Ultima oră

Angajatii din Primarii, nemultumiti de reducerea salariilor

Doina Ganea
13 nov 2009 1504 vizualizări
Sindicalistii lucratorilor din primarii asteapta de la Prefectura recomandari privind aplicarea legii reducerii cheltuielilor salariale cu 15,5 % u Sindicatul Lucratorilor din Primarii a anuntat ca va purta negocieri cu primarii, acolo unde salariatii sint afiliati la sindicat

Prevederile Legii 329/2009 privind reducerea cheltuielilor in rindul functionarilor a bagat in ceata bugetarii, legea fiind destul de ambiguua, dar si cu aplicabilitate retroactiva. Liderii Sindicatului Judetean al Lucratorilor din Primarii Vrancea sint nemultumiti si spun ca activitatea din primarii va fi afectata daca oamenii vor fi nevoiti sa intre in concediu fara plata. In lipsa unor norme clare de aplicare, se liderii de sindicat asteapta recomandari de la Prefectura pentru aplicarea unitara a prevederilor legale. "Noi nu sintem de acord cu prevederile acestei legi. Este ilegal in primul rind sa se aplice retroactiv, apoi nu se poate aplica egal tuturor angajatilor din primarii pentru ca unii sint functionari publici, altii au statut de angajati contractuali, iar altii sint asistenti ai persoanelor cu handicap. Cum pot acestia din urma sa-si ia concediu fara plata de la un serviciu care presupune prezenta lor 24 de ore din 24? Nici propunerea privind reducerea programului de lucru nu merge pentru ca nu este o masura alternativa, ci una complementara celor de reducerea cheltuielilor cu 15,5%. Eu cred ca Prefectura ar trebui sa explice felul in care ar trebui sa se aplice aceasta lege in primarii, dar si in celelalte institutii" ne-a declarat liderul Sindicatului Lucratorilor din Primarii, Dan Budisteanu. Discutiile si negocierile cu privire la aplicarea acestei legi au inceput ieri cu Primaria Golesti si se vor desfasura la nivelul fiecarei primarii, acolo unde exista reprezentanti ai Sindicatului. "Nu stiu ce se va intimpla in acele institutii unde nu exista nici o forma sindicala. Cred ca sefii lor vor taia in carne vie pentru ca nu se vor produce negocieri. Nu stiu ce vom face, vom discuta si cu dl Emil Ravoiu de la Cartel Alfa, poate se va gasi o solutie rezonabila", a mai spus Dan Budisteanu.


Cum trebuie diminuate cheltuielile de personal


Drepturile salariale ale angajatilor din primarii vor trebui micsorate pina la sfirsitul anului cu 15,5 %. Legea 329/2009 privind reducerea cheltuielilor in rindul functionarilor publicata in Monitorul Oficial luni, 9 noiembrie, a intrat de ieri in vigoare. "în vederea incadrarii in constringerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar", spune Legea 329/2009. Conducatorii institutiilor trebuie sa aplice una dintre urmatoarele masuri: sa acorde personalului propriu zile libere fara plata pentru o perioada de pina la zece zile lucratoare, sa reduca programul de lucru, sa dispuna o masura ce combina alternativele sau alta masura cu efect echivalent. în lipsa acordului sau in cazul in care, ca urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei. El va decide sa nu fie acordate mai mult de patru zile libere intr-o luna. Angajatorul nu poate acorda zilele libere in zilele de sarbatoare legala. Zilele libere nu afecteaza durata concediului de odihna si sint asimilate unei perioade de activitate. Salariatul beneficiaza, in aceasta perioada, de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decit cele salariale. Legea mai prevede si eliminarea posibilitatii cumului salariului cu pensia. Cu alte cuvinte, sefii institutiilor publice vor trebui sa ceara angajatilor aflati in aceasta situatie sa renunte la unul dintre venituri. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.