Ultima oră

POLITICA:Analiza HotNews.ro-Miscari tectonice in subteranele partidelor. Optiunile presedintelui (I)

Ziarul de Vrancea
3 aug 2010 412 vizualizări
In sapte luni de zile, cele trei mari partide si-au schimbat radical strategia si optiunile. Daca alegerile au configurat, la inceputul lui 2010, doua posibile blocuri politice - pe de-o parte coalitia PDL-UDMR-independenti-minoritati, pe de alta PSD si PNL - sapte luni mai tarziu, sondajele determina reamenajarea scenei si, implicit, refacerea calculelor pe termen mediu si lung

Analistii si consultantii politici par sa fie de acord ca s-a ajuns la un blocaj si ca presedintelui Basescu, specializat in mutari de sah cu pionii adversarului, i s-au redus drastic optiunile de joc. Remanierea se anunta inevitabila, dar cine se va sacrifica sa intre intr-un nou Guvern? De ce resurse dispune PDL? Ce sanse are un Guvern de tehnicieni? Cum va juca opozitia?


PSD si PNL au renuntat, cel putin in declaratiile publice, la orice proiect comun. Incurajati de cresterea in sondaje, cele doua partide au intrat in competitie. Ponta si Antonescu isi revendica, fiecare pentru el, rolul de lider al opozitiei. Declaratiile lui Crin Antonescu facute pe 1 august la Antena 3 tradeaza o schimbare radicala de tactica a liberalilor. Cu PDL picat undeva sub 15%, PNL cauta sa se desprinda repede de PSD si sa recupereze electoratul dezamagit de Guvernarea Boc si sa ocupe spatiul dreptei, dupa cateva ocheade aruncate alegatorilor de stanga.


"E din ce in ce mai putin probabil sa guvernam impreuna intr-o asemenea situatie, pentru ca ne despart foarte multe (...) "Problema PSD-ului este despartirea de Ion Iliescu (...) Daca Ponta va actiona in sensul modernizarii acestui partid, atunci PSD va fi un partener autentic pentru noi (...) Nu vreau sa vad inca o data perioada 2000-2004, sub alt chip", a declarat Antonescu pe 1 august, la Antena 3. Fraze grele, care pun in paranteza proiectul opozitiei unite visate cu voce tare acum cateva luni de Iliescu, Voiculescu, de Vantu si Patriciu. Detalii aici


Vremurile cand Ion Iliescu regreta ca Antonescu nu e in PSD par sa fi apus. Acum liderul PNL regreta ca Ion Iliescu e inca in PSD.


Ruptura fusese prevestita de racirea treptata a relatiilor dintre cele doua partide. Cand a devenit clar ca social-democratii se apropie de un scor care le permite sa guverneze singuri, Ponta s-a dispensat de liberali. Mai in gluma, mai in serios, liderul PSD dezvaluie, intr-un interviu pentru revista Kamikaze, un secret de bucatarie interna: "Ciorba PSD-PNL s-a pierdut in jacuzzi la Vantu" si recunoaste plin de franchete ca "Amorul asta de anul trecut dintre noi n-a fost pe bune, stie toata lumea ca n-a fost pe bune. A fost asa, o chestie, hai sa ne unim doi contra celui de-al treilea. (...) Ne-am luat nu pentru bani, ne-am luat sa-l omorim pe Basescu si sa facem nu stiu ce guvern. N-a iesit. Acuma mi se pare ridicol ca unii mai cred ca se poate reincalzi ciorba." Detalii aici


Insa primele semne clare de divort au aparut in urma cu trei saptamani, cand Ponta si Antonescu s-au contrat pe alta tema grea: suspendarea lui Traian Basescu. Detalii aici. Cel putin trei motive ii fac pe social-democrati sa trateze cu prudenta tema suspendarii:


teama lui Ponta ca o eventuala suspendare l-ar revitaliza pe rivalul sau din partid, Mircea Geoana, intr-o nesperata pozitie de jucator. Potrivit Constitutiei, Geoana ar fi numit presedinte-interimar si tot el ar numi viitorul prim-ministru ceea ce l-ar repozitiona in interiorul PSD

riscul de compromitere a temei, la fel ca in 2007, prin preluarea ei de catre Dan Voiculescu

retinerea ca o noua tentativa esuata i-ar oferi unui presedinte in cadere o nesperata gura de oxigen


Altfel spus, pe cel putin trei teme majore, cele doua partide, posibile aliate pana ieri, se despart: suspendarea presedintelui, motiunea de cenzura si, in consecinta, guvernarea comuna. Liberalii ii suspecteaza pe pesedisti ca viseaza la o guvernare monocolora. La randul lor, pesedistii banuiesc ca liberalii negociaza in secret refacerea Aliantei DA. In ce priveste depunerea motiunii de cenzura in toamna, din luarile de pozitie ale liderului PNL reiese tot mai clar ca liberalii nu vor ajuta PSD sa stranga cele 236 de semnaturi necesare demiterii Guvernului. Lipsiti de predictibilitate si de garantia unui comportament corect din partea PSD, liberalii par decisi sa-si joace propria carte.


Unul dintre apropiatii lui Crin Antonescu a declarat pentru HotNews.ro: "Aroganta lui Victor Ponta si comportamentul de tip Nastase are doua consecinte: izoleaza PSD si creaza oportunitatea PNL de a merge singur pe drumul lui. Batalia acum se da intre PSD si PNL."


Singura tema abordata de pe pozitii identice ramane acordul de imprumut cu FMI si Comisia Europeana. Ambele partide cred ca relatia cu FMI trebuie intrerupta iar liderii sai denunta tot mai violent politica creditorilor, dar si aici se pot sesiza unele incoerente. Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, remarca pe blogul sau ca, in timp ce Mircea Geoana se intalneste la Washington cu reprezentantii FMI si pledeaza pentru continuarea dialogului, Victor Ponta refuza la Bucuresti o intalnire cu delegatia Fondului. In timp ce Dinu Patriciu ii trimite acasa, Crin Antonescu accepta totusi sa se aseze la masa discutiilor. Detalii aici


Scepticii se vor intreba daca nu cumva asistam la o falsa disputa intre doua partide cu interese comune, finantate si controlate de personaje unite de ura anti-Basescu si de un mod asemanator de a gandi afacerile. De ce nu si-ar da mana intr-un viitor Guvern, formand o majoritate zdrobitoare in Parlament? Raspunsul e nu, oricat de tentant ar suna pentru unii scenariul farsei. Adevarul e ca bazinele electorale ale celor doua partide sunt profund incompatibile, in teritoriu oamenii lor nu se prea inteleg, cu exceptia unor Fenechiu sau Ghise capabili sa faca aliante cu oricine numai sa se vada iarasi la guvernare, iar rapacitatea pesedistilor le da fiori reci si celor mai stangisti liberali. PSD nu va fi dispus sa imparta tortul puterii cu nimeni, dupa aproape sapte ani de opozitie, umiliti cu firmituri aruncate cand de PNL, cand de PDL.


Altfel spus, de acum avem o situatie paradoxala. Opozitia se bucura de sustinere in opinia publica (PSD-ul tinde spre 40% si PNL sare binisor pragul de 20%), dar nu are majoritate in Parlament. In schimb, PDL s-a prabusit in sondaje sub 15%, dar mentine la limita o majoritate parlamentara. Procentele cadou aduse de criza si de un Guvern ineficient se pot pierde insa la fel de usor cum au venit. Sunt cifre care ignora procentul mare de nehotarati si nu tin seama ca, in lipsa unor solutii clare, capitalul de credibilitate castigat peste noapte se poate topi ca apa in nisip.


Insa usurinta cu care PSD si PNL scriu si rup hartiile de logodna avertizeaza asupra precaritatii proiectelor opozitiei. Ele se nasc si mor cam prea repede, liderii se cearta si se impaca imprevizibil, in functie de ce mai spun sondajele, se accepta si se resping mult prea usor ca sa castige pe termen lung increderea alegatorilor sau sa dovedeasca capacitatea de a construi solid si responsabil, cu viziune pe termen lung. Experienta recenta a celor doua partide mai arata ca o coabitare in Romania intre stanga si dreapta, stergerea fortata a diferentelor intre doua partide cu istorii totusi diferite, depersonalizarea lor, nu se pot realiza pocnind din degete, pentru ca asa vor cativa maestri-papusari ascunsi in spatele scenei.


Viitorul opozitiei si al PDL depind mai departe de modul in care va juca Traian Basescu, de credibilitatea si performanta noii echipe guvernamentale in gestionarea crizei economice si de capacitatea unui partid aflat in cadere libera de a se reinventa. Optiunile presedintelui s-au redus simtitor. Ce urmeaza?


de Dan Tapalaga HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.