Ultima oră

Clubul cinefililor apasa play pentru Balanta lui Pintilie

Iulia Crețu
5 mai 2010 641 vizualizări
Vrei sa mergi la cinematograf si nu ai unde? Ti-ai dori sa vezi un film romanesc, dezamagit ca pe torente nu gasesti intotdeauna pelicule autohtone?

Clubul cinefililor iti taie bilet (gratuit) astazi, de la orele 17.30, la Centrul de Limbi Straine al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" pentru "Balanta" (1992), in regia regretatului Lucian Pintilie. "Amintind prin constructie de romanul picaresc, filmul este "" nu atit prin intindere, cit mai ales prin densitatea sensurilor, a semnificatiilor morale, politice, mitice, a sugestiilor religioase "" o epopee, o fresca a intolerantei, a raului in expansiune, a esecului, a deriziunii, dar si a unor sentimente moderne precum incertitudinea si instabilitatea. Un ritm alert, ca o cavalcada, un ton incisiv, caustic, cinic, sarcastic, o optica in registru grotesc, o viziune pesimista, dar convertita in increderea in valori, intr-o posibila renastere. El si Ea, amintind de cuplul erotic in sens mitic, in sensul lui Platon, sau in sens biblic "" cuplul adamic, se intorc inapoi spre origini printr-o aparenta goana spre haos, stejarul din final sugerind stejarul biblic din Mavri, de sub care totul poate reincepe, o alta Creatiune. Dar omul nu poate sterge din memoria sa amintirea raului, imaginea succesiunii de esecuri, ecoul marilor renuntari si infringeri, apasarea vinovatiei, neasumarea responsabilitatii sau tradarea acesteia", scrie tudor, autorul blogului http://www.staupenet.ro/. Gazdele spun ca floricelele sint din partea casei, desi pentru un astfel de film nu ai nevoie de elemente de distragere a atentiei. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.