Nota de plata pentru masa tovaraseasca a PNL - 40.000 de lei
Administratorul localului de unde liberalii au plecat cu stomacul intors pe dos s-a ales cu o amenda de 40.000 de lei. Cu toate ca liberalii pusi pe chefuit dupa Conferinta Judeteana de pe 29 mai au venit cu mincarea "de acasa", administratorul punindu-le la dispozitie doar spatiul, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea a conchis ca problema a fost aceea ca nimeni nu s-a intrebat de unde provin alimentele. "Administratorul a pus la dispozitie doar spatiul, iar produsele au fost aduse de utilizator. Desi vina agentului economic nu este una directa, dinsul nu a respectat legislatia privind trasabilitatea produselor, nu s-a asigurat ca produsele respective sint certificate sanitar-veterinar si nici nu a solicitat documentele de provenienta a acestora, de aceea a fost amendat cu 40.000 de lei. Cazul nu este unul grav, mai ales ca sursa este nedeterminata. Probele prelevate din brinza si carnea care s-a servit au stabilit ca nu acestea au produs contaminarea. Astfel, in urma analizelor de laborator nu a fost depistata existenta vreunei bacterii sau a unui germen ce putea produce toxiinfectia", ne-a spus medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Se pare ca administratorul localului a contestat amenda primita in urma procesului verbal intocmit de inspectori. Dupa masa copioasa care a constat in aperitive si fripturi, 30 de liberali au ajuns la Spitalul de Urgenta "Sf. Pantelimon", insa doar patru dintre acestia au necesitat internarea. Pe fir au intrat si inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) care au prelevat probe din alimentele gasite. Cu toate acestea, legislatia i-a impiedicat pe acestia sa stabileasca care a fost sursa de imbolnavire. Concluzia anchetei a fost ca "evenimentul sa fie clasificat toxiinfectie alimentara de etiologie neprecizata". "S-a constatat in doua probe prezenta unui numar de stafilococi dar neexistind legislatie nu putem sti care este proba infectanta. De asemenea, in examenul coproparazitologic nu a fost depistat un agent patogenic pentru a putea face o legatura de cauzalitate intre simptomatologia pacientilor si germenul depistat in cele doua alimente (toba si slanina)", ne-a declarat ec. Carmen Gheorghiu, purtatorul de cuvint al DSP. DSP a clasat cazul pentru ca legislatia nu prevede indicatori pentru produsele preparate si servite in unitatile de alimentatie publica, situatie in care nu au avut cu ce compara rezultatele. (N. CRISTEA, R. MANOLACHE)