Ultima oră

Berceanu: Ceferistii cheltuiesc din buzunarul dvs!

Mihaela Beșleagă
17 aug 2010 713 vizualizări
A declarat Ministrul Transporturilor in vizita sa din Vrancea, referitor la revendicarile salariale ale ceferistilor u in perioada urmatoare se anunta o noua runda de concedieri la caile ferate u Radu Berceanu si-a exprimat indignarea si asupra faptului ca ceferistii si rudele acestora beneficiaza de gratuitate pe trenuri, in detrimentul calatorilor care platesc biletul

Pe angajatii Cailor Ferate Romane (CFR) ii asteapta un nou val de disponibilizari. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, aflat in vizita in Vrancea la sfirsitul saptaminii, a declarat ca deocamdata se discuta posibile masuri de reducere a cheltuielilor companiei de transport feroviar, dar ca nu s-a luat o decizie in acest sens. Disponibilizarile, reducerea salariilor sau a sporurilor ar putea fi operate pentru a redresa CFR, care de multi ani merge pe pierdere, din cauza dezechilibrului dintre incasari si cheltuieli. "Noi de doi ani de zile sintem intr-o situatie de criza, lumea merge mai putin cu trenul, se transporta mai putina marfa. Incasarile au fost in 2009, la CFR Marfa, de exemplu, fix jumatate cit cele din 2008, din cauza ca a fost traficul la jumatate. Ceferistii cheltuiesc din buzunarul dvs. Daca li se da de la bugetul de stat li se da din ce ati dat dvs pentru scoli, spitale, drumuri. Statul sinteti dvs, deci daca vreti sa le dati niste bani mai multi, decideti, faceti o cerere sa facem TVA-ul 26% si din cei 2% sa dam salariile la diverse ramuri, care ameninta, desi nu s-a facut nimic, ca opresc circulatia. Nu mi se pare deloc corect", a declarat Radu Berceanu. Aproape 100% din cheltuielile de la CFR Calatori, de exemplu, sint cheltuieli cu salariile, a completat ministrul. Acesta a aruncat indirect sageti si asupra liderilor de sindicat, pe care i-a acuzat ca huzuresc si ca ar fi "nasii" din trenuri. "Am putea discuta sa nu facem niciun fel de disponibilizari, niciun fel de reduceri de personal, de salarii, de nimic, cu conditia sa facem niste cresteri de venituri. Cresterile de venituri le putem face din incasarile de bilete, daca se cumpara bilete de la casa si nu de la nasi, care sint membri de sindicat. Am putea sa ne uitam la motorina si daca am putea reduce furturile am putea creste veniturile si atunci nu mai facem disponibilizari, ca ne ajung banii. Am putea ca sa nu mai aiba toti liderii de sindicat masini, telefoane, sedii si asa mai departe, prin contractul colectiv de munca", a mai spus ministrul.


Lui Berceanu i s-a pus pata pe biletele gratuite


Radu Berceanu si-a exprimat indignarea si asupra faptului ca ceferistii si rudele acestora beneficiaza de gratuitate pe trenuri, in detrimentul calatorilor care platesc biletul. "Toti ceferistii, cei care sint la pensie din CFR si rudelor lor nu stiu pina la ce grad au gratis pe toate trenurile si avem o problema. Isi rezerva bilet si dupa aia nu mai merg si vin cetateni care vor sa plateasca bilete si constata ca nu mai sint locuri dar compartimentele sint libere. Si daca ne uitam, biletele sint retinute de cineva care are gratis si atunci nu-l intereseaza, s-a gindit ca poate se duce la mama simbata, sau poate se duce duminica, si si-a rezervat si simbata si duminica, ca nu stie sigur cind se duce. Si dupa aia s-a gindit ca poate pleaca dimineata sau dupa-amiaza si a rezervat si dimineata si dupa-amiaza. Astea sint niste realitati", a relatat ministrul Transporturilor. Surse din Minister au declarat presei centrale ca se pregateste un proiect pentru disponibilizarea a 12.800 de angajati din sectorul feroviar pina la sfirsitul lunii septembrie. Cei mai mulÃi disponibilizati vor fi la CFR Marfa (5.000 de angajati), urmata de CFR Calatori (3.900 angajati), CFR SA (2.900 angajati) si Electrificare CFR (1.000 angajati). Tot pentru reducerea cheltuielilor, ceferistii vor fi trimisi in somaj tehnic, prin rotatie, pina la sfirsitul anului. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.