Ultima oră

POLITICA: Majoritatii parlamentare ii mai lipsesc doar doua voturi pentru a cere revocarea lui Geoana din fruntea Senatului

Ziarul de Vrancea
19 ian 2010 508 vizualizări
Dupa pierederea prezidentialelor, lui Mircea Geoana i se clatina nu numai scaunul de lider al PSD, dar si cel de presedinte al Senatului. Motivul? Aceeasi... flacara violet

Unul dintre liderii PD-L, Sulfina Barbu, dar si colegul lui de partid, Miron Mitrea, i-au cerut, luni, demisia din fruntea Senatului. Motivul invocat de cei doi este acelasi: declaratiile publice "năucitoare" ale lui Mircea Geoană despre atacul paranormal pe care l-ar fi comandat Traian Băsescu in campanie pentru a-l face să piardă alegerile.


Geoană a obtinut functia de presedinte al Senatului prin protocolul de guvernare semnat cu PD-L in 2008. O cale de a-l schimba din functie ar fi ca jumătate plus unu din numărul senatorilor să ceară revocarea lui, dat fiind faptul că intre timp s-a schimbat majoritatea parlamentară. Cererea trebuie aprobată in plen cu jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, adică cu 69 de voturi.


în acest moment, PDL, UDMR si independentii ar mai avea nevoie de două voturi ca să-l dea jos pe Geoană, voturi care ar putea veni chiar de la PSD.


Cererea de revocare poate fi inaintată si numai de o treime din senatori, dar, in acest caz, este obligatorie prezentarea unor motive temeinice, cum ar fi incălcarea gravă a Constitutiei sau incălcări repetate ale Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune.


Există si o cale mult mai simplă: demisia, fie de bunăvoie, fie silită. Mircea Geoană ar putea fi obligat să demisioneze, dacă PSD ii retrage sprijinul politic, asa cum a procedat, in 2006, cu Adrian Năstase, pentru a-l sili să renunte la presedintia Camerei Deputatilor.


Grupul senatorilor PSD nu-i poate cere, insă, revocarea din functie, deoarece regulamentul Senatului, spre deosebire de cel al Camerei Deputatilor, nu contine o astfel de prevedere



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.