Ultima oră

Prima ninsoare, primele drumuri blocate

Ziarul de Vrancea
5 nov 2009 2730 vizualizări
Omatul a prins din nou autoritatile nepregatite u zona de munte a judetului a fost acoperita de un strat gros de zapada, care a ingreunat traficul si pe alocuri a dus la blocaje u la Vintileasca zapada a masurat 30 cm u din cauza troienelor microbuzele au ramas in statie, copii au mers pe jos la scoala, prin viscol, iar Ambulanta nu a putut razbi in zona u si la Vidra, Nereju, Naruja, Vrincioaia, Soveja si Paltin ninsoarea a pus probleme, fiind nevoie de interventia utilajelor de deszapezire u Sectia de Drumuri Nationale a intervenit partial u pentru deszapezirea drumurilor judetene in iarna 2009-2010, licitatia este in desfasurare, ofertele putind fi depuse pina pe 16 noiembrie u omul de afaceri Victor Roman ar putea primi iar contractul

Iarna ne-a luat din nou prin surprindere, ca in fiecare an. Prima ninsoare, cazuta in noaptea de marti spre miercuri, a paralizat zona de munte, unde mai multe drumuri au ramas blocate ore bune. Cele mai bogate cantitati de zapada au cazut la Vintileasca, Nereju, Naruja, Lepsa, Paltin, Vrincioaia, unde Baba Iarna si-a scuturat cojoacele spre bucuria copiilor, dar spre disperarea autoritatilor locale. La Vintileasca, microbuzele care trebuiau sa transporte copiii la scoala au ramas inzapezite, iar cei mici au pornit pe jos, prin troiene, catre scoala. Numai ca si unele cadre didactice au intirziat din acelasi motiv. Pentru a ajunge la Ambulanta, un tinar bolnav a fost transportat cu sania trasa de cai 7 km. In acest timp, autoritatile responsabile cu deszapezirea drumurilor judetene spun ca au intervenit pentru decongestionarea traficului si au imprastiat material antiderapant acolo unde au aparut probleme. Nici la aceasta ora insa Consiliul Judetean nu a incheiat un contract pentru deszapezirea drumurilor, insa anunta ca s-ar putea face un act aditional la contractul de anul trecut cu firma omului de afaceri Victor Roman. Vremea nu da semne de imbunatatire, in urmatoarea perioada anuntindu-se ninsori in zona de munte si vreme rece.


Primii fulgi care au acoperit cu un strat dalb drumurile judetene au dat batai de cap soferilor surprinsi de ninsoare. In mai multe zone din judet, mai ales la munte, stratul de nea a fost insemnat. La Vintileasca, unde zapada a masurat 25-30 cm, dupa o noapte intreaga in care a nins, microbuzele nu au mai putut pleca din statie, masinile au ramas blocate intre troiene, iar copiii au fost nevoiti sa mearga pe jos la scoala. "Microbuzele nu au circulat, masinile au ramas prin santuri, iar copiii au mers pe jos la scoala. Am avut nevoie de Ambulanta, am fost nevoiti sa transportam cu sania trasa de cai circa 7 km un tinar care era bolnav. Profesorii de la Jitia, Vintileasca, Chiojdeni nu au putut pleca la instruirea de la ISJ privind noua gripa. Cine sa mai plece de aici? Ninge in continuare si stratul de zapada poate sa inghete peste noapte, sa se produca polei. Daca apare vreun caz cu vreo gravida, ce facem?", ne-a spus edilul din Vintileasca, Marian Georgescu. Primarul se plinge ca utilajele de deszapezire au intervenit cu mare intirziere pe drumul national, desi a solicitat ajutor in nenumarate rinduri si ca nu au imprastiat material antiderapant. Cele mai afectate drumuri au fost Dumbraveni "" Jitia si Jitia "" Bahnele. "Este mai rau ca inainte de 2000, nu a venit nimeni sa faca pirtie, decit dupa lungi insistente la Prefectura, Drumuri si ISU. Nu avem nici nisip pregatit, niciun utilaj, care trebuiau sa ni se asigure de la Drumuri, toata lumea spune ca nu sint bani. Am sunat la 4 dimineata, cind situatia devenise mai grava, si abia la ora 12.00 a venit un utilaj. Nu au dat cu material antiderapant, au facut doar o pirtie", a spus, indignat, primarul Georgescu. Cele mai insemnate cantitati de zapada inregistrate ieri dimineata la Sistemul de Gospodarire a Apelor s-au inregistrat la: Nereju "" 17 cm, Lepsa "" 15 cm, Colacu "" 12 cm, Herastrau, Vidra "" 11 cm, Reghiu "" 9 cm, Ciuruc "" 7 cm. "Azi noapte (ieri, n.r.) a nins, s-a circulat mai greu pina la 10 dimineata, stratul de zapada a fost de 10 cm. A venit o autospeciala care a deszapezit si a imprastiat si material antiderapant", a spus Tudorel Bitca, primarul de la Paltin.


Masini blocate de troiene la Galaciuc


Si in alte zone ale judetului ninsoarea a pus probleme. La Vidra, Nereju si Paltin au intervenit utilajele de deszapezire pe drumuri, mai exact intre Valea Sarii-Paltin- Nereju, Naruja- Nistoresti, Vrincioaia "" Paulesti, Panciu "" Soveja, Adjud "" Podu Turcului. Pe drumurile nationale a actionat SC UMB Spedition, firma omului de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, respectiv pe DN 2D, intre Vidra si Lepsa, in timp ce pe drumurile comunale si judetene a intervenit Sectia de Drumuri Nationale cu doua utilaje. In dreptul taberei Galaciuc doua masini au ramas blocate intre troiene, pana la interventia utilajelor. "Azi noapte (ieri, n.r.) am actionat pe tronsonul Panciu "" Soveja, iar de dimineata a plecat un utilaj spre Vintileasca, de unde ne-a sunat primarul ca nu pot pleca autobuzele din cauza zapezii. Am intervenit cu doua utilaje cu lama si cu material antiderapant si pe sectorul de drum Adjud "" Podu Turcului. Cei mai luati prin surprindere au fost soferii de masini de mare tonaj care transportau lemne. S-a produs si un blocaj, de scurta durata, la km 60-62 in dreptul localitatii Galaciuc. Dar s-a intervenit imediat, au coborit doua masini cu antiderapant de la Birsesti in zona", ne-a declarat Lucica Chiper, directorul Sectiei de Drumuri Nationale, care sfatuieste participantii la trafic sa plece echipati la drum. Ieri a avut loc la sediul Prefecturii o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in cadrul careia Institutia Prefectului a solicitat o informare la zi referitoare la stadiul pregatirilor de iarna. "In urma discutiilor avute s-a ajuns la concluzia ca se impune o mai buna corelare a eforturilor pe zonele critice din judet dar si nevoia de o mai buna comunicare intre institutiile de prima linie", arata Prefectura.


Licitatie deschisa pentru deszapezirea drumurilor judetene


Pentru serviciile de deszapezire de pe drumurile judetene in iarna 2009-2010, Consiliul Judetean a demarat tirziu procedura pentru contractarea serviciilor privind prevenirea si combaterea lunecusului si inzapezirii pe reteaua de 602 km de drumuri din administrarea CJ. Anuntul de participare a fost publicat pe SEAP pe 1 octombrie 2009. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 16 noiembrie. Valoarea estimata a contractului este de 2.822.804 RON, bani care vor fi platiti din bugetul judetean. Durata contractului este de 4 luni, urmind ca data limita de 15 martie sa se depaseasca doar in cazul in care conditiile meteorologice sint nefavorabile. Contractul se va atribui prin licitatie deschisa, electronica. Cerinta minima pentru participanti este indeplinirea in ultimii trei ani a trei contracte de servicii similare receptionate, in valoare cumulata de 2.800.000 lei (fara TVA). De asemenea, cei care se inscriu la licitatie trebuie sa detina echipamentele si utilajele necesare, adica o autofreza, 6 incarcatoare frontale, un buldozer, 2 autogredere, 16 raspinditoare cu lama si 8 masini de insotire. Cistiga participantul care ofera pretul cel mai scazut. Licitatia ar putea fi cistigata tot de firma consilierului judetean Victor Roman de la PSD, Sotirex SRL, care a obtinut acest contract si in anii trecuti. "Procedura este in desfasurare. Am facut o cerere catre conducere pentru a incheia un contract pe perioada determinata prin incredintare directa daca se strica mai tare vremea", ne-a spus Catalina Oaches-Anghelescu, consilier in cadrul Compartinentului de Achizitii Publice al CJ. Si pentru deszapezirea strazilor din municipiul Adjud si pentru drumurile comunale din satele apartinatoare, Primaria a publicat un anunt pentru un contract pe o perioada de 5 luni, in valoare de 216.000 RON. Aseara nu mai era blocat nici un drum judetean, dar la munte se circula in conditii de iarna. Meteorologii anunta ninsori in zona de munte si pentru zilele urmatoare. (Mihaela BESLEAGA)


Accidente pe vreme rea


  • Politistii cer viteza redusa pentru prevenirea accidentelor


  • Vremea instabila a dus la producerea unor accidente pe soselele din judet. Pe E 85, Eugen Gavan, 46 ani, din Galati, in timp ce conducea o Toyota Avensis, pe fondul neatentiei, a pierdut controlul volanului, a patruns pe contrasens si a intrat in gardul imprejmuitor al livezii de pe partea sa de mers. In accident a fost ranita Tincuta Tercu, 44 ani, din Galati, pasagera in autoturism. In Focsani, Eugen Scavone, 31 ani, din localitate, in timp ce conducea o Skoda Octavia, nu a adaptat viteza la conditiile meteo nefavorabile si a intrat pe contrasens. A rezultat ranirea grava a lui Marcel Bosnea, 28 ani, din Focsani, care se afla linga autoturismul sau, stationat partial in afara partii carosabile. Tinind cont de conditiile meteorologice, Serviciul Rutier va recomanda sa circulati cu viteza redusa, mai ales atunci cind este ceata, ploaie, polei, zapada abundenta. De asemenea, politistii va atentioneaza ca in preajma trecerilor pentru pietoni sa reduceti la timp viteza si sa acordati prioritate de trecere tuturor celor care au acest drept. "Reamintim obligatia pe care o au, potrivit legii, conducatorii auto, atunci cind intilnesc sectoare de drum pe care vizibilitatea este sub 100 de metri: sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km pe ora in localitati si 50 km pe ora in afara acestora. Folositi luminile de intilnire pe tot parcursul deplasarii indiferent de momentul zilei si categoria de drum pe care circulati", spun politistii. (Dan CHIRIAC)


    Vedere din parcul din centrul comunei Vidra.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 23 ore, 57 minute, 53 secunde
    Pot spune ca sunt bucuros ca a venit iarna...in felul asta se vor astupa craterele de pe soseaua Focsani-Suraia.Domnule presedinte Marian Oprisan va multumim ca "existati"! Multumim din inima citeste integral
    , acum 739399 zile, 23 ore, 57 minute, 53 secunde
    Atentie la cum va adresati la adresa conducatorului nostru!!!El este singurul si unicul!!!!Asa era si-n tinerete pe rapidul 52.Nici n-apucai sa-ti pierzi portofelul si el il si gasea!!!
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.