Ultima oră

Politicienii 2 in 1 trebuie sa aleaga: consilier sau director

Iulia Crețu
9 feb 2010 2476 vizualizări
Consilierii locali sau judeteni si directorii PD-L si PSD din judet au timp trei saptamini sa aleaga de unde iau banii: de la CL/CJ sau de la deconcentrate u noua Lege a functionarului public ar trebui sa apara dupa acest termen, facind incompatibila functia de ales local cu cea de director de serviciu public deconcentrat u PD-L ar trebui sa schimbe patru consilieri la Consiliul Local Focsani, iar PSD unul u la Consiliul Judetean, democratii ar trebui sa inlocuiasca un ales, in timp ce PSD are patru posibile incompatibilitati u prin noua lege, Guvernul vrea sa rezolve cumva avalansa de procese generate de demiterile politice din functii

Consilierii locali si judeteni ai PD-L si PSD care ocupa si functii de conducere in fruntea deconcentratelor din judetul Vrancea au timp de gindire trei saptamini pentru a opta pentru una din "slujbe". Potrivit declaratiilor oferite de Alin Trasculescu, deputat si presedinte interimar al PD-L Vrancea, in acest moment, proiectul de lege privind modificarea Legii functionarilor publici se afla la Senat, urmind ca in citeva saptamini sa ajunga la Camera Deputatilor. Ca urmare a zecilor de procese intentate de directorii demisi politic in ultimii ani, guvernantii spera ca acest proiect va reglementa cumva functiile publice de conducere, urmind ca toti directorii de institutii deconcentrate sa aiba statut de functionar public. Aceasta dupa ce ambele ordonante de guvern privind numirea directorilor pe criterii politice au fost declarate neconstitutionale. Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 3 decembrie 2009 prin care a stabilit ca prevederi din OUG 105/2009 privind serviciile publice deconcentrate, care a inlocuit vechea si celebra Ordonanta 37, sint neconstitutionale, ca acestea afecteaza regimul juridic al unor functionari publici. Curtea Constitutionala a mai constatat ca, prin aceste acte normative, Guvernul a intervenit intr-un domeniu pentru care nu avea competenta materiala, incalcind, astfel, Constitutia. Tocmai de aceea premierul Emil Boc a decis ca directorii sa fie din nou functionari publici, numiti prin concurs, un motiv numai bun ca sa se termine cu sumedenia de procese si in functiile de conducere sa ramina cine trebuie. Aceasta cu atit mai mult cu cit in lege se va introduce si principiul mobilitatii directorilor, ca in cazul prefectilor apolitici.


Director sau ales local


Potrivit proiectului de lege, statutul de director va fi in incompatibilitate cu cel de ales local sau judetean, drept pentru care, cel mai probabil, majoritatea consilierilor democrat-liberali din Consiliul Local Focsani va renunta la a mai vota legi municipale pentru salariul din deconcentrate. In plus, nici constatarile Agentiei Nationale de Integritate nu dau pace "politicienilor 2 in 1", care primesc salarii de la institutiile publice, dar si indemnizatii de ales local. Potrivit ANI, consilierul local democrat-liberal Mioara Lazar s-ar afla in stare de incompatibilitate cu functia de director coordonator adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Aceasta este constatarea facuta de inspectorii ANI in dosarul 367/I.I./2009 privind-o pe Mioara Lazar, care se afla pe rolul instantei de judecata. Asemeni ei, se afla si colegii de partid Mugurel Malureanu, director coordonator la Garda Financiara, Adrian Colin de la Agentia pentru Protectia Mediului si Daniel Gongu de la Directia pentru Sport Vrancea. "In momentul in care decizia ANI este definitiva, ei trebuie sa opteze intre deconcentrate si Consiliul Local. Daca ordonantele au fost declarate neconstitutionale, directorii nu sint incompatibili. Insa, in final, pentru ca aceste animozitati sa dispara, ei trebuie sa opteze pentru una din functii. Unii, majoritatea, vor renunta la Consiliul Local. Au timp trei saptamini, pina se va da Legea functionarului public, sa se gindeasca la ce opteaza", ne-a declarat Alin Trasculescu, deputat si presedintele local al partidului de guvernamint.


Incompatibilitati si la Consiliul Judetean


In cazul in care cei patru consilieri locali portocalii amintiti mai sus vor lasa Consiliul Local, in locul lor ar putea veni urmatorii pe lista candidatilor. Este vorba despre Romica Sandu, inginer la sucursala Electrica, Aurel Bourceanu, Eugen Popa, fost sef la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Vrancea, si Vasile Istudor, in fapt niste necunoscuti. Democratii spun ca posibilele incompatibilitati intre statutul de director si cel de ales local au dus si la retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea viceprimarilor, la ultima sedinta. Situatii similare se pot petrece la Consiliul Judetean in dreptul democrat-liberalului Florin Micu Iliescu (Directia de Cultura), care ar putea fi inlocuit cu Romica Sandu, cel trecut si pe lista de la CL Focsani, care va trebui sa aleaga intre cele doua functii de ales. Nelamuriri sint si in cazul social democratilor. La CL este vorba despre Bogdan Matisan (Protectia Consumatorilor), care ar putea fi inlocuit de Marius Poll, profesorul Colegiul Cuza. Dincolo, in curtea baronului, starea de incompatibilitate planeaza asupra consilierilor judeteni PSD si a directorilor Vasile Carnariu (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura), Constantin Guguianu (Casa de Pensii), Laurentiu Marin (AJOFM), Gabriel Necula (Camera Agricola, fost OJCA). Acestia ar putea fi inlocuiti cu urmatorii pe lista: Adrian Badiu, economist, Constantin Grigore, medic veterinar, Adrian Atarcicov, profesor Colegiul Unirea, si Nicolae Marculescu, fost subprefect. In plus, si liberalii ar trebui sa se decida pentru un post de consilier judetean. Se pare ca, gratie colaborarii PNL-PSD, printr-o viitoare numire a consilierului judetean Eduard Lambrino ca adjunct la Camera Agricola, asa cum se zvoneste, in locul sau ar trebui sa fie numit la Consiliul Judetean Marian Georgescu, fost sef de cabinet parlamentar la deputatul Nini Sapunaru. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.