Ultima oră

INTERNATIONAL:James Rosapepe, in Wall Street Journal: Romania, de la epoca Ceausescu la noua Italie

Ziarul de Vrancea
31 dec 2009 670 vizualizări
Romania este una dintre tarile care au avut parte de cele mai multe articole negative in presa straina, unde sunt scoase in evidenta mai ales stiri despre copii abandonati, coruptie si haos la nivel institutional, scrie in Wall Street Journal fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapepe, care sustine ca tara noastra se transforma pe zi ce trece intr-o Noua Italie: din ce in ce mai prospera si cu o viata culturala intensa.


In ambele tari, politica este o lupta crancena, polarizata si in mod periodic ciudata, scrie Wall Street Journal. Comedia si melodrama premierului italian Silvio Berlusconi este bine cunoscuta, in timp suspendarea esuata a lui Basescu, parteneriatele bizare si luptele puerile din politica romaneasca abia daca sunt percepute in afara Bucurestiului. Si cu toate acestea, asemanarile sunt uluitoare.


Ambele tari si-au recastigat democratia in urma executarii dictatorilor: Mussolini, in cazul Italiei, si Ceausescu in cazul Romaniei, si au devenit membri relevanti ai Uniunii Europene si ai NATO, cu ajutorul puterilor occidentale. In prezent, comedia si melodrama din politica italiana isi gasesc corespondentul in tara noastra, insa cu ecouri mult mai slabe in presa intrenationala - sustine Rosapepe. El adauga ca, din pacate, Romania este una dintre tarile care au avut parte de cele mai multe articole negative in presa straina, unde sunt scoase in evidenta mai ales stiri despre copii abandonati, coruptie si haos la nivel institutional.


* Romania, o tara normala



El lauda progresele Romaniei in consolidarea democratiei si a economiei, amintind numarul mare de investitori straini si ridicarea semnificativa a nivelului de trai dupa 1989. Fostul ambasador aminteste ca Renault fabrica in Romania popularul sau Logan, pe care il trimite apoi in intreaga lume, iar alte nume mari precum Alcatel, Siemens sau Ford au ales sa investeasca in tara noastra. Si nu in ultimul rand, aminteste ca, inainte de recesiunea din 2009, Romania devenise tigrul Balcanilor.


Astazi, la 20 de ani de la caderea lui Ceausescu, Romania poate fi numita o tara normala, concluzioneaza Rosapepe: centrele comerciale strajuiesc de o parte si de alta soselele la iesirea din marile orase, familiile din clasa medie isi permit vacante in Grecia si Turcia, iar tinerii romani lucreaza sau studiaza la Londra sau Paris.


* Ce stiu vest-europenii despre Romania - vampiri si coruptie



Atunci cand vest-europenii se gandesc la Romania, lor le vin in minte probabil doua lucruri: vampirii si coruptia, scrie Wall Street Journal. Ultimul stereotip nu este chiar nefondat, se arata in articol, insa acest lucru nu a impiedicat Italia (unde coruptia este comparabila cu cea din Romania) sa devina cea de-a saptea mare economie a lumii si nici Romania sa aiba cea mai mare rata de crestere economica din Europa, mai ales ca tara nostra este considerata mai putin corupta decat Brazilia, China, India sau Rusia.


Articolul din Wall Street Journal este semnat de James Rosapepe si de sotia sa, jurnalista Sheilah Kast.


James Rosapepe aminteste, la final, ce i-a spus un coleg de-al sau: "La fel ca si in cazul conationalilor mei, am descoperit ca romanii sunt mai tari la capitolul spontaneitate decat la disciplina. Ca ambasador al Italiei in Romania, sunt prins eu insumi intre doua spontaneitati". Astazi, la 20 de ani de la caderea comunismului, spontaneitatea Romaniei isi arata roadele, la fel cum s-a intamplat cu Italia in primii 20 de ani de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, concluzioneaza autorul, la final.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.