Ultima oră

AFACERI:Isarescu: Economia isi revine, sunt optimist * Vladescu: Incercam sa ajutam companiile dar e foarte greu

Ziarul de Vrancea
4 mar 2010 474 vizualizări
Cred ca economia isi revine. Inflatia este in scadere, dar nu vreau sa particip la asemenea dezbateri care au ajuns un fel de sport national", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent joi la seminarul Romania - 2010. Perspective financiare si economice .

"Alaturi de Isarescu, la seminar mai participa prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, Bogdan Dragoi, secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice si alti invitati din zona vietii economice. Seminarul dezbate teme legate de politicile fiscale ºi monetare, accesarea fondurilor europene, sistemul bancar si legislația legata de salarii si pensii.



Mugur Isarescu, guvernatorul BNR:


* Economia isi revine, sunt optimist

* Cred ca economia isi revine.

* Inflatia este in scadere, dar nu vreau sa particip la asemenea dezbateri care au ajuns un fel de sport national.

* Cat va fi PIB-ul, cat va fi inflatia... acestea sunt "ghiceli".

* Se face atata caz de o cifra sau alta, chiar daca ea reflecta date din urma cu 3-6 luni.

* Economia e in directia buna.

* Lichiditatea e mult mai buna, cursul e mult mai stabil, dobanzile au scazut", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

* Un venit bugetar de 35 la suta din PIB, cum s-a vorbit in Romania este o "gogorita". Imi pare rau ca o spun, dar asa vad eu lucrurile.

* Veniturile bugetare pot fi de cel mult 30 - 31 la suta din PIB. Este maximum ce se poate obtine. Acestia sunt banii pe care putem sa-i administram. Impartim ceea ce avem

* Daca valoarea reala a salariului scade, intr-o economie care nu-si revine, bineinteles ca si pensiile vor cobori. Romania, asa cum este croita, nu poate scoate din fiscalitate mai mult de 32 la suta din PIB

* Nu vad economia romaneasca iesind din recesiune, creand exclusiv venituri pentru plata pensiilor




Sebastian Vladescu, ministru de Finante:


* Nu putem ajuta toate grupurile de interese

* Incercam sa ajutam companiile, dar e foarte greu. O politica de coeziune trebuie sa se incadreze in politicile macro si nu putem sa ne permitem politici care sa ne dezechlibreze.

* Ma bucur ca domnul academician Isarescu este optimist, pentru ca aceasta capacitate a domniei sale de a ramane optimist in cele mai grele situatii ne-a permis sa depasim vremuri mult mai grele.

* Daca am reusit sa trecem prin greutatile din anii 2000, ne vom descurca si acum. Nu vom putea sa ajutam toate grupurile de interese. Este normal ca oamenii sa se grupeze in jurul unor interese. Avem resurse limitate si chiar daca am dori sa ajutam, e bine ca oamenii sa invete sa se descurce.

* Nu putem ajuta toate grupurile de interese, si spun asta nu in sens peiorativ, ci ca unul care intelege ca oamenii se coaguleaza in jurul intereselor comune




Aurel Saramet, seful Fondului National de Garantare pentru IMM-uri:


* Bancile vor putea acorda IMM-urilor, incepand de saptamana viitoare, garantii la nivelul maximului plafonului permis de legislatia comunitara, de pana la 2,5 miliarde euro, in baza unui mandat special de la Fondul National de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat, joi, seful Fondului, Aurel Saramet.

* Saptamana viitoare vom lansa un produs care sa sustina dialogul intre banca si client, care sa permita prin mandat de la noi sa acorde garantii de pana la 2,5 milioane de euro, in maxim doua zile, cu respectarea unei grile minime

* Acesta este un risc pe care Fondul trebuie sa si-l asume, iar rata medie a platilor care nu au fost facute la timp in cadrul schemelor de garantare este de circa 4,5 - 5 la suta in Romania, fata de 3,8 la suta - 4,2 la suta in Uniunea Europeana.




Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice:


* Avem aprobate 4.000 de proiecte din fonduri structurale, in valoare de 9 miliarde euro, din care Autoritatile de Management au semnat 2.400 de proiecte cu o valoare de piata de 5 miliarde euro.

* Platile efective se cifreaza la 700 milioane euro

* 2007 a fost un an al negocierilor, 2008 a fost unul al inceperii implementarii, iar in 2009 s-a reusit demararea procesului de absorbtie

* Pana in prezent, Romania a trimis Comisiei Europene 22 de proiecte majore de 2 miliarde euro, cele mai multe fiind in sectorul mediului, urmat de sectorul transporturilor si cel energetic.

* Trebuie dezvoltate parteneriatele public-private, care sunt "o forma de stimulare a economiei, cea mai ieftina metoda de dezvoltare".




de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.