Ultima oră

Basescu si Geoana intra in turul doi

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 1478 vizualizări
Conform exit-pollului INSOMAR, difuzat in aceasta seara, la orele 21.00, actualul presedinte in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, este in fruntea clasamentului, cu un procent de 32,8 %, in timp ce candidatul din partea Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a obtinut 31,7 %. Liberalul Crin Antonescu se claseaza pe locul al treilea, cu 21,8 procente. Daca rezultatele se pastreaza vom avea parte de o batalie crincena in turul doi al alegerilor.

In acelasi timp, candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor a obtinut patru procente, candidatul UDMR Kelemen Hunor 3,6 %, independentul Sorin Oprescu 3,5 %, iar candidatul PNG, Gigi Becali, 1,7 %. Fiecare dintre ceilalti candidati a obtinut sub 0,5 %. Cifrele prezentate la iesirea de la urne de CCSB pentru Antena 3 pastreaza ierarhia pentru primele trei pozitii, insa prezinta procente diferite pentru candidati fata de sondajul Insomar. Astfel, Traian Basescu este cotat cu 34,1%, Mircea Geoana cu 30,9%, iar Crin Antonescu figureaza cu 22,1%. Reprezentantii UDMR si PRM, Kelemen Hunor si Corneliu Vadim Tudor, au obtinut fiecare cite 3,6%, iar Sorin Oprescu a fost votat de 3,4%. George Becali figureaza in exit poll-ul CCSB cu 1,4%. Rezultatele finale si oficiale ale alegerilor vor fi cunoscute abia peste 48 de ore, intrucit numaratoarea voturilor abia a inceput. Totusi, este destul de greu sa asistam la rasturnari spectaculoase de scoruri. De asemenea, in urma votului de astazi, 85,4 % dintre votanti au fost de acord cu reducerea numarului de parlamentari, in timp ce 76,5 % au ales varianta parlamentului unicameral. La referendum au votat 46,8 % dintre cetatenii cu drept la vot. Conform BEJ, prezenta la vot a vrincenilor la orele 19.00 este de 50, 94 %. Ziarul de Vrancea va reveni cu amanunte cu privire la rezultatele alegerilor din judetul Vrancea. (Iulia NICOLAIE)


Alegeri "marca Vrancea"

Alegerile prezidentiale au demarat in Vrancea intr-o atmosfera tensionata, cu acuzatii lansate din toate partile, dar si cu incercari de influentare a alegatorilor prin orice mijloace: bani, atentii, transport gratuit la sectii si chiar amenintari voalate. Partidele au incalcat legea electorala si au incercat sa convinga oamenii chiar la usa si in interiorul sectiei de votare sa voteze un candidat sau altul. Cele mai importante roluri par sa le aiba primarii, care se ocupa cu instruirea alegatorilor din comune, dar si cu transportul acestora la sectiile de votare, in unele locuri chiar cu masinile primariilor.

De exemplu, in comuna Slobozia Ciorasti, primarul Elena Girneata, a asteptat alegatorii la iesirea din biserica pentru a-i duce la vot motivind ca oamenii nu au cu ce sa se deplaseze. Totodata, in localitati precum Slobozia Ciorasti sau Rastoaca s-au reclamat excese in folosirea urnei mobile, in vreme ce in comunele de pe Valea Milcovului, Valea Zabalei si Valea Putnei oamenii intra cite doi in cabina de vot ori voteaza cu cartea de alegator. La Bolotesti, primarul Stefan Sichin se comporta ca un adevarat amfitrion cu cei care trebuie sa voteze in sectiile speciale si ii directioneaza spre locatiile cu pricina. Totodata, inlocuirea de catre organizatia PSD a oamenilor acreditati in sectiile de votare de catre PNG-CD, in ultimul moment, a dus la un adevarat haos in sectii, intrucit nu se mai stia cine are drept de lucru in sectii si cine nu. Inlocuirea oamenilor PNG-CD cu cei recomandati de PSD s-a facut simbata, la miezul noptii. De altfel, toate scandalurile din Vrancea legate de presedintii si loctiitorii acestora au aratat ca sectiile de votare ramin locul preferat de unde cei care au puterea vor sa fraudeze voturile cetatenilor. La primele raportari, judetul Vrancea se situa pe primele locuri in tara la prezenta la vot, insa graba alegatorilor s-a mai temperat spre dupa amiaza, chiar daca la aceasta ora in unele sectii se sta la coada. La aceasta ora, campania electorala nu da semne ca s-ar incheia, agentii de influenta ai partidelor luind cu asalt alegatorii, in special in mediul rural. La aceasta ora, Ziarul de Vrancea are trimise in teren patru echipe de reporteri pentru a documenta sesizarile care ne-au parvenit la redactie in aceasta dupa amiaza. Cetatenii care doresc sa semnaleze nereguli in desfasurarea procesului de vot sunt invitaÃi sa sune la redactie, la numarul 0237/237777 sau la numarul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100, accesibil din retelele Romtelecom, Vodafone si Orange, pus la dispozitie de Asociatia Pro Democratia. Peste aproximativ trei ore urnele se vor inchide, asa ca mai aveti timp sa votati. Desi pare o utopie, doar prin vot se trateaza scirba fata de clasa politica. Este, practic, singurul instrument de presiune la adresa clasei politice care se repeta o data la patru sau cinci ani.


23% dintre vrinceni au votat pina la ora 13.00


Dimineata, vrincenii stau la coada in sectii pentru a-si exercita dreptul de vot. Inca de dimineata, poate si datorita vremii frumoase care i-a scos din din case, votasera pentru presedinte 7,35% din totalul vrincenilor cu drept de vot, pina la ora 10.00. Procentul a crescut simtitor pina la ora 13.00, cind trecusera pragul sectiilor de votare aproape 23% dintre vrinceni, ceea ce claseaza Vrancea pe locul 12 in topul celor mai "harnice" judete la vot. La orase votasera 21% dintre cetateni, iar la sate 24% dintre vrinceni. Pentru referendum au optat insa mai putini alegatori, respectiv 20,5%. In cele 77 sectii de votare speciale din judet isi exprimasera optiunea pentru presedintele Romaniei 3.395 de persoane, iar pentru referendum 3.117 persoane. Cei mai multi cetateni aflati in tranzit, respectiv 500, au votat la cele trei sectii speciale din Focsani.


Geoana a "rulat" toata dimineata in Focsani


Spotul electoral cu Mircea Geaona a rulat ieri dimineata in intersectia de la BIG. In jurul orelor 11.15, politistii focsaneni au fost sesizati cu privire la faptul ca in intersectia b-dul Unirii cu str. Unirea Principatelor se continua campania electorala, prin difuzarea unui spot electoral pe panoul publicitar video instalat in zona. în urma verificarilor efectuate, aspectele sesizate au fost confirmate, iar operatorul responsabil cu gestionarea materialelor difuzate a fost sanctionat cu "avertisment". De asemenea, calupul publicitar respectiv a fost oprit de la difuzare. Politistii au primit si sesizari care nu s-au confirmat. PSD-ul a sesizat ca primarul Ion Sticlaru, din comuna Mera, indeamna locuitorii din comuna sa voteze un anumit candidat al unui partid politic, respectiv PD-L, oferindu-le in schimb bani. în urma verificarilor, aspectele sesizate nu s-au confirmat, dupa cum a anuntat Politia. O formatiune politica a sesizat I.P.J. Vrancea cu privire la faptul ca pe raza comunei Poiana-Cristei, responsabilii cu organizarea procesului de vot nu au indeplinit sarcinile pe linia asigurarii pazei a trei sectii de votare. în urma verificarilor efectuate, aspectele sesizate nu s-au confirmat. Ieri dupa-amiaza, I.P.J. Vrancea a fost sesizat de catre o persoana cu privire la faptul ca in momentul in care s-a prezentat la o sectie de votare din Focsani spre a-si exercita dreptul la vot, a constatat faptul ca pe lista destinata referendumului exista deja o semnatura in dreptul numelui sau. Nici aceasta sesizare nu s-a confirmat, stabilindu-se ca din cauza neatenaiei unui membru al comisiei electorale, o alta persoana a semnat in dreptul reclamantei. în cauza s-a intocmit dosar penal, cercetarile fiind continuate de procurorii Curtii de Apel Galati, pentru stabilirea incadrarii juridice a faptei. (Dan CHIRIAC)


  • Corbita: Primarul si viceprimarul fac turism electoral la neveste


  • Cei doi edili din Corbita, Emil Tacu si secundul sau, Felix Oprea, s-au ales cu sesizari la Biroul Electoral Judetean si Politie din partea PD-L, dupa ce au fost filmati in timp ce faceau turism electoral. Primarul Tacu este acuzat ca ar coordona turismul electoral la Sectia de Votare nr. 162 din satul Serbanesti, acolo unde presedinte al biroului sectiei de votare este consoarta sa, Maricica Tacu. "Transportul se face cu un microbuz Mercedes cu numarul VN 05 SCZ, iar "ghid" de ocazie pentru alegatori este chiar un angajat al Primariei", au precizat reprezentantii PD-L. Pe de alta parte, viceprimarul este acuzat ca transporta la vot localnicii cu masina personala, VN 04 GUP. "Transportul avea ca destinatie SV164 Corbita , unde loctiitorul presedintelui de sectie este insasi consoarta alesului local, Marcela Oprea", au mai aratat cei din PD-L.



    Zeci de nereguli la alegerile din Vrancea


  • suspiciunile de frauda nu lipsesc de la alegerile prezidentiale din Vrancea, unde observatorii Asociatiei pro-Democratia au sesizat mai multe nereguli in sectiile de votare


  • Vrancea se afla in fruntea judetelor in cadrul carora au fost observate nereguli privind alegerile prezidentiale. Conform unui comunicat al Asociatiei Pro-Democratia, neregulile acopera o arie larga, de la intrarea mai multor persoane in cabina de vot, transportul alegatorilor, materiale de campanie electorala purtate de catre membrii sectiilor de votare, pina la votul cu cartea de alegator. Printre neregulile din activitatea BESV s-a numarat sosirea unor alegatori inainte de ora stabilita pentru inceperea votului, la Bordesti, acestia nemaivoind sa voteze. Tot la Bordesti, o persoana a fost insotita in cabina de vot, pe motiv ca nu are studii si nu se poate descurca. La Urechesti, doi observatori acreditati de alte organizatii au declarat ca sint "de la Oficiul pentru Comunicare internationala si din partea domnului primar". Ulterior, la solicitarea observatorului APD, presedintele BESV a mentionat ca sint din partea Fundatiei United Europe. De asemenea, la Cotesti, Jitia si Dumitresti mai multe automobile transportau alegatorii catre sectiile de vot. La sectia nr. 167din Cotesti, mai multi indivizi au incercat chiar sa-i insoteasca pe alegatori in cabina, motivind ca nu au o vedere prea buna. Pe de alta parte, la Bordeasca unii membri BESV purtau chiar ecusoane cu insemnele partidului. O alta intimplare care ridica suspiciuni s-a pertecut la Golesti. "Aproximativ 10 alegatori s-au intors in sectia de vot cu buletine de vot nestampilate, spunind ca li s-au dat in plus. Ulterior, un membru al BESV a luat o stampila cu mentiunea "Votat" si a stampilat buletinele. întrebat de catre observatorul APD de ce aplica stampila, acesta a raspuns ca anuleaza buletinele. Existenta buletinelor de vot in afara sectiei de votare atrage suspiciunea de frauda electorala prin suveica", se arata in comunicatul APD. Daca la Chiojdeni s-a permis votarea cu cartea de alegator, vot anulat ulterior dupa interventia observatorului APD, la Maicanesti, peste drum de sectia de votare trona un bar la care erau consumate bauturi alcoolice. In acest caz, observatorul APD a facut sesizare scrisa catre presedintele BESV. Nici municipiul resedinta de judet nu a gazduit alegeri fara evenimente neprevazute. Astfel, toti reprezentantii PNG in sectiile de votare au fost inlocuiti in urma unei cereri formulate pe 19 noiembrie catre BEJ de partid. In acest caz, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, s-a deplasat la sediul BEJ pentru a sustine cererea PNG-ului. Aproximativ 1.400 de observatori APD sint prezenti astazi in 29 de judete. (Iulia NICOLAIE)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.