Ultima oră

S-a dat startul la hidrocentrala!

Doina Ganea
30 iul 2010 2680 vizualizări
Lucrarile la cea de-a treia hidrocentrala de pe Siret din Vrancea au luat ieri startul u Adrian Videanu a dat asigurari ca vor fi bani pentru ca in urmatorii trei ani hidrocentrala de la Marasesti - Cosmesti sa fie gata u valorea lucrarilor este de aproape 800 de milioane de lei u la inaugurarea de la Cosmesti seful PSD Vrancea, Marian Oprisan, l-a lingusit pe Adriean Videanu, calificindu-l ca fiind cel mai bun ministru u tot cu gindul la distractie, Oprisan i-a propus lui Videanu sa foloseasca lacurile de acumulare de pe Siret pentru amenajarea unor baze de agrement u ministrul economiei s-a imprumutat de bani sa arunce la temelia viitoarei investitii

Inaugurarea lucrarilor de la noua hidrocentrala de pe riul Siret, de la Marasesti - Cosmesti, a strins alaturi de ministrul Economiei Adriean Videanu si oficiali din judetele Vrancea si Galati. Au fost astfel prezenti, ieri, la turnarea primul cancioc de mortar prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan si omologii acestora din judetul Galati, parlamentarii PDL de Vrancea si Galati, Alin Trasculescu si Mircea Toader.

Coborind din acelasi autovehicul cu posibilul sau fin de cununie, Alin Trasculescu, ministrul Economiei Adriean Videanu a fost intimpinat cu piine si sare la inaugurarea lucrarilor de la Cosmesti. Aici, reprezentantii Hidroelectrica au prezentat oficialilor proiectul care va pazi judetele Vrancea si Galati de inundatii si va asigura apa pentru irigatiile din peste 1400 ha de terenuri agricole in cele doua judete. "Este un lucru exceptional care ne va scapa de multe pericole. Peste trei ani si jumatate voi veni aici sa inauguram centrala finalizata", a spus ministrul Economiei la Cosmesti, Adriean Videanu.


Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a inminat ieri, directorului Hidroelectrica, autorizatia de construire pentru "Amenajarea Hidrotehnica a riului Siret pe sectorul Cosmesti-Movileni". Autorizatia a fost solicitata de catre SC Hidrocentrale SA "" Sucursala "Hidrocentrale" Bistrita. Cu acest prilej Oprisan i-a propus ministrului Adriean Videanu ca lacurile de acumulare din salba Calimanesti "" Movileni - Cosmesti sa fie exploatate prin amenajarea unor baze de agrement. "Movileniul a rezolvat partial problema apelor si inundatiilor, fiindca daca nu exista Movileniul, judetul Vrancea ar fi fost din nou inundat. Cosmestiul vine si rezolva problema si mai mult. Si definitiv cred eu. Am avut o rugaminte la guvern si sper sa reusesc sa rezolv aceasta problema cu guvernul dvs. daca nu se poate altfel. Vreau sa ne sprijiniti ca din luciul de apa sa putem face cel putin din doua lacuri, lacuri regionale de agrement pentru cetateni din regiunea de Sud- Est", a spus Marian Oprisan. Aceasta insa nu fara a-l lingusi putin pe ministrul Economiei. "Domnul Videanu nu este orice fel de ministru", si-a completat Oprisan solicitarea. Ministrul Economiei a turnat apoi primul cancioc de ciment la temelia lucrarii, urmat fiind in gestul sau de catre oficialitatile din Vrancea si Galati. Ministrul Economiei insa n-a avut maruntis sa arunce la temelia viitoarei hidrocentrale, motiv pentru care a fost nevoit sa se imprumute.


Proiectul barajului, reluat dupa 20 de ani


Amenajarea hidroenergetica a riului Siret pe sectorul Cosmesti "" Movileni este un obiectiv de investitii cu un caracter complex, avind ca scop valorificarea potentialului hidroenergetic al riului Siret, productia de energie electrica din sursa regenerabila si curata, prin realizarea a doua centrale hidroelectrice: CHE Cosmesti si CHE Movileni, apararea impotriva inundatiilor si tranzitarea viiturilor. Acumularea Cosmesti asigura scoaterea de sub efectul inundatiilor a 1.100 hectare de teren si a trei localitati. Lucrarile urmeaza sa se desfasoare pe terenuri situate in judetele Vrancea si Galati, respectiv localitatile Garoafa, Movileni, Cosmesti, Nicoresti si Marasesti.

Treapta Cosmesti se va compune din barajul stavilar din beton cu inaltimea de 21,5 metri, centrala hidroelectrica, a carei putere instalata va fi de 37,8 MW (doua grupuri), diguri pe cele doua maluri, senal in aval de baraj si o linie electrica aeriana de 110 kv. Lucrarea este finantata exclusiv din surse Hidroelectrica si guvernamentale, proiectantul general fiind ISPH, iar constructorul este Hidroconstructia. Proiectul a fost inceput in urma cu 20 de ani insa a fost abandonat pentru ca nu a mai fost finantat. "Este o investitie remarcabila care a fost reluata dupa 20 de ani de la aparitia hotaririi de guvern. Este cu siguranta zidul de protectie impotriva inundatiilor de care avea nevoie Vrancea si care va rezolva problema apei in zonele agricole", ne-a declarat prefectul Ion Oprea.


Hidrocentrala de 800 milioane lei


Noua hidrocentrala are momentan un singur dig pe malul drept al riului Siret. Muncitorii au delimitat ieri amplasamentele pentru centrala si baraj. In noiembrie 2009, Hidroelectrica anunta inaugurarea centralei hidroelectrice de la Movileni, amplasata pe riul Siret, cu o putere instalata de 33,9 MW si care va furniza 112,4 GWh de energie pe an. Conform oficialilor, durata de executie a lucrarilor este de 60 de luni. Valoarea investitiei se ridica la aproape 800 de milioane de lei, bani care vor veni de la Ministerul Economiei. Prezent la inaugurare, primarul orasului Marasesti, Constantin Vlase, care a incheiat recent un contract pentru infiintarea unui parc eolian, l-a invitat pe ministrul Videanu la inaugurarea acestuia. Aluzia la implicarea ministrului in demararea lucrarilor la centrala eoliana de la Cogealac l-a facut pe Adriean Videanu sa reitereze faptul ca el va continua sa sprijine orice investitie in energia regenerabila de pe teritoriul acestei tari. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 7 ore, 11 minute, 11 secunde
E bine, e un inceput, poate locuri de munca pentru zona Marasesti! Ce e rau? Se poate colabora pentru un lucru bun.Salut colaborarea pentru idei bune!
, acum 739399 zile, 7 ore, 11 minute, 11 secunde
Da, cel mai castigat va fi pe termen mediu orasul Marasesti. 300-400 locuri de munca ar putea fi gasite la aceasta investitie pentru oamenii din Marasesti.
, acum 739399 zile, 7 ore, 11 minute, 11 secunde
Felicitari! Insa ar fi o minune sa se termine in 3 ani aceasta hidro...
, acum 739399 zile, 7 ore, 11 minute, 11 secunde
Nu era mai bine sa se taie panglica la terminarea lucrarii. Ar fi foarte bine sa se inceapa lucrariile dar tare imi este teama sa ca o sa se lucreze ca la Canalul Siret Baragan.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.