Ultima oră

INTERNATIONAL: The New York Times: Bucovina este locul unde arta si credinta coexista in armonie, unde caii si vacile impart drumurile cu SUV-urile

Ziarul de Vrancea
7 nov 2009 476 vizualizări
Altadata provincie de est a Imperiului austro-ungar, Bucovina este astazi traversata de frontiera dintre Romania si Ucraina. Partea romaneasca a teritoriului este o lume a agriculturii si a dealurilor abrupte si impadurite, unde satele antice si cultura taranilor coexista fara probleme alaturi de noile industrii si de constructii moderne.


Sunt cuvintele cu care editorul Ruth Ellen Gruber, de la prestigiosul cotidian american The New York Times, incepe un material dedicat Romaniei. Mai precis - Bucovinei, spatiu pe care l-a descoperit in timpul unei calatorii de o saptamana.


Cai si carute (si uneori cirezi de vaci) impart drumurile cu SUV-urile. Sculpturi complicate din lemn si alte ornamente inca decoreaza multe case satesti si gospodarii. Exemple exceptionale ale mostenirii religioase, explica jurnalistul. Aici se gasesc faimoasele manastiri pictate din Romania, construite in secolele XV - XVI, cand regiunea - bastion al crestin-ortodocsilor - era amenintata de otomani. Frescele viu colorate de pe zidurile exterioare, capodopere ale picturii bizantine, spun povestile sfintilor si ale eroilor, portretizeaza in imagini epice lupta dintre bine si rau, de la sfarsitul lumii.


Manastirile sunt printre cele mai mari comori culturale ale Romaniei. Editorul de la The New York Times aminteste, insa, ca tot aici exista si locuri religioase mult mai putin cunoscute si rar vizitate, dar ce reprezinta componente importante ale patrimoniului spiritual. Este vorba despre cimitire evreiesti vechi de secole, ale caror pietre funerare erodate inca mai poarta sculpturi extraordinare, care imbina motive folclorice cu insemne religioase, evocand exemple de credinta exprimate prin arta.


Am fost in Bucovina pentru a cerceta arta pietrelor funerare evreiesti. Asa ca am petrecut ore intergi fotografiind pietrele de mormant bogat sculptate, din cimitirele din Radauti, Siret si alte orase. Dar cum am calatorit cu masina, am putut vizita manastirile pictate, a povestit Ruth Ellen Gruber.


Desi sunt multe excursii organizate la aceste manastiri, este nevoie de o masina pentru a vedea toate locurile religioase. Drumurile si, in general, infrastructura din Bucovina au fost modernizate semnificativ de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007. Acum exista mai multe hoteluri, iar numeroasele pensiuni si case de oaspeti ofera camere ieftine, incheie New York Times.



de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.