Ultima oră

Lupta impotriva tuberculozei continua

Raluca Manolache
18 mar 2010 531 vizualizări
Acesta este sloganul Zilei mondiale de lupta impotriva tuberculozei care se marcheaza, in fiecare an, pe 24 martie u 355 de vrinceni au aflat anul trecut ca au TBC u foarte multi dintre bolnavi nu recunosc ca aceasta afectiune pentru a nu fi respinsi de prieteni si colegi

"Boala saraciei", asa cum este supranumita tuberculoza, continua sa faca victime in Vrancea, insa numarul bolnavilor este in cadere libera. Medicii vrinceni vor sa marcheze asa cum se cuvine Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei, care se serbeaza in fiecare an pe 24 martie, printr-o campanie de constientizare a importantei tratamentului. Sub sloganul "Lupta impotriva tuberculozei continua", specialistii au pus accent pe faptul ca bolnavii se pot vindeca in totalitate. De asemenea, acestia atrag atentia ca in 2-3 saptamini de la inceperea tratamentului pacientul nu mai este contagios. "Tuberculoza este o boala infectocontagioasa care, din pacate, este destul de raspindita in Romania. Are o localizare, in special pulmonara, dar poate fi localizata si la alte organe cum ar fi creier, os, pleura. Este o boala care se ia pe calea aerului, deci se transmite cu usurinta. Nu toata lumea care intra in contact cu bacilul Koch se poate si imbolnavi. Marea majoritate a oamenilor sanatosi care vin in contact cu acest bacil nu se imbolnavesc. Fac o infectie latenta, bacilul exista undeva in organism, dar nu se dezvolta", spune dr. Iuliana Topana, medic pneumolog la Spitalul Judetean din Focsani. Situatiile intocmite la nivelul judetului Vrancea arata ca anul trecut incidenta tuberculozei a scazut foarte mult. Daca in 2004, in intreg judetul, erau luate in evidenta 552 persoane ca purtatoare de bacil Koch, in 2009 au existat doar 355 astfel de cazuri. Si copiii au fost feriti. Doar trei copilasi au fost nevoiti in 2009 sa urmeze timp de sase luni tratamentul impotriva TBC. Tratamentul este gratuit pe toata perioada de recuperare atit pentru asigurati, cit si pentru neasigurati. Nu se recomanda intreruperea acestuia inainte de termen, pentru ca boala poate sa recidiveze, iar pacientul risca sa dobindeasca multidrogrezistenta.


Bolnavii sint stigmatizati


Chiar daca TBC-ul este cea mai vindecabila boala infectioasa, daca tratamentul se face corect, majoritatea pacientilor refuza sa creada ca au aceasta boala. Elevii, studentii si persoanele care lucreaza intr-o colectivitate nu recunosc ca au TBC de frica reactiei persoanelor care ii inconjoara. "Foarte greu recunosc unii ca au aceasta boala. Nu s-a inteles ca tuberculoza este o boala care se vindeca. Da, se ia un tratament mai de lunga durata, pacientul este tinut mai departe de colectivitate o perioada, dar dupa aceea pacientul este un om sanatos, fara alte probleme, fara sa fie un pericol pentru cei din jur. Foarte multi evita sa spuna ca au aceasta boala", mai spune medicul Iuliana Topana. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.