Ultima oră

Smenuri imobiliare in familia fratilor Oprisan

Doina Ganea
4 dec 2009 5449 vizualizări
Fratii Oprisan nu-si mai impart doar aceeasi pereche de ghete ! fratele baronului Marian Oprisan isi face o ditamai casa in Focsani, pe un teren achizitionat cu 6 euro/mp printr-un intermediar «de gasca» de la Caile Ferate Romane u un teren de 950 mp aflat in patrimoniul Ministerului Transporturilor, condus de senatorul Miron Mitrea, a ajuns in proprietatea omului de afaceri Adrian Oprisan prin intermediul firmei nasului Nelu Panturu u astfel, «nasul» Panturu, desi a dat aproape 500.000 de lei pe un teren si o casa in Focsani, o vinde un an mai tirziu la jumatate de pret lui Adrian Oprisan u muncitorii dau zor pentru a termina casa de pe strada Aviator Muntenescu u Adrian Oprisan considera ca ii atingem dreptul la viata privata daca scriem despre modul in care a intrat in posesia terenului pentru casa

Fosta guvernare PSD (2000-2004) a vindut, prin licitatii si executari silite de care a stiut doar un cerc restrins de initiati, la preturi mult subevaluate, o serie de terenuri si imobile care au apartinut CFR. Mecanismul a fost destul de simplu. Licitatiile s-au anuntat doar acolo unde trebuie, ca in cazul in care vine DNA ele sa existe totusi, iar imobilele si terenurile sint vindute ieftin in procedura de executare silita. Pe finalul mandatului ministrului Miron Mitrea, apropiat al baronului Marian Oprisan, Compania Nationala "Caile Ferate Romane" Regionala Galati este executata silit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Printre bunurile scoase apoi la mezat de catre Fisc se afla un teren de 950 mp situat in Focsani, pe strada Aviator Muntenescu, la un pret de aproximativ 12 euro/mp. Dupa ce a fost cumparat de catre firma cunoscutului om de afaceri Nelu Panturu, terenul a poposit in ograda fratelui lui Oprisan, Adrian, cel cu care baronul impartea ghetele cind erau mici si saraci. Numai ca atit imobilul cit si terenul au fost platite de firma lui Adrian Oprisan la jumatate de pret, dupa cum arata documentele aflate in posesia redactiei. Este cunoscut faptul ca inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au scos la licitatie chiar anul trecut un teren de aproape 10.000 mp apartinind Hotelului Astoria al SFT-CFR SA, construit pe vremea lui Miron Mitrea, si care a fost vindut la un pret subevaluat de cel putin sapte ori. De asemenea, de-a lungul timpului s-a dovedit ca tranzactiile imobiliare au fost un paravan bun pentru sponsorizarile de partid, ele reprezentind si un fel de taxa de protectie la vedere. Pare cel putin ciudat ca o firma sa fie dispusa sa vinda la jumatate de pret o casa, adica in pierdere, numai fiindca firma cumparatoare este a fratelui sefului de partid, care iti este si fin.


Din partea nasului, cu dedicatie la jumatate de pret


In cladirea de birouri de pe strada Aviator Muntenescu a functionat ani buni sediul CAR al CFR Regionala Galati. Scoasa sistematic la licitatie, in 2005, cladirea si terenul isi gasesc in cele din urma un nas. Montan Forest SRL din Gugesti, nimeni alta decit firma lui Nelu Panturu, nasul de cununie al liderului PSD Vrancea, Marian Oprisan. Cladirea in suprafata de 350 mp era compusa din unsprezece birouri, patru holuri, grup social si construita din caramida. Situat in Focsani, imobilul a avut un pret de evaluare, potrivit anuntului publicat la 18 august 2005 de catre Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea - Structura de Administrare Fiscala, de 279.580 lei, exclusiv TVA, in timp ce terenul liber de 600 mp a avut un pret de pornire al licitatiei de 172.800 lei fara TVA. La fix un an de la scoaterea la licitatie a bunurilor Regionalei CFR Galati, adica pe 28 august 2006, intre firma lui Nelu Panturu si Gama Verde SRL, adica firma fratelui lui Marian Oprisan, Adrian si a sotiei acestuia Aurelia, se incheie un act de vinzare-cumparare la biroul notarial Chiriac Plescan, care are ca obiect tocmai terenul si casa din zona Garii. Locatia este vis-a-vis de domiciliul sotilor Adrian si Aurelia Oprisan de pe strada Razboieni. Proprietarii se pot uita oricind la noua achizitie din balconul apartamentului lor si chiar o fac, dupa cum ne-au spus vecinii. Pretul tranzactiei este insa mult mai mic decit cel la care imobilul si terenul au fost achizitionate. Astfel, «nasul» Nelu Panturu, desi a dat aproape 500.000 de lei pe un teren si o casa in intravilanul Focsaniului, o vinde un an mai tirziu la jumatate de pret, adica la 226.290 de lei, aproximativ 65.000 de euro la pretul zilei. Aceasta inseamna ca acum trei ani cei aproape 1000 mp de teren au fost cumparati cu aproximativ 6 euro/mp, in timp ce pretul pietei in zona nu era mai mic de 90-100 de euro.


O «hacienda» cu acoperis de arama


La trei ani de la aceasta tranzactie, pe locul fostului CAR al CFR Galati se ridica acum o casa, de tip «hacienda» cu aer spaniol, apartinind familiei Adrian Oprisan, dupa cum se arata pe afisul de la poarta. Casa se remarca prin constructia deosebita si prin materialele de foarte buna calitate folosite. Locuinta este acoperita cu tabla de cupru garantata pina la un secol, avind de asemenea jgheaburi si olane din acelasi material exclusivist. Pe piata materialelor de constructii numai un metru patrat de tabla de cupru costa cel putin 55 de euro fara TVA. Surse de la fata locului ne-au declarat ca multe materiale au fost aduse din Italia. Mai mult, chiar si unii muncitori vorbeau in italiana. «Au venit cu masinile si au descarcat capriori din lemn perfect slefuit. Toate grinzile aveau deja forma pe care o vedeti si erau ambalate in folie de plastic. Am inteles ca le-au adus direct din Italia asa, in tipla. Aici e casa care face cit doua, chiar daca nu e cu etaj. Peretii sint grosi, dublii fata de cei obisnuiti la o casa", ne-a spus unul dintre vecini, sub protectia anonimatului. Acestia spun ca pe santier au fost vazuti chiar si specialisti italieni, fosti colegi de santier in Italia cu fratele baronului de Vrancea. O vizita pe strada Aviator Muntenescu, la viitoarea resedinta a sotilor Oprisan, dupa cum arata si anuntul de "santier in lucru" de la intrare, confirma spusele vecinilor. Constructorii lucreaza la finisajele exterioare cu casca de protectie pe cap si manusi albe. Un Q7 si un «Cayenne» se odihnesc la umbra pe strada din spatele casei. Iar Adrian Oprisan vine zilnic pe santier pentru a se asigura ca lucrurile decurg potrivit planului. Zilele trecute el a fost vazut cocotat in virful casei pentru a se asigura ca planurile sint respectate intocmai. (Doina GANEA)


Ce spun personajele implicate in afacere?

  • "Daca ar fi un pret mai mic la vinzare decit la cumparare care ar fi problema?», ne-a raspuns Nelu Panturu

  • "Aveti vreo problema cu casa mea? Vreti sa mi-o laudati? Va intereseaza arhitectura?", ne-a intrebat Adrian Oprisan

  • Ultimul cuvint i-a apartinut avocatului


  • Nasul lui Marian Oprisan, Nelu Panturu, omul care a pus pe butuci falimentara Imprelg SA Gugesti, s-a reorientat in ale afacerilor. Patronul firmei Montan Forest, Nelu Panturu, a fost extrem de zgircit in declaratii si a sustinut ca nu-si aminteste exact pretul tranzactiei, dar chiar si asa nu vede unde este problema. «Nu stiu, nu prea imi amintesc. A fost in urma cu citiva ani licitatia. Nu mai stiu cit am dat si cu cit am vindut terenul. Si chiar daca ar fi un pret mai mic la vinzare decit la cumparare care ar fi problema?», ne-a spus Nelu Panturu. Fratele lui Oprisan, care a muncit in Italia o vreme, a reusit sa faca afaceri frumoase cind s-a intors in tara. Adrian Oprisan detine impreuna cu sotia sa doua firme de gradinarit peisagistic Gama Verde si Construct Proget, devenite celebre dupa ce au pus gazon pe fostul stadion national "Lia Manoliu" inaintea si mai celebrului meci cu Danemarca. Gama Verde a avut in 2006, atunci cind a cumparat terenul de la Nelu Panturu, afaceri de 2,5 milioane de lei si un profit de doar 0,1 milioane de lei, in crestere de cinci ori fata de 2004. «Nu inteleg ce problema aveti cu casa mea! Am cumparat terenul de la un particular, nu am fost la nicio licitatie a CFR sau la Directia de Finante si nici nu ma intereseaza istoricul. Aveti vreo problema cu casa mea? Vreti sa mi-o laudati? Va intereseaza arhitectura, ca nu inteleg? Ce vreti sa scrieti!?", s-a aratat nedumerit Adrian Oprisan.


    Avocatul contraataca


    Ulterior discutiei, Adrian Oprisan ne-a contactat la redactie prin intermediul avocatului sau, pentru a ne transmite dezacordul sau cu privire la publicarea acestui material, pe motiv ca i-ar afecta viata privata. "Dumnealui considera ca acestea sint chestiuni care nu intereseaza opinia publica. Nu este nici ilegal si nici imoral ce a facut. E o tranzactie care nu are niciun fel de miza, e o modalitate de transfer de proprietate prevazuta de lege", ne-a precizat avocatul, adaugind ca daca articolul ii va incalca orice drept clientului sau nu va ezita sa ne dea in judecata. (Doina GANEA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    Golanismele nu-si gasesc locul in lege. Cea mai evidenta infractiune ar fi cea de evaziune fiscala de care se face vinovat nasul Panturu. Sigur ca poti sa vinzi sub pretul de cumparare, atat timp cat citeste integral
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    TRAIASCA MAFIA !!!
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    Regret sa vad acest lucru, dar acest ziar se duce de rapa pe zi ce trece. Mai devreme ati fost criticati, pe buna dreptate, dar vad ca ati sters repede comentariul precedent. Nu continea calomnii sau citeste integral
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    Si totusi ce-ai vrut sa zici ? E ceva incorect in ce-am zis eu ? Ca si seful vostru Prostanacul care poate vorbi 2 ore fara sa zica nimic si tu ai reusit sa intinzi o injuratura pe cinci randuri fara citeste integral
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    stiti ce a spus Dabija? ,,ce va ....grija?dar NINI,LAMBRINO,LATCAN,SECIU...ETC, AU VOIE? E ADEVARAT,E MAI USOR SA TII PIXUL IN MANA DECAT GREBLA
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    draga mihai, in romania libertatea presei e subiectiva...in primul rand trebuie sa te gandesti ca jurnalistii sunt platiti de cineva...si din momentul in care tu esti platit de un om sa scrii nu cred citeste integral
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    Domnule "ion-ion" sunteti hilar !! :))
    , acum 739399 zile, 14 ore, 4 minute, 13 secunde
    ...astia sunt banii de la nisipul de pe stadionul "Lia Manoliu" din urma cu cativa ani! Bravo portofeilor!
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.