Ultima oră

INTERNATIONAL: Memoriile aghiotantului lui Hitler ar putea pune punct ideilor revizioniste asupra Holocaustului

Ziarul de Vrancea
30 oct 2009 613 vizualizări
Memoriile ultimului aghiotant SS al lui Adolf Hitler vor fi date in curand publicitatii. Istoricii spera ca acest eveniment sa inlature si ultima umbra de indoiala privind implicarea personala a fuhrerului in organizarea Holocaustului, relateaza The Telegraph, in editia electronica.


Fritz Darges a decedat saptamana trecuta la varsta de 96 de ani si a lasat instructiuni ca manuscrisele sale, in care povesteste timpul petrecut alaturi de Fuhrer, sa fie publicate dupa moartea sa.


Darges era ultimul supravietuitor din cercul apropiatilor lui Hitler si a fost prezent la toate conferintele si evenimentele politice majore ale liderului nazist, timp de patru ani.


Expertii afirma ca memoriile omului care asigura legatura cu SS-ul vor desfiinta afirmatiile revizionistilor, care au incercat sa argumenteze ca Hitler nu stia nimic despre programul de exterminare a evreilor. Istoricii de extrema drepta au pretins ca planul de exterminare a sase milioane de evrei a fost conceput de seful SS Heinrich Himmler.


Majoritatea istoricilor afirma insa ca este de neconceput ca Hitler sa nu fi dat, in prezenta lui Darges, directive verbale legate de genocid. Alte persoane din anturajul lui Hitler, precum ministrul Armamentului, Albert Speer, si seful propagandei naziste, Josef Goebbels, afirma, in jurnalele lor care au fost publicate dupa razboi, ca nu au auzit niciun ordin al lui Hitler legat de \'Solutia Finala\'.


\'Cel mai mare om care a trait vreodata\'


Darges a decedat sambata afirmand ca, in opinia sa, Hitler este "cel mai mare om care a trait vreodata". Acum, memoriile sale vor fi publicate, in acord cu testamentul sau.


Darges se pregatea sa devina functionar in comertul exterior cand a aderat la SS, in aprilie 1933. Zelul pe care l-a aratat pentru partidul lui Hitler l-a scos in evidenta rapid si in 1936 devine aghiotant sef al lui Martin Bormann.


Prima intalnire cu Fuhrerul a avut loc in 1934. In 1940 a fost promovat in stafful acestuia. "Ca aghiotant al lui Hitler, eram responsabil pentru programul zilnic al Fuhrerului. Era necesar sa fiu prezent oricand avea nevoie de mine, la orice conferinta, la sedintele de razboi", a declarat el, intr-un interviu acordat cu putin timp inainte de moartea sa.


"Am avut senzatia ca sora Evei Braun era interesata de mine, dar nu era potrivit sa devin cumnatul Fuhrerului", povestea el, reamintindu-si anii petrecuti langa Hitler.


"Trebuie sa spun ca eram convins ca era un geniu", a fost concluzia sa.


A fost trimis pe frontul de est din cauza unei muste


Se pare insa ca Darges a apreciat gresit "caldura" pe care i-o atribuia lui Hitler: in timpul unei conferinte la Rastenburg, in 18 iulie 1944, cu doua zile inainte de atentatul cu bomba care era sa-l ucida pe Hitler, o musca a patruns in sala si l-a iritat pe Hitler, care i-a cerut aghiotantului "sa inlature neplacerea".


Darges a sugerat, in gluma, ca, intrucat este vorba despre "un daunator inaripat", de aceast lucru ar trebui sa se ocupe aghiotantul Luftwaffe, Nicolaus von Below.


Cuprins de furie, Hitler l-a concediat pe Darges pe loc: "Pleci pe frontul de est", a tipat fuhrerul la aghiotant, lucru care s-a si intamplat.


\'L-as servi din nou\'


In ciuda despartirii dramatice de Hitler, fostul aghiotant nu avea nici la finalul vietii sale reprosuri la adresa fuhrerului.


"Cu totii am visat la un imperiu german maret. De asta l-am servit si as face-o din nou, acum", spune omul care, dupa razboi, s-a ocupat de vanzarea de masini.



de Robert Mihailescu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.