Ultima oră

Banii falsi invadeaza piata

Dan Chiriac
25 aug 2010 931 vizualizări
Politistii atrag atentia ca bancnotele false circula mai ales din cauza necunoasterii elementelor de siguranta tiparite pe bani

Falsurile de bani, foarte bine realizate, au ajuns si in judetul Vrancea. Bancnotele de 100 de lei si de 20, 50 sau 100 de euro sint falsificate foarte bine si plasate in diferite zone aglomerate, in special la vinzatorii stradali. Politistii vrinceni au demarat o ampla campanie pentru ca vrincenii sa nu fie tepuiti la schimbul valutar si sa nu intre in posesia unor bancnote contrafacute. Politistii atrag atentia ca in aceasta perioada, cind este foarte aglomerat in magazine sau piete, se poate incerca plasarea de moneda falsa. "Intrucit circulatia monedei nationale, in special bancnotele din cupiura de 100 lei, manifesta pe piata o crestere, pe fondul neatentiei si aglomeratiei, bancnotele contrafacute din cupiurile monedei autohtone pot fi introduse mult mai usor de plasatori in circuitul monetar. Aceste plasari se datoreaza necunoasterii generale a elementelor de siguranta la bancnotele RON, dar si pe fondul neatentiei manifestate de incasatori", spun politistii. Oamenii legii au avut de la inceputul acestui an mai multe cazuri in care persoane din alte judete au incercat sa plaseze moneda falsa in Focsani. Cel mai cunoscut caz s-a petrecut in Piata Moldovei. Doi cetateni din judetul Giurgiu au incercat sa plaseze bancnote de 100 de lei, dar au fost ridicati de mascatii aflati pe urmele lor. Politistii se tem ca bancnotele de 100 de lei ar putea fi plasate si la magazinele si barurile de pe E 85, sosea ce este tranzitata zilnic de mii de masini. Oamenii legii au in atentie si mai multe bancnote de 20, 50 sau 100 de euro, care au fost falsificate foarte bine in tarile din vest. "Am identificat bancnote din cupiura de 20, 50 si 100 Euro cu numere ale placii de tipar J003E2, J004G1, respectiv P001G0 tiparite pe suport poliester avind ca tara de origine Italia. Aceste tipuri de bancnote au o putere de penetrare in circuitul monetar foarte mare, intrucit elementele de siguranta sint imitate foarte bine fata de autentic, diferentierea facindu-se de cele mai multe ori dupa calitatea suportului pe care este facuta tiparirea", atrag atentia politistii de la Combaterea Crimei Organizate. Acestia ii au in vedere si pe cei care ofera schimb valutar in locuri neautorizate. "Smenarii actioneaza fara a se teme de rigorile legii si profita de faptul ca cetatenii nu cunosc consecintele efectuarii unui schimb valutar de ocazie", atrag atentia politistii. De la inceputul acestui an, mai multe bancnote de 50 de euro au fost plasate la casieria unor banci. De fiecare data, cel care a solicitat schimbul valutar era venit din Italia si a declarat ca a adus banii fara a cunoaste ca sint falsi. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.