Ultima oră

POLITICA: Discutia de luni. O emisiune HotNews.ro - RFI: Valeriu Stoica: Riscul este ca noi sa devenim in Europa nu o natiune, ci o populatie.

Ziarul de Vrancea
1 dec 2009 627 vizualizări
Asta-i cel mai mare pericol care ne paste

Vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, a afirmat ca miza bataliei din 6 decembrie este ritmul cu care Romania va merge inainte, mai accelerat sau mai lent, nu optiunea intre Est si Vest. "Multi dintre acesti oameni de afaceri, care au trait din capusarea statului roman, doresc ca acest procedeu sa continue. Cum pot sa-l continue? Daca au un Guvern care le permite asa ceva. Asta e batalia care se da in Romania. Nu cred ca mai vrea cineva sa iesim din UE sau din NATO", a declarat Valeriu Stoica la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga.


Cele mai interesante declaratii din interviul cu Valeriu Stoica:


* Discutii informale cu liderii PNL au fost si dupa turul I, despre formarea unui guvern PDL - PNL. Din pacate, canalele de comunicare au fost blocate de liderii PNL. Este explicabil de ce intelegerea intre PNL si PSD a fost facuta inainte de turul I.


* Acum au refuzat din nou. Este raspunderea actualilor lideri ai PNL ca repeta greseala din 2008. Explicatia este simpla. Si in 2008 si acum, legaturile dintre liderii PNL si liderii PSD au fost foarte puternice si au fost controlate in totalitate de Dinu Patriciu. Or, Dinu Patriciu din anul 2004 dorea o alianta dintre PNL si PSD si a facut tot ce i-a stat in putinta ca aceasta alianta sa aiba loc. Si ea exista din 2006 informal, iar acum exista si formal.




* Noi facem distinctie intre liderii PNL, pe de-o parte, si militantii PNL si alegatorii liberali din tara, pe de alta parte. Or, noi credem ca este posibil ca acest monopol Dinu Patriciu asupra PNL sa inceteze. Interesele militantilor liberali trebuie sa fie reprezentate nu de un singur om, ci de lideri care sa slujeasca intr-adevar interesele acestor alegatori si militanti liberali.


* Exista posibilitatea unei presiunii de la baza partidului spre varful partidului. Nu trebuie uitat ca, dupa aceste alegeri, in PNL o sa aiba loc un congres. Exista in PNL o opinie in sensul unei guvernari de dreapta. In momentul in care vor fi conditiile propice, in acel moment in PNL va avea loc o reorientare. Aceasta alianta cu PSD va putea fi schimbata cu PDL.


* Ma indoiesc ca votul din turul I este semnul ca alegatorii liberali au acceptat alianta PSD-PNL. Cei care si-au dat obolul pentru Crin Antonescu nu au crezut ca va face o alianta asa de rapida cu Mircea Geoana si va aparea in fotografii in toata Romania de mana cu el, devenind astfel un simplu vasal al PSD. Alegatorii liberali nu cred ca agreaza aceasta idee si cred ca se trezesc. Ei au fost inselati.


* Daca s-ar opta pentru Mircea Geoana, eu cred ca PNL va fi inghitit in final de marele prieten de stanga. De fapt, ce a urmarit PSD din \'90 pana astazi? Sa dezbine dreapta. Din pacate, liderii PNL de astazi fac jocul stangii. Normal ca stanga nu doreste sa aiba o dreapta puternica. Este nefiresc cand ai doua partide de dreapta puternice, votate de alegatori ca atare, liderul unuia dintre aceste partide sa mearga cu PSD.


* Eu cred ca nu este o alegere intre Est si Vest, pentru ca Romania, din 2007 este membra UE si nu mai are alegerea intre Est si Vest. Alta este alegerea: cu ce ritm ne indreptam catre modernizarea Romaniei, cu ce ritm de indreptam catre europenizarea Romaniei. E vorba de un ritm mai alert sau un ritm mai incet. Cei care sunt de stanga ar dori ca acest ritm sa fie mult mai incet pentru a-si conserva privilegiile. Pentru ca o modernizare rapida a Romaniei ar insemna reguli noi in Romania, ar insemna respectarea unor anumite principii si valori. Asta ar face ca toti cei care au profitat de starile de lucruri tulburi din Romania timp de 20 de ani, sa nu mai poata profita de ele in continuare. Multi dintre acesti oameni de afaceri care au trait din capusarea statului roman, doresc ca acest procedeu sa continue. Cum pot sa continue? Daca au un guvern care le permite asa ceva. Asta e batalia care se da in Romania. Nu cred ca mai vrea cineva sa iesim din UE sau din NATO. Astea sunt copilarii. Insa ritmul cu care merge Romania inainte poate fi mai accelerat sau mai lent.


* Daca nu ne consolidam identitatea institutionala, riscul este ca noi sa devenim in Europa nu o natiune, ci o populatie. Nu iesim din Europa. Numai ca vom fi numai piata de desfacere pentru ceilalti europeni, vom fi forta de munca pentru ceilalti europeni, si incet-incet trasaturile care ne dau identitate se vor dilua. Pentru ca, daca nu avem identitate institutionala, ne vom pierde si indentitatea culturala, si identitatea economica. Asta-i cel mai mare pericol care ne paste in momentul de fata.


* Stoica despre un evenual miting in Bucuresti: Suntem cenzurati in presa centrala. Riscul era ca acest miting sa fie prezentat denaturat sau sa nu fie reflectat deloc iar impactul lui ar fi fost destul de redus. Si atunci, toate resursele care ar fi fost consumate pentru acest miting pot fi consumate mult mai bine in teritoriu. Fara a mai vorbi de faptul ca, fiind cu cateva zile inainte de turul doi, militantii nostri trebuie concentrati acum pe campania om la om. Oricat de important ar fi un miting, nu poate sa inlocuiasca aceasta campanie om la om. Nu teama a decis, nu aveam de ce sa ne fie teama. Aderenta fata de Traian Basescu este inca mare.



de Redactia HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.