Ultima oră

Peste 200 de ANL-isti asteapta sa-si cumpere locuintele

Doina Ganea
2 iun 2010 769 vizualizări
Pina acum, 217 de familii de tineri focsaneni care locuiesc in blocurile ANL si-au depus cereri de cumparare u pretul orientativ de cumparare a locuintelor este de aproximativ 400 de euro/mp

Din februarie si pina acum la Primaria Focsani au fost depuse 217 cereri pentru cumparea locuintelor de catre chiriasii ANL. In ultima luna Ministerul Dezvoltarii si Turismului si-a delegat angajatii in Vrancea care sa inmineze scrisori chiriasilor ANL prin care ii informeaza ca locuintele pot fi cumparate, iar pretul de vinzare este de 407 euro/mp pe suprafata contruita. Deocamdata, la nivelul municipiului Focsani lucrurile se misca mai greu. In primul rind blocurile trebuie sa fie trecute in proprietatea statului, ceea ce nu s-a facut prin hotarire de Consiliu Local, decit pentru 295 de locuinte. Din acestea 46 sint in Aleea Parc, restul fiind din Cartierul Tineretului. In plus, pentru a putea fi vindute, locuintele trebuie sa aiba, fiecare in parte, intocmita si o carte funciara. Pina in prezent exista carte funciara doar pentru 3 blocuri din Cartierul Tineretului. "Am intirziat cu intocmirea cartilor funciare, pentru ca am depins de bugetul local. De aceasta operatiune se ocupa din noiembrie anul trecut Top Cat, o firma din Rosiorii de Vede. In aceasta perioada trebuie sa stabilim procedura de inregistrare notariala si cu ce notariate vom colabora", a declarat Cristina Costin, seful Serviciului Fond Locativ din cadrul Primariei Focsani. Abia ulterior acestei actiuni trebuie sa se stabileasca si pretul. Aceasta deoarece tariful stabilit orientativ si unitar de catre Minister este de 407 euro/mp cu TVA pe suprafata construita. Dar trebuie sa se stabileasca si cota indiviza a fiecarui apartament din spatiile comune, cum ar fi casa scarii sau holul blocului. La acest pret s-ar putea adauga taxele notariale, care nu sint de neglijat, dar si inscrierea in cartea funciara, care deocamdata nu se stie cine o va suporta. Orientativ s-ar putea spune ca pretul de cumparare a unei garsoniere s-ar putea ridica la 18.000 ""20.000 de euro, iar a unui apartament cu trei camere si o suprafata utila de 100 mp, pretul ar ajunge la 40.000 "" 45.000 de euro. Ceea ce reprezinta un pret acceptabil, comparativ cu cel de pe piata imobiliara, tinind cont si de uzura. Potrivit oficialilor, Primaria Focsani isi va lua un comision de 1% din fiecare tranzactie imobiliara.


Primariile nu se indura sa renunte la chiriile ANL


In sedinta ordinara a Consiliului Local din luna iunie vor fi stabilite conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca locatarii pentru achizitionarea apartamentelor si vor mai fi trecute in domeniul statului inca 124 de locuinte. Apoi va trebui sa fie stabilit tipul de contract. In aceste conditii, cel mai probabil din toamna daca se va putea demara vinzarea primelor case. Aspect care deranjeaza pe multi dintre chiriasi care stau cu banii pregatiti sa-si cumpere locuinta si nu au nevoie de imprumuturi bancare de tip "Prima Casa". "E o stupizenie, daca s-a dat liber la cumparat de la inceputul anului de ce sa nu putem cumpara? Fiindca primariile nu se indura sa renunte la chirii si trag de timp cit pot. Iar pe partea cealalta si Ministerul Dezvoltarii vrea sa puna mina cit mai repede pe bani avind in vedere criza", s-a plins unul dintre chiriasii din Cartierul Tineretului. Potrivit legii, pot achizitiona apartamentele in care locuiesc tinerii care au o perioada de inchiriere de minim un an, fara ca vinzarea sa fie conditionata de virsta solicitantului. Pretul se achita integral, iar casa nu poate fi instrainata pe o perioada de 5 ani. Prin adresa transmisa tinerilor, ministrul Dezvoltarii recomanda tinerilor achizitionarea locuintelor prin Programul "Prima Casa". (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.