Ultima oră

AFACERI:De ce se tem bancherii de Legea Falimentului Personal?

Ziarul de Vrancea
26 mar 2010 425 vizualizări
Cum se falimenteaza in celelalte tari si cum a influentat asta, creditarea?

Noua lege a falimentului personal care a trecut de Senat, provoaca ingrijorare printre bancheri. In ultimele 3 zile, doi presedinti ale unor importante banci comerciale au iesit in public reactionand vehement impotriva propunerii legislative. Miercuri, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels a declarat ca legea falimentului personal nu poate ajuta piata bancara ci, dimpotriva, ii face pe bancheri sa devina mai precauti cui acorda credite.


Bancherii romani: doar naivii pot crede ca bancile vor suporta din profit, pierderile


"Nu cred ca o lege ca aceasta va ajuta piata din Romania. Consider ca o persoana care face un imprumut trebuie sa il ramburseze", a explicat Bruynseels, care a precizat ca aplicarea acestei legi nu va aduce cresteri de cost imediate la credite, dar bancile vor Este un pic naiv sa ne gandim ca bancile vor suporta din profitul lor pierderile



Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank selecta mai atent clientii.


"Efectul legii va fi ca ne vom uita mai atent cui vom da imprumuturi de acum incolo. Nu vad ca efectele acesteia sa se reflecte imediat in costuri, insa vad aparitia mai multor riscuri", a spus seful BCR.

Cu o zi inainte, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen a spus si el ca Legea falimentului personal e inoportuna.


"Este un pic naiv sa ne gandim ca bancile vor suporta din profitul lor pierderile", a mai - permite diferentierea intre insolvenÃă scuzabilă si faliment fraudulos

-in cazul falimentului scuzabil, persoanei i se permite un nou inceput, poate avea din nou acces la credite ºi isi recaºtigă statutul anterior

- debitorul prezinta in faÃa judecatorului ºi a creditorilor un plan de redresare in care prezintă cum iºi va achita lunar 75 la sută din datoria faÃă de creditor

- in cazul falimentului fraudulos, debitorul nu va mai putea prin lege să acceseze nici un tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-ºapte ani.



Ce prevede proiectul legii spus van Groningen, referindu-se la proiectul Legii falimentului, aflat in discutie in Parlament.


Poti ajunge in faliment dintr-o mie de motive independente de vointa ta. Boala, somaj, fraude samd


"Daca vom aduce o lege care sa cauzeze pierderi in ceea ce priveste activitatea de creditare, aceasta se va traduce automat in dobanzi mai mari", a explicat seful Raiffeisen. Proiectul, realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA, permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos.



In alte state legea falimentului

nu a adus cresteri ale dobanzilor

Foto: HotNews.ro



Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior. In cazul in care instanta considera ca falimentul a fost fraudulos, respectiv persoana in cauza nu si-a platit ratele intentionat, aceasta nu va mai putea prin lege sa acceseze nici un tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-sapte ani.


Falimentul personal e o procedura care exista in numeroase tari, legislatiile nationale tratand diferit acest caz. Se porneste de la ideea ca in viata, orice om poate trece printr-un necaz. Iti da faliment firma la care lucrezi, te imbolnavesti si nu mai poti munci, divortezi si iti pierzi casa, esti subiectul unei escrocherii sau cate alte motive... Pentru fiecare situatie de acest fel, statele au puse la punct proceduri sociale de faliment personal, insosite de o tutela economica.


Franta

Procedura este ulterioara tentativei de intelegere pe cale amiabila cu creditorii. Cei care nu reusesc sa obtina o intelegere, pot obtine restructurarea sau chiar anularea datoriilor. Procedura se poate aplica fiecarei persoane ajunse in imposibilitatea achitarii datoriilor. Se depunde un dosar la comisia de supraindatorare. Daca dosarul nu este acceptat, persoana poate face apel la Tribunal. Comisia propune un plan de redresare si stabileste suma in care esti nevoit sa te incadrezi pentru a putea trai. Daca persoana nu are nicio posibilitate sa isi achite datoriile i se permite sa o ia de la zero, dar supravegherea financiara e stransa. I se vand toate bunurile pentru a se recupera cat de Daca vom aduce o lege care sa cauzeze pierderi in ceea ce priveste activitatea de creditare, aceasta se va traduce automat in dobanzi mai mari



Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank cat din datorii, iar vreme de 8 ani nu va mai putea obtine niciun credit. In primii doi ani de la introducerea legii nu au fost observate scaderi semnificative ale creditului si nici cresteri ale dobanzilor.


Elvetia

Datornicul se poate declara el insusi in faliment, judecatorul confirmand printr-o sentinta civila acest lucru. Intra in regimul de supraveghere personala, i se interzice sa isi infiinteze companii avand ca ativitate comertul cu bunuri. Introducerea legii nu a modificat semnificativ nici volumul creditelor si nici dobanzile imprumuturilor bancare.


Belgia

Trateaza diferit falimentul personal al unui cetatean care a fost si comerciant fata de unul care nu a fost. Procedura cere ca debitorul sa propuna un plan de redresare sub control judiciar. Daca judecatorul nu accepta, poate sa impuna un plan obligatoriu din partea instantei. Daca isi va plati datoriile, debitorul poate accesa credite in anumite conditii. Introducerea legii nu a deteriorat conditiile de credit. Impactul a fost minim.


Canada

Dupa ce iti declari falimentul, esti la dispozitia unui judecator sindic. Ti se ia la puricat lista cu proprietati si bunuri pentru a se vinde ceea ce se mai poate. Daca din vanzare i se acopera datoriile, e ok. Daca nu, debitorul o ia de la zero, dar timp de ani buni nicio banca nu va avea voie sa il imprumute. Nu au fost consemnate schimbari structurale in creditare odata cu introducerea legii.


Germania

Ultimele modificari ale legii falimentului personal (elaborata in 1999) au fost aduse in 2007. Se aplica doar daca sunt mai mult de 20 de creditori, iar debitorul nu are niciun venit. Daca nu se ajunge la o intelegere, debitorul isi pierde toate bunurile si i se pot gaja veniturile viitoare pe urmatorii 6 ani. Daca datoriile tot nu sunt achitate, perioada se mai poate prelungi cu inca 10 ani. Introducerea legii nu a modificat semnificativ nici volumul creditelor si nici dobanzile imprumuturilor bancare.


Potrivit unor studii ale bancii centrale a SUA (Fed), dobanzile si volumul imprumuturilor bancare nu este sensibil afectat de introducerea legii falimentului. Nici a companiilor, nici a celui personal. Ca surse, am mai folosit date de pe site-urile bancilor centrale ale statelor citate.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.