Ultima oră

Anul extremelor meteo in Vrancea: vara tropicala si iarna siberiana

Mihaela Beșleagă
20 mar 2010 3152 vizualizări
In aceasta iarna s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din ultimii 25 de ani: -24 grade la Adjud si -20 la Focsani u in schimb, in vara au fost si doua luni tropicale, cu temperaturi de peste 35 grade Celsius

In fiecare an, la 23 martie, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), impreuna cu toata comunitatea meteo internationala, aniverseaza Ziua Mondiala a Meteorologiei. Anul acesta, tema de interes major lansata in dezbatere este "60 de ani in serviciul sigurantei si bunastarii tuturor", care vine intr-un moment in care in intreaga lume se fac eforturi pentru diminuarea saraciei, imbunatatirea conditiilor de trai si rezistenta la impactul cu schimbarile climatice. Cu aceasta ocazie, seful Statiei Meteo Focsani, Mariana Cucoli, a realizat o analiza a anului 2009 din punct de vedere meteorologic. Anul trecut a fost caracterizat de citeva "puncte forte": o vara tropicala cu o maxima de 39 grade Celsius, o iarna ca in povesti cu zapada din belsug si o temperatura minima record, de -20 grade Celsius la Focsani si -24 la Adjud, care nu s-a mai inregistrat in ultimii 25 de ani. "In Vrancea, anul 2009 a continuat seria anilor calzi si foarte calzi, serie inceputa in 1999. Temperatura medie anuala a fost de 12 grade Celsius, cu mult peste valoarea de 10,6 grade media multianuala. Lunar, temperaturile medii au fost peste norma locului cu pina la 2 grade", spune Mariana Cucoli, seful Statiei Meteo Focsani. Cea mai ridicata temperatura a aerului a fost de 39 grade Celsius, atinsa pe 24 iulie 2009. Anul trecut s-au inregistrat 58 de zile tropicale, cu temperaturi maxime de peste 30 grade si 10 nopti tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade. In ceea ce priveste precipitatiile, in 2009 au cazut 535 l/mp, comparativ cu 547 l/mp, norma locului. Cea mai bogata luna in precipitatii a fost decembrie, cu 75 l/mp, iar cea mai saraca august, cu 12 l/mp, cu mult sub nevoile plantelor. Cele mai lungi perioade de seceta din 2009 au fost: 1-24 aprilie, 2-29 mai, 1-30 august si 9-30 septembrie.


Iarna 2009-2010, comparabila cu cea din 1985


O iarna ca in basme. Asa poate fi caracterizat acest sezon hibernal, cu zapada bogata si temperaturi siberiene. In iarna 2009-2010 s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din ultimii 25 de ani: -20 grade la Focsani si -24 la Adjud. Situatia s-a datorat patrunderii aerului arctic peste zona geografica a tarii noastre, explica meteorologii vrinceni. "Doresc sa fac si citeva referiri asupra iernii 2009-2010, iarna care ne-a amintit de iernile de altadata, de faptul ca zona geografica a tarii noastre se preteaza la astfel de situatii, iarna ce s-a apropiat sensibil de cea din 1985", specifica meteorologul Mariana Cucoli. A fost o iarna lunga si bogata in precipitatii. A inceput din 15 decembrie 2009 printr-un val de ninsori ce au atins grosimi de 36-50 cm si a continuat in episoade pina in jurul datei de 12 martie. "In urmatoarea perioada ne asteptam la o imbunatatire semnificativa a vremii", prognozeaza seful Statiei Meteo Focsani. (Mihaela BESLEAGA)


Week-end cu soare


In sfirsit, dupa o iarna lunga si un inceput de primavara capricios, cu citeva reprize de ninsori, acest sfirsit de saptamina se anunta autentic primavaratic, cu mult soare si caldura. Meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie prognozeaza la nivel national pentru simbata si duminica temperaturi de 20 "" 22 grade Celsius. Si in Vrancea vremea va fi frumoasa, perfecta pentru o plimbare in parc sau pentru un picnic. Simbata, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 12 si 18 grade Celsius, dupa cum ne-au transmis meteorologii de la Statia Meteo Focsani. Cerul va fi senin, iar vintul va bate slab pina la moderat, cu usoare intensificari in zona de munte a judetului. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.