Ultima oră

Militarii vrinceni au incercat sa atinga sufletul afgan

Raluca Manolache
30 oct 2009 975 vizualizări
Au fost bariere culturale si religioase pe care le-am trecut prin calitatea de a fi om; am avut bariere profesionale pe care le-am trecut prin calitatea de a fi militar , a marturisit lt. col Constantin Dobre, liderul echipei care a raportat ieri misiune indeplinita u militarii au legat prietenii in razboi

Dupa sase luni de misiune in cel mai fierbinte punct de pe glob, Afganistan, militarii de la Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" au revenit acasa. La sediul marii unitati a fost organizata ieri o ceremonie de sosire din teatrul de operatii a echipei operationale de consiliere si legatura de tip garnizoana nr. 2. Misiunea echipei a fost de a consilia comandamentul Garnizoanei QALAT al Armatei Nationale Afgane (ANA). Generalul de brigada Visarion Neagoe, comandantul Comandamentului Operational întrunit "Maresal Al. Averescu", prezent la ceremonial, a spus ca militarii au reusit sa se ridice la cel mai inalt nivel de performanta si au executat cu brio misiunile care au avut un grad ridicat de risc. Cu aceasta ocazie a luat cuvintul si lt. col. Constantin Dobre, liderul echipei, pe care il asteptau acasa cu nerabdare "cele trei fete", sotia si fiicele. "Nu am avut altceva de facut decit sa ne gindim la misiunea pe care o avem de executat si la sarcinile specifice pe care le-am avut. Au fost bariere culturale si religioase pe care le-am trecut prin calitatea de a fi om. Am avut bariere din punctul de vedere al pregatirii profesionale pe care le-am trecut prin calitatea de a fi militar", a spus Constantin Dobre. Ajuns acasa, acesta crede ca "am plecat toti cu gindul ca nu am reusit sa ii intelegem pe afgani asa cum ar fi trebuit".


Prieteni pe tarimul mortii


Militarii spun ca in Afganistan se duce o lupta continua de supravietuire. "E o alta lume acolo. O transpunere intr-un loc in care toata lumea se lupta sa supravietuiasca, sa traiasca. E greu sa iti faci treaba fara sa tii cont de ei si tinind cont de ei ai sansa sa nu iti indeplinesti misiunea, pentru ca trebuie sa faci si niste sacrificii. Este foarte greu! Pentru militarii afgani si pentru afgani in general e o perioada de schimbari si e nevoie de efort sustinut ca sa se schimbe ceva, e nevoie de dorinta lor", a remarcat Constantin Dobre. Si capitanul Daniel Huhulia, care se afla la a doua misiune externa, spune ca a privit Afganistanul ca pe o noua experienta. "Cel mai dificil moment a fost sa gasim o formula prin care sa comunicam cu populatia afgana, pentru ca vad total diferit lucrurile fata de noi, si sa ajungi la sufletul lor, sa ii convingi sa faca ce este bine. Este foarte greu", a aratat Daniel Huhulia. Cu toate acestea, militarii au reusit sa lege prietenii atit cu camarazii de coalitie, dar si cu afganii. De asemenea, militarii au reusit sa reduca distantele fata de cei dragi la un singur apel telefonic. "Au fost telefoanele, a fost internetul, dar este foarte greu fara familie. Faptul ca ii mai vezi pe internet te ajuta foarte mult, insa sase luni fara familie este greu", s-a destainuit capitanul Huhulia. Pe militarii reveniti in patrie ii asteapta un binemeritat concediu de odihna. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.