Ultima oră

Pericol de inundatii: prefectul a urecheat 19 primari indolenti

Doina Ganea
13 feb 2010 1011 vizualizări
Ion Oprea a avertizat 19 primari care n-au asigurat saptamina aceasta permanenta la sediul institutiilor u de azi s-a instituit codul galben atit pentru inundatii cit si pentru precipitatii în Vrancea u la Vrincioaia zapada a ajuns sa omoare oameni

Meteorologii anunta ca incepind de azi noapte si pina in seara acesta la ora 18.00 vor predomina ploile, cantitatile de apa urmind a depasi local 20, 25 l/mp si izolat 35 l/mp. Totodata, vor fi si conditii de polei. Temporar vintul va avea intensificari sustinute viscolind ninsoarea, mai ales in zonele montane. La nivel judetean s-a reactivat Comitetul pentru Situatii de Urgenta care are misiunea de a monitoriza situatia din teritoriu pentru a interveni prompt acolo unde se impune. In ultimele zile cantitatea de precipitatii cazuta la noi in judet a fost destul de mare si exista pericolul de inundatii. Cel putin asta sustin hidrologii care spun ca riurile nu au atins deocamdata cotele de avertizare, dar se pot depasi pe alocuri cotele de atentie. "Agentia Nationala "Apele Romane" "" Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti a emis o Avertizare Hidrologica, fenomenele vizate fiind dislocari, ruperi ale podurilor de gheata, formarea de aglomerari de gheturi pe unele sectoare de riu, cu cresteri artificiale de niveluri si local depasirea cotelor de atentie", se arata intr-un comunicat de avertizare al Prefecturii Vrancea.


19 primari, in vizorul lui Oprea


în urma avertizarilor primite, Prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, a convocat ieri o sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. în cadrul sedintei au fost prezentate cele doua avertizari si masurile ce se impun a fi luate in aceste situatii. Prima masura luata in acest caz a fost reactivarea comandamentului operational judetean, in componenta acestuia intrind si un reprezentant al Sistemului de Gospodarire a Apelor. Pentru a preintimpina eventualele inundatii, reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda primariilor sa ia masuri si sa curete santurile, rigolele, canalele, sa curete albiile riurilor de deseuri pentru a nu se forma blocaje care ar putea crea inundatii. De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au hotarit atentionarea primarilor din 19 comune, care nu au asigurat instituirea permanentei pe timpul noptii in perioada 10.02-11.02 2010. Aceste comune sint: Biliesti, Jaristea, Slobozia Ciorasti, Tataranu, Tulnici, Birsesti, Nereju, Nistoresti, Paltin, Vidra, Valea Sarii, Vrincioaia, Balesti, Boghesti, Bolotesti, Chiojdeni, Ciorasti, Cimpineanca si Corbita", se arata in comunicatul Prefecturii Vrancea. Cele 19 primarii sint de fapt cele verificate in cursul saptaminii de catre prefectul Ion Oprea, in vizite inopinate pe timpul noptii la sediul administratiilor locale.


Micheci l-a prins in "offside" pe primarul de la Vidra


Echipa de lucru din fruntea Prefecturii a inceput sa-si faca simitita prezenta in teritoriu. Dupa vizitele prefectului Ion Oprea pe drumurile din sudul judetului, ieri dimineata, subprefectul Vicentiu Micheci a trecut la verificat drumurile comunale aferente DN2 D Focsani "" Vidra "" Valea Sarii. Daca pe drumul national se actiona ieri cu patru utilaje de dezapezire, starea drumurilor comunale la Vidra lasa mult de dorit. Nici macar in fata Primariei Vidra gospodarii nu pusesera mina pe lopeti pentru crearea unei pirtii, masina prefecturii fiind prinsa in capcana de omat. "In comuna Vidra factorii decizionali in coordonarea situatiilor de urgenta nu au fost de gasit. Din spusele unei functionare, primarul si secretarul comunei erau plecati la Focsani, iar viceprimarul era internat in spital. Subprefectul a constatat modul deficitar prin care au actionat autoritatile locale, pentru deszapezirea drumurilor comunale, chiar si spatiul din fata primariei a fost gasit necuratat. In acest caz primarul Nica Micu a fost contactat telefonic de catre subprefectul Vicentiu Micheci, care i-a solicitat remedierea acestei situatii in regim de urgenta", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea, Cristina Tanasa. La Valea Sarii, pe drumurile comunale nu existau probleme, poate si pentru faptul ca primarul este un fruntas democrat-liberal.


Zapada omoara


Potrivit ultimelor informatii furnizate aseara de autoritati, la Vrincioaia, locul unde a fost distrusa o sala de sport in urma cu doua zile, tot din cauza greutatii zapezii acoperisul unui grajd s-a prabusit peste proprietara gospodariei. Femeia a suferit rani grave care au condus ulterior la deces. In acest context, autoritatile recomanda proprietarilor sa curete pe cit posibil zapada de pe acoperisurile subrede, mai ales ca ploaia din ultimele zile i-a crescut considerabil greutatea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.