, dar si o datorie de 250.000 lei catre o firma din Galati. In dreptul inculpatului Lili Dediu, administrator al SC Piact CF Spiact Galati SA, director al ziarului local Impartial, se retine ca nu a inregistrat in evidentele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea imobilului ascuns de Gilca in declaratia de avere. Lili Dediu a prejudiciat bugetul de stat, in acest caz, cu suma de 90.387 lei, reprezentind impozit pe profit si TVA, conform rechizitoriului intocmit de procurii DNA. (Daniel GIRLEANU)


Centura Focsaniului - marul discordiei


Subprefectul Sorin Hornea sustine ca nu are cunostinta de functionari ai Prefecturii Vrancea care sa fie implicati in acest dosar sau sa fie chemati la DNA. Omul de afaceri Vasile Bogdan a sperat sa transforme cele 15 ha de teren din extravilan, in intravilanul orasului Focsani, miza fiind de fapt apropiata constructie a noii centuri de ocolire a Focsaniului, care va creste automat valoarea terenurilor din apropiere. "Documentatia este mai veche. Noi am emis doar titlul de proprietate pe baza documentelor prezentate. Pe 8 februarie 2010. In 2009 eu am fost numit subprefect prin martie-aprilie. Nu prea cunosc situatia, dar imi amintesc ca unul dintre cei in cauza a venit la mine in audienta si i-am explicat ca noi nu putem schimba un teren din extravilan in intravilan. Nu stiu ce a mai facut. A dat vecinii in judecata pentru anularea titlurilor lor de proprietate, nu stiu. Oricum noi nu sintem implicati in asa ceva", a declarat subprefectul Sorin Hornea. Acelasi lucru l-a sustinut si actualul prefect Ion Oprea care spune ca asemenea sesizari la adresa membrilor Comisiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii trebuie sa dea de gindit. "Nu am cunostinta de aceste aspecte fiindca eu anul trecut nu eram membru in Comisia Judeteana. Cred insa ca e un semnal de alarma si un motiv in plus ca sa dam dovada de mai multa transparenta in activitatea Comisiei si sa analizam cu mai multa grija documentele primite de la comisiile locale", a spus prefectul. (D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Domnul Oprea daca nu stie ar putea sa intrebe si e destul de sigur ca i se va raspunde. De exemplu ar putea sa-l intrebe pe domnul Dragos Mircea sau pe ceilalti liberali care se ocupau de astfel de citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Pacat ca DNA nu poate verifica ,, colaborarea \" SC Dorecom Impex Srl\" cu Directia Silvica Focsani , caci ar fi avut placerea sa descopere ,,reteta\" prin care se pot face bani frumosi daca detii un citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Cred ca are multi bani acest Dorel Dumitrascu care isi permite sa tina inchis fostul restaurant Golden, de langa PSD, pentru care a platit cateva sute de mii de euro.
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Pe Bogdan DNA-ul numai cu asta l-a prins? Se pare ca nu , ca mai are un dos cu judecatoarea Sandina Croitoru careia i-a promis un teren in schimbul eliberarii lui Timbau. Si unul cu alte doa citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Niste nenorociti, care a pus cel rau coada pe ei, sa ne rugam pentru ei sa le mai vina mintea la cap, ca doar tot doi metri de teren luam cu noi cind murim.
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Un jeg de om ai fost si ai ramas, vezi ca din cauza ta nu mai au clienti nici la Cupidon,nici la Intim, nici la Dana sau in alte parti. Fuge lumea de locurile prin care treci, ca umbli cu aberatii, cu citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Bai i-a da-ma in vileag? Nu cumva esti consortul lui madam...Badiu sau poate Topor? Nu esti ala cu fetele prin subsol?Cauta spijin la portocalii tai? S-au intors blestemele lui Vrabie pe care ai vrut citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
Domnilor de la DNA,poate ne puteti da un raspuns referitor la taierile ilegale de masa lemnoasa facute de acest domn Dumitrascu pe raza O.S.Adjud care stiu ca se ridica la cateva miliarde de lei.Pana citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 31 minute, 49 secunde
nu stiu de unde scoti tu aberatiile astea, asazise,, vasile benga'' eu te cunosc mai bine, cand veneai si cerseai sa te ajutam. Ar fi mai bine sa-ti vezi de treaba ta, ca sa nu-ti dau numele , si sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.