Ultima oră

ESENTIAL:Sotii Ceausescu au fost deshumati miercuri. Testele ADN ar putea dura pana la 6 luni

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 557 vizualizări
Sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost deshumati miercuri, la 21 de ani de la moartea cuplului. Medicii legisti au prelevat probe de la fostul cuplu prezidential, pentru a face testul ADN. Acest demers a fost facut de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si de Mircea Opran - sotul Zoei Ceausescu, si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inmormantati la Cimitirul Ghencea. "Nu stiu ce se va intampla daca se constata ca in aceste morminte nu se afla sotii Ceausescu. Probabil, vom da statul roman in judecata", a declarat Opran.

Operatiunea a fost filmata de un operator angajat de familia dictatorilor, iar imaginile vor fi date publicitatii doar in cazul in care se constata ca in cele doua morminte se afla ramasitele pamantesti ale sotilor Ceausescu.


"Nu stiu ce se va intampla daca se va constata ca in aceste morminte nu se afla sotii Ceausescu. Probabil, vom da statul roman in judecata", a precizat Mircea Opran, intr-o declaratie pentru Realitatea TV facuta inainte de deshumare.


"Daca aflam ca sunt ei, atunci vom face tot ce este crestineste. Astazi are loc deshumarea si prelevarea unor ramasite. Probele vor fi duse la analize, restul va fi reinhumat", a adaugat Mircea Opran.


Potrivit Agerpres, Mircea Oprean, soÃul Zoiei Ceauºescu, a declarat ulterior că \'inclină\' să creadă că acolo sunt inmormantaÃi socrii săi, insă nu este convins sută la sută. \'\'Nu s-a lămurit niciun mister. însă, după ce am văzut acolo, inclin să cred că sunt ei. Dar, pană nu se fac probe cu ADN, nu sunt convins sută la sută\'\', a spus soÃul Zoiei Ceauºescu, adaugand ca in morminte au fost gasite doar niºte \'\'mărunÃiºuri\'\'.


Operatiunea de deshumare a inceput in jurul orei 7.30 si a durat cateva ore. Ramasitele sotilor Ceausescu au fost ingropate imediat dupa ce au fost luate probe.


Familia dictatorilor a devenit recent proprietara celor doua morminte, dupa 4 ani de procese.



* Rezultatele testelor ADN, asteptate in cateva luni



Efectuarea testelor ADN in cazul sotilor Ceausescu ar putea dura pana la 6 luni daca solul in care au stat sicriele a avut multa umiditate, ingrasaminte sau acid, a declarat miercuri, pentru Mediafax, directorul general al Institutului National de Medicina Legala, Dan Dermengiu: "Sper ca ADN sa nu fie degradat de apa, ingrasaminte sau substante acide, pentru ca altfel va fi foarte dificil de obtinut un rezultat precis. In general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase".


El a precizat ca au existat situatii in care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obtinut si dupa mai mult de jumatate de an: "Nu atat vechimea resturilor pamantesti supuse analizelor conteaza, cat mediul in care acestea au stat. Spre exemplu, in Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie si dupa sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Daca solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar si in primele trei luni de la deces".


Dupa ce va fi obtinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili daca cei ingropati in cimitirul Ghencea Militar sunt intr-adevar sotii Ceausescu.



de S. Mihailescu, A. Neagu HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.