Ultima oră

Firme vrincene care au intepat statul cu subventiile pentru angajare

Doina Ganea
16 apr 2010 4965 vizualizări
Trei agenti economici din Vrancea au datorii de peste 20.000 de lei la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, din subventiile primite pentru angajarea absolventilor sau somerilor u si consilierul judetean PSD Laurentiu Marin a ramas dator la institutia pe care a condus-o un timp, dupa ce a primit subventie pentru angajarea unei absolvente de studii superioare la una din firmele sale u fostul director economic al AJOFM Vrancea, aflat de 6 luni in concediu medical, datoreaza aproape 10.000 lei institutiei

Trei firme din Vrancea au incasat subventia de la stat pentru angajarea unor absolventi, pe care i-au concediat insa mai repede decit prevede legea, pastrindu-si banii. Debitul inregistrat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) la sfirsitul anului trecut este de aproape 21.000 lei, care vor trebui recuperati de la cele trei firme. Printre acestea se afla si Euro M&M SRL, firma la care este actionar consilierul judetean PSD Laurentiu Marin, fost director adjunct chiar la institutia careia datoreaza aproape jumatate din debitul total, respectiv 9.750 lei, dupa ce a angajat o absolventa de studii superioare pe care nu a tinut-o prea mult la serviciu. Potrivit legii, firmele care angajeaza absolventi pe durata nedeterminata beneficiaza de anumite facilitati, cum ar fi faptul ca sint scutite, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj. în plus, pentru fiecare absolvent, angajatorii primesc lunar, timp de un an, intre unul si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in functie de nivelul de studii ale noului salariat incadrat. Dar pentru ca i-au concediat inainte de termenele impuse de lege, firmele sint nevoite acum sa inapoieze banii primiti ca subventie.


S-au lacomit la punga statului


Dupa ce au incasat subventia pentru angajarea unor persoane in conditii speciale, si-au concediat mai repede decit prevede legea noii angajati, dar si-au pastrat banii veniti de la stat. Este cazul a trei societati din cele 139 de firme vrincene care au profitat de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Cei trei angajatori trebuie sa returneze acum statului suma de 20.977 de lei. «Un numar de trei agenti economici din judetul Vrancea figureaza in evidentele AJOFM Vrancea cu debite in valoare totala de 20.977 lei, urmare a nerespectarii prevederilor Legii 76/2002», se arata in raspunsul formulat de institutie catre Ziarul de Vrancea. Cei trei angajatori au datorii pentru subventiile primite la angajarea anumitor categorii de someri, cum sint absolventii de studii superioare sau medii, angajati pe care ulterior i-au concediat inainte de termenul convenit cu AJOFM. Angajatorii au primit subventii in anumite conditii, pentru crearea de noi locuri de munca, insa nu au respectat acordul de mentinere a angajatilor si trebuie sa dea banii inapoi.

In aceasta situatie se afla si SC Euro M&M SRL, la care este actionar insusi ex-directorul economic suspendat al AJOFM Vrancea, Laurentiu Marin. Surse din interiorul AJOFM sustin ca firma consilierului pesedist, Euro M&M, infiintata in iunie 2008, a angajat in anul 2008 o absolventa de facultate pentru care a primit subventie din ajutorul de somaj. Un control ulterior al noii conduceri a AJOFM a descoperit ca absolventa respectiva mai fusese agajata in aceleasi conditii, in aceeasi zi, dar la o alta firma. In acest mod, patronii firmelor sperau sa fenteze statul cu o suma importanta de bani pe care sa-i incaseze fara insa sa aiba vreun angajat. Din acest motiv AJOFM a dispus catre SC Euro M&M si catre celelalte doua firme returnarea subventiei care inseamna salariul pe un an, iar absolventei i s-a cerut sa returneze doar prima de angajare care este egala cu un salariu. Potrivit Registrului Comertului, Laurentiu Marin, cel care a ocupat vremelnic functia de director adjunct al AJOFM Vrancea, mai este actionar la SC Euro M SRL si SC Lamar BCU SRL. Ex-directorul AJOFM ne-a declarat ca in prezent banii se recupereaza si ca nu vor fi probleme. «Eu nu mai sint administrator la nici una dintre firme. Este adevarat ca au existat niste probleme, niste incurcaturi in 2008. Acum, dupa cite stiu eu, s-a inceput recuperarea acestor subventii. Nu cred ca vor fi probleme», ne-a dat asigurari Laurentiu Marin.


Avantaje la angajarea unui absolvent


Prin Legea 76/2002, firmele care angajeaza absolventi pe durata nedeterminata sint scutite, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta acestor salariati. în plus, pentru fiecare absolvent, angajatorii primesc lunar, timp de un an, intre unul si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in functie de nivelul de studii ale noului salariat incadrat. De asemenea, daca angajeaza persoane de peste 45 de ani, societatile comerciale sint sprijinite tot cu plata unui salariu minim brut pe tara, timp de 12 luni, iar pentru incadrarea persoanelor cu dizabilitati, angajatorii au parte de aceleasi beneficii, insa pentru o perioada de 18 luni. Ca sa primeasca sprijinul din partea statului, conform Legii 76/2002, societatile comerciale trebuie sa respecte insa si citeva reguli. Cea mai importanta se refera la perioada in care este obligatorie mentinerea in serviciu a angajatilor din categoriile subventionate.

Astfel, firmele care angajeaza absolventi si beneficiaza de subventiile oferite prin Legea 76/2002 trebuie sa ii mentina in serviciu cel putin trei ani, iar pe cei de peste 45 de ani, minimum doi ani.


Subventii de peste 7 miliarde de lei


«In perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2010 au beneficiat de subventionarea locurilor de munca pentru angajarea absolventilor conform art.80 din Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, un numar de 139 agenti economici din judetul Vrancea, care au angajat 158 absolventi, valoarea subventiilor fiind de 764.357 lei», ne-a precizat directorul AJOFM Vrancea, Iosefina Iaru. Tot in acelasi interval un numar de 138 absolventi au beneficiat de prime de angajare in valoare totala de 67.850 lei. Cele mai diverse cazuri insa de prejudiciere a statului prin folosirea ilegala a unor facilitati provenite prin AJOFM sint cele in care somerii beneficiaza de indemnizatie de somaj dar si de salariu. Asta, pentru ca unii someri se angajeaza insa nu anunta autoritatile si primesc citeva luni remuneratie si indemnizatia de somaj. Reprezentantii AJOFM sustin ca unii dintre acesti datornici ajung sa comita aceasta ilegalitate din nestiinta, insa o mare parte o fac in mod deliberat. Sefii AJOFM sustin ca au fost luate deja masuri de urgenta pentru urmarirea, recuperarea si demararea procedurii de executare silita pentru recuperarea datoriilor. Firmele in cauza sint chemate de obicei in insolventa, li se pun popriri si ipoteci si se asteapta deciziile judecatoresti. Agentia continua sa urmareasca debitorii, somerii dar si angajatorii pentru a tine sub control situatia. Institutia se confrunta cu diverse probleme datorate lipsei banilor, a bugetului constituit si a obligatiilor datorate catre alti furnizori astfel ca, datoriile inregistrate de catre agenti economici nu fac decit sa inrautateasca situatia. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 18 ore, 44 minute, 23 secunde
AJOFM si FINANTELE sa puna mana de la mana si sa implementeze un program informatic astfel incat astfel de probleme sa fie imposibil sa apara. Faptul ca x sau y de la psd, pd-l, pnl au facut sau au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.