Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 23.02.2010: Depozit secret de deseuri la Cernavoda; Un elev de 10 ani invata 14 ore pe zi; Institutul Cantac

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 393 vizualizări
Depozit secret de deseuri la Cernavoda. Primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, acuza Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) ca a inceput lucrari de amenajare a unui nou depozit de deseuri nucleare radioactive fara sa fi solicitat avizul autoritatilor locale

. Cu doi ani in urma, majoritatea covarsitoare a locuitorilor orasului se pronuntase impotriva depozitarii deseurilor nucleare in zona. In replica, reprezentantii SNN sustin ca lucrarile au fost avizate, potrivit legii, de Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN), pe baza unui certificat de urbanism din 2001, scrie EvZ.ro.


Avize fara noima pentru constructii langa ape. Desi admit ca nu stiu cu exactitate care sunt zonele inundabile din Romania, autoritatile au decis sa conditioneze ridicarea de noi locuinte de "avizul de inundatii". Toti cei care intentioneaza sa-si ridice case in apropierea cursurilor de apa sau a lacurilor vor avea nevoie de un asa-zis "aviz de gospodarire a apelor", eliberat de functionari ai Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). Asta, in baza unui act normativ adoptat de executiv saptamana trecuta si publicat deja in Monitorul Oficial. Desi autorizatia de constructie e conditionata de acest aviz, iar cei care nu-l solicita risca amenzi usturatoare sau chiar inchisoarea, autoritatile vor da avizele dupa sistemul "alba/neagra" pentru ca, in Romania, nu exista vreun minister care sa aiba o harta certa a zonelor inundabile. Integral pe EvZ.ro


Aventurile lui Mazare la carnaval: Castigam dacă nu se defecta carul. Primarul Constantei, Radu Mazare, a facut parte din carul alegoric care a castigat premiul trei la carnavalul de la Sao Paolo. Mazare nu este un om fericit, insa. Era convins ca putea obtine locul intai daca nu s-ar fi oprit carul in loc. Radu Mazare nu accepta cu inima impacata felicitarile care i se aduc pentru clasarea pe podium la carnavalul de la Sao Paolo. Carul alegoric din care a facut parte s-a clasat pe locul trei, insa putea lua si premiul cel mare, afirma primarul Constantei, daca nu ar fi intervenit o defectiune tehnica ce a facut ca acesta sa se opreasca pentru cateva secunde. "Plangeau toti", a povestit Mazare pentru Gandul felul in care au decurs evenimentele.


Transporturile au uitat sa puna pe Centura pasarele de 8 milioane ă"š¬. Un tronson de 12,5 km din Centura de Sud a Bucurestilor va mai "inghiti" opt milioane de euro, pentru ca la semnarea contractului de modernizare nimeni nu s-a gandit la pasarele pentru pietoni si separatoare de sens. Consortiul de firme care largeste la patru benzi un tronson de 12,5 km din Centura de Sud a Capitalei, ce porneste de la intersectia cu Autostrada Bucuresti - Pitesti (A1) si se opreste inainte de E70 Bucuresti - Giurgiu, va primi o suma suplimentara de 33,26 milioane de lei, respectiv circa 8 milioane de euro. "In momentul semnarii, a fost un proiect sarac, in care nu au fost prevazute nici elementele de siguranta circulatiei si nici nu erau respectate toate cerintele de mediu. Largirea la patru benzi impune despartirea fluxurilor de circulatie si alte elemente care ne-au fost solicitate de Politia Rutiera." Integral in Gandul.


Un elev de 10 ani invata 14 ore pe zi. Scolarii au o "agenda" mai incarcata decat parintii lor. Pe langa programul de la scoala si teme, copiii uita de joaca in favoarea orelor de pregatire pentru olimpiade si concursuri. Una dintre prevederile ce ar trebui adaugate in noua lege a educatiei ar trebui sa fie "prelungirea" celor 24 de ore ale unei zile. Ceea ce ministrul Daniel Funeriu numeste plastic "destelenirea programei" ar putea insemna o gura de aer pentru micutii care lasa saritul coardei pentru rasfoitul unei enciclopedii. "Schimbarea programei scolare este prioritatea numarul unu in mandatul meu. Dupa un studiu fundamentat care va fi gata in martie, vom elabora un nou curriculum care sper ca va fi implementat din anul scolar 2011-2012", este promisiunea acestuia in ceea ce priveste reforma educatiei. Integral pe EvZ.ro.


Institutul Cantacuzino a primit deadline de la Ministerul Sanatatii pana pe 15 aprilie sa repare deficientele la liniile de productie ale vaccinurilor. Cseke Attila a cerut directorului Institutului Cantacuzino un raport saptamanal cu lucrarile si activitatile desfasurate de producatorul roman de vaccinuri. Institutul Cantacuzino trebuie sa finalizeze, pana in 15 aprilie, o serie de lucrari, dar si de reverificari a parametrilor de lucru la liniile de productie a vaccinurilor BCG si pandemic, iar Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a dat asigurari institutiei ca va elibera autorizatia de fabricatie daca aceste masuri vor fi realizate. Conducerea Institutului de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino a prezentat, aseara, ministrului Sanatatii, Cseke Attila, Planul de masuri corective de remediere a neconformitatilor la liniile de productie a vaccinurilor, scrie Gandul.


Mafiotii valutisti au lovit de opt ori. Criminalii Ralucai Hritcu si ai mamei ei, impuscate in cap, ar fi membri ai unei retele ucrainene care a mai activat in zona. Anchetatorii au conturat pentru "Adevarul" reteta de lucru a mafiotilor: se doteaza cu arme si isi urmaresc tintele pas cu pas, zile la rand, pana le jefuiesc si chiar le ucid. Dupa dublul asasinat de la Siret, de saptamana trecuta, in care sotia si fiica valutistului Vasile Hritcu au fost executate in casa, oamenii legii din Suceava sustin ca au de-a face cu o adevarata retea mafiota din Ucraina.


Romania o ia la vale. Terasamentul caii ferate in zona Balota, judetul Mehedinti, s-a surpat sambata noapte, iar trei trenuri au fost oprite din drum. Odata cu topirea zapezii, raurile se umfla si inunda gospodarii. Drumurile se surpa si iau cu ele case si copaci. Hidrologii au o veste proasta: codul portocaliu a fost extins pana azi la ora 16.00, pe raurile din sud-vestul tarii, unde se pot produce in continuare inundatii. Cititi mai mult in Adevarul.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.