Ultima oră

AFACERI: FMI ne va da banii, desi tinta de inflatie nu a fost respectata

Ziarul de Vrancea
21 ian 2010 430 vizualizări
Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe in afara de urmatoarele doua de la Fondul Monetar International, Franks a raspuns ca in final aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.

Jeffrey Franks a spus că primim banii de la FMI

"FMI va livra următoarea transă Romaniei "cel mai probabil in februarie"

Fondul Monetar International (FMI) va elibera, cel mai probabil, următoarele două transe pentru Romania, desi tinta de inflatie stabilită in acord a fost depăsită anul trecut, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.


"Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberarea transelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua. Tinta de inflatie a fost ratată, dar cu un nivel foarte mic", a spus Franks, după o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


Rata anuală a inflatiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste tinta BNR. Banca centrală a stabilit pentru anul trecut o Ãintă de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.


în ceea ce priveste cresterea economică, el a arătat că aceasta se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, odată ce Romania va atinge stabilitate macroeconomică.


"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta tările să atingă o stabilitate macroeconomică si să pregătească terenul pentru o crestere economică. Pe termen scurt, probabil, va fi o crestere mică in următoarele luni, insă avansul economic se va accelera către finele anului", a mai spus Franks.


întrebat dacă este posibil ca Romania să nu mai aibă nevoie de alte transe in afară de următoarele două de la Fondul Monetar International, Franks a răspuns că in final aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.


"Tările decid dacă vor să imprumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului dacă va dori să continue să primească transe de la FMI sau să atragă bani individual", a spus Franks.


O misiune a FMI, condusă de Franks, se află in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberării a două transe, in valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.


Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM si BERD, urmand să ajungă la 19,95 miliarde euro.


La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Nationale a Romaniei si jumătate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.