Ultima oră

Smecheria cu demiterea directorilor PD-L

Ziarul de Vrancea
15 oct 2009 3832 vizualizări
Directorii demisi din Agricultura si Silvicultura se pregatesc pentru concursurile organizate în perioada 19 - 27 octombrie, pentru a-si recapata functiile u Eu imi asum faptul ca fac parte din corpul tehnic al unui partid si execut ce trebuie sa execut , a declarat franc Laurentiu Dumitrache (PD-L) de la ITRSV, si el demis la pachet cu directorii sai adjuncti u dr. Catalin Graur, membru PD-L, va fi investit astazi in functie la DSP u si Agentia Judeteana de Prestatii Sociale are director nou, in persoana Danielei Oprea (PD-L) u in atributii si-a intrat interimar si Dumitru Dila, de la Protectia Consumatorilor, in ciuda faptului ca functia era rezervata unui pedelist u in contextul instabilitatii politice din acest moment, viitorii ocupanti ai posturilor de directori ramin o necunoscuta

A reinceput brambureala din deconcentrate. Valul demiterilor din institutii continua, chiar daca Guvernul Boc II a cazut. Multi dintre directorii care au primit in aceste zile pe birou ordinele de demitere nici nu isi incalzisera bine scaunele de sefi, pe care unii le-au ocupat in urma cu nici patru luni. Rasturnarile de situatii la impartirea "ciolanului" fac ca unele institutii sa fie la al patrulea sef in acest an. De pilda, la Directia de Sanatate Publica, in 2009 au detinut functia de conducere Cornelia Draguna, Marina Maiorov, Mihai Nedelcu, iar mai nou, Catalin Graur. Aceeasi situatie si la fostul Oficiu pentru Protectia Consumatorilor, unde in doar 10 luni s-au perindat la conducere Dumitru Dila, Cristina Boldeanu, Bogdan Matisan, si acum, din nou, Dila. Daca directorii de la institutiile subordonate Ministerului Agriculturii au primit un preaviz de 15 zile, la alte institutii sefii au fost pusi pe liber fara prea multe explicatii si pasuiri. Motivul invocat pentru schimbari este reorganizarea, baza legala fiind Ordonanta 105/2009, care inlocuieste celebra Ordonanta 37 a numirilor directorilor coordonatori, declarata intre timp neconstitutionala.


Astfel, Guvernul monocolor Boc a dorit sa se asigure ca va scapa de toti directorii PSD, urmind ca, ulterior, sa reconfirme sefii democratii din institutii, in urma concursurilor organizate la sfirsitul acestei luni. Actualii directori sint numiti cu delegare, interimar, avind drept de semnatura si reprezentare, pina la organizarea concursului, care ar trebui sa fie doar o formalitate pentru unii dintre ei. Viitorul este insa incert pentru vechii si noii directori, in conditiile in care lupta pentru putere este in toi, iar caderea Guvernului Boc a adus instabilitate pe scena politica. Practic, desi s-au anuntat pentru sfirsitul lunii octombrie concursurile pentru aceste functii ramase vacante in institutii, nimeni nu poate fi sigur ca va avea sau nu continuitate pe post, atit timp cit nu se stie ce Guvern va fi la putere. Intre timp, functionarii din deconcentrate, aflati in subordinea acestor directori avizi de putere, tremura la gindul ca posturile lor vor fi desfiintate pina in luna ianuarie, indiferent cine va veni la guvernare.


Neata isi face laudatio


La inceputul acestei saptamini, toti directorii de la institutiile subordonate Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, respectiv Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV), Oficiul de Reproducere Animala si Zootehnica, numiti in functii datorita sustinerii PD-L si PSD au primit ordine de demitere cu preaviz de 15 zile. Directorul DADR, Costica Neata, este deocamdata in concediu de odihna pentru zece zile, la fel ca si adjunctii sai, Alina Buta si Nicolae Benga, ultimii doi sustinuti de PSD. Singurul director prezent la Directie este Viorica Ghionea. Directorul Costica Neata ne-a declarat ca va participa la concurs, considerind ca activitatea sa a fost laudabila. "Am facut treaba buna pina acum si ma voi inscrie la concurs. Am citeva proiecte pe care vreau sa le continui, precum si altele noi. Din cite am discutat cu colegii mei si dl Constantin Udrea de la Protectia Plantelor si doamnele Viorica Ghionea si Violeta Chiriac de la Dezvoltare Rurala, toti niste profesionisti desavirsiti, vor participa la acest concurs", ne-a declarat Neata. Potrivit aceleasi declaratii, la concurs sint asteptati sa se inscrie toti directorii demisi, inclusiv cei sustinuti de PSD. Printre cei asteptati sa participe la aceste evaluari pentru o functie de director se numara si fostul dizident din PD-L, Mirela Bizna. Noul director al Directiei Silvice, Petrica Tudosa, fost liberal agreat acum de pedelisti, si-a intrat si el in atributii alaturi de directorul adjunct Costica Buciuc. Actualul director, numit de doua zile interimar, a mai coordonat activitatea institutiei pina in luna iunie, cind a fost demis in baza celebrei Ordonate 37. Ieri, Tudosa a participat la o sedinta de lucru la care au fost reprezentanti ai Romsilva, dupa care a trecut la verificarea documentelor semnate de predecesorul sau. La Tudosa s-a aflat in vizita ieri dimineata si subprefectul Sorin Hornea.


"Nu exista brambureala in institutii"


Si la ITRSV democrat-liberalul Laurentiu Dumitrache a primit ordinul de demitere. "Am primit asa-numitul ordin de preaviz. Din moment ce Curtea Constitutionala inlocuieste prin ordinul 105 ordonanta 37/2009, e normal ca prevederile acesteia sa nu mai fie valabile. Pina pe data de 16 octombrie, adica vinerea aceasta, trebuie sa prezentam la minister proiectul de management, iar acesta se sustine, am inteles, pe 27 octombrie. Aceasta evaluare se face pe echipa manageriala", afirma Laurentiu Dumitrache, seful ITRSV. Inspectorul sef de la ITRSV mai spune ca este linistit in privinta postului de conducere pe care il ocupa si nu este cuprins de incertitudinea care da emotii altor sefi de deconcentrate. "Nu sint de parere ca este brambureala la nivelul institutiilor, poate oamenii nu se simt capabili. Eu imi asum faptul ca fac parte din corpul tehnic al unui partid si execut ce trebuie sa execut, atit timp cit mai pot si mai vreau. Cind nu o sa mai pot o sa spun "lasati-ma in pace" si gata!", a opinat seful de la ITRSV, ajutat de adjunctii Alexandru Lefter pe domeniul tehnic si Georgeta Manea pe economic.


Smecheria demiterilor in masa


Se pare insa ca povestea cu demiterile nu este decit o formalitate. Acesti directori au fost numiti in functii conform Ordonantei de Guvern nr. 37/2009, declarata neconstitutionala saptamina trecuta. Acesta a fost un bun motiv ca ministrii sa scape de oamenii PSD, sustinuti de fostii parteneri de guvernare. Pentru ca numirile de directori coordonatori sa nu mai fie lovite de nulitate, ministrul Agriculturii, Radu Berceanu, a decis demiterea tuturor directorilor coordonatori si a adjunctilor acestora si angajarea lor in baza noii Ordonante 105 din 6 octombrie 2009, adica personal contractual. Conform anuntului de concurs postat pe 12 octombrie pe site-ul Ministerului, in perioada 19 "" 27 octombrie 2009 va avea loc desfasurarea evaluarii cunostintelor si aptitudinilor manageriale a persoanelor care urmeaza sa ocupe functii. Pentru coordonarea activitatii in Directia Agricola, examenul a fost stabilit pe 27 octombrie.


Finul lui Malureanu, noul sef al DSP


Directia de Sanatate Publica (DSP) va fi condusa de medicul stomatolog Catalin Graur, nimeni altul decit finul sefului de la Garda Financiara, Mugurel Malureanu, pe care l-a cununat in primul week-end al lunii. Decizia de numire a ajuns marti dupa-amiaza la DSP, la un minut distanta de decizia de demitere a dr. Mihai Nedelcu, care a ocupat pina in acest moment postul. "Incepind cu data de 13 octombrie 2009 Catalin Graur se numeste interimar in functia de conducere de director coordonator al Directiei de Sanatate Publica", se arata in ordinul de numire. Dr. Catalin Graur , membru PD-L, va fi investit azi in functie de subprefectul Sorin Hornea. "Am fost propus de PD-L pentru a ocupa aceasta functie. Vreau ca sistemul de sanatate din Vrancea sa functioneze asa cum trebuie", a precizat dr. Graur. De altfel, ieri si dr. Mihai Nedelcu a intrat in posesia ordinului de demitere, dupa aproape doua luni de mandat. "Am avut o autoevaluare si in urma acesteia probabil au considerat ca nu trebuie sa mai ramin in functie. Am trimis opt dosare a cite 50 de foi fiecare. Probabil au spicuit din acest dosar si au crezut ca nu pot face fata activitatii de aici", a afirmat dr. Nedelcu. Acesta urmeaza sa se decida daca va contesta decizia Ministerului Sanatatii sau nu. Conform propriei declaratii cel mai mare regret pe care l-a avut stomatologul Mihai Nedelcu a fost faptul ca nu a reusit sa faca mai multe pentru salariatii institutiei, care au fost nevoiti sa isi primeasca salariile "ciuntite" .


La Prestatii Sociale s-a schimbat culoarea


Noul director coordonator al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale este Daniela Oprea. Provenind din mediul de afaceri si asumata de PD-L, proaspata sefa sustine ca nu are cunostinta de nici un ordin de numire, insa da de inteles ca stie de nominalizarea sa pentru aceasta functie. "Deocamdata nu am fost informata despre nici o numire", ne-a spus Daniela Oprea. Proaspata directoare se arata totusi nerabdatoare sa intre in "cimpul muncii" declarindu-se dornica "sa se implice in viata sociala", acest fiind si motivul pentru care a ales acest domeniu. Claudia Lavinia Ionescu (PSD), ex-director coordonator al AJPS, se afla in prezent in concediu medical, lucru care o deranjeaza pe noua sefa. "Asta e, fiecare este dator sa se foloseasca de toate oportunitatile legii", explica Oprea artificiul pe care il incearca vechea directoare. Lavinia Ionescu sustine ca nu stie nimic despre demiterea ei, dar ca nu exclude aceasta posibilitate. "Nu stiu, probabil... Cind va ajunge la mine ceva oficial voi putea face comentarii", ne-a declarat Lavinia Ionescu. Desi inca nu a luat legatura cu noii colegi de birou, Daniela Oprea spune ca urmareste acest post de mai multa vreme si ca experienta afacerilor o recomanda ca bun manager, chiar si la o institutie de stat. In zilele urmatoare se asteapta noi numiri de inlocuirea fostilor directori pesedisti de la «deconcentratele» cu caracter social, cum ar fi Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Directia Muncii sau Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea, dupa ce ieri a fost demisa si conducerea Casei Judetene de Pensii.


Dila sustine ca Protectia Consumatorilor nu este colorata politic


Dumitru Dila, asumat de liberali in guvernarea trecuta, spune ca are drepturi depline in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Desi recunoaste ca in ordinul de numire se bate moneda mai mult pe dreptul de semnatura si de reprezentare, arata ca aceste specificatii pot fi interpretate ca un interimat. "Cit dl Matisan este in concediu medical ii tin locul. In ordin se arata ca am drept de semnatura si de reprezentare pentru functia de director coordonator adjunct pina la revenirea titularului pe post. Aceasta inseamna ca pot reprezenta comisariatul in relatia cu alte institutii", a aratat Dila. Acesta a tinut sa precizeze ca numirea sa in functie nu are legatura cu politica, si ca CJPC nu are "coloratura politica". Dupa cum se stie, PD-L l-a nominalizat pentru acest post pe consilierul judetean Corneliu Negru. Un alt director vizat de schimbare in urmatoarea perioada este si Marian Lungu (PSD) de la Directia Generala a Finantelor Publice. Acesta ne-a precizat ca nu a primit nici un ordin in acest sens si ca in aceasta perioada Toma Milica, unul dintre adjunctii sai, se afla in concediu de odihna.


Numiri interimare din interiorul institutiilor


Reprezentantii Institutiei Prefectului, care coordoneaza institutiile deconcentrate din judet, sint de parere ca aceste schimbari sint benefice, intrucit numirile s-au facut prin delegarea unor persoane din interiorul fiecarei institutii pentru conducerea interimara. "Ca reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, aceste acte care vin de la Bucuresti nu putem decit sa le punem in aplicare. Tot ce pot sa va spun este ca aceste institutii au oameni profesionisti, noi trebuie sa ne asiguram ca orice conducere ar fi sa nu impiedice buna desfasurare a institutiei. In perioada urmatoare vom purta si o corespondenta cu ministerele, pentru a ne clarifica exact care ne sint colaboratorii. Cred ca aceste schimbari sint benefice, pentru ca au fost delegati pentru conducerea interimara oameni din interiorul institutiei, nu din exteriorul sistemului", este de parere subprefectul Sorin Hornea.

Grupaj coordonat de Doina GANEA si Mihaela BESLEAGA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Ma bucur pentru numirea domnului doctor Graur.Am fost si sunt pacienta lui si pot spune ca e un profesionist. Va fi si un bun manager, sunt convinsa!
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Intr-adevar, vazand poza dotorului, mi-am adus aminte ca i-am fost pacient. Stie sa se poarte cu oamenii, si are o mana foarte usoara. Ii urez mult succes si bafta in sistemul DSP-ului Vrancean. citeste integral
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Domnul doctor i-a reparat dintii si nasului Malureanu? PD-L-ul asta a ajuns o varza.
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
O varza murata si imputita pe deasupra. Pacat.
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Nicu Tedanase sta la spatele celor doi si se roaga la bunul Dumnezeu sa-i tina la guvernare, sa manance si el un celan ca sa nu ajunga somer.Bafta domnule Tanase,inspirati mila la public.
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
PDL are nevoie de sponsori acum in capanie electorala si i-au pus urgent pe functii! Pleca ai nostri vin ai nostri Noi votam mereu ca prostii Aia hoti astia hoti Mama lor... la toti!
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Regimul silvic şi legile proprietăţii au suferit încălcări grave în judeţul Vrancea. Brăcuirea arboretelor, neasigurarea continuităţii acestora prin citeste integral
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
Proaspatul l director al Directiei Silvice Vrancea, liberalul PETRICA TUDOSE, este subiectul dosarului de la DNA - mai exact mentinerea lui in functie si eventuala renominalizare - dosar inregistrat citeste integral
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
La VRANCEA ,cantităţi imense de buşteni au luat drumul gaterelor din zonă unde au fost transformaţi în cherestea care ulterior a fost vîndută de Direcţia citeste integral
, acum 739400 zile, 2 ore, 29 minute, 34 secunde
OPC NU ARE COLORATURA POLITICA!? CINE POATE CREDE MINCIUNA LUI BILA DE LA OPC? MAI FALS CA ACUM NU A FOST NICIODATA. IL INTREB: OARE CINE A VARUIT OPC-UL IN PORTOCALIU? MATISAN? NU. DE ATATA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.