Ultima oră

Au disparut condensatorii bomba de la Marchim

Ziarul de Vrancea
30 sep 2009 1203 vizualizări
Piesele de la reteaua electrica intra in categoria poluantilor organici persistenti, cu regim special de manevrare u in judet mai exista si alte deseuri periculoase, insa specialistii de la Mediu monitorizeaza si unitatile care lucreaza cu mercur si freon

Autoritatile de mediu incearca sa dea de urma unor condensatori inclusi in categoria deseurilor organice periculoase si care au disparut de pe platforma falimentarei Marchim SA Marasesti, fosta fabrica de produse chimice, dupa cum a anuntat aseara Realitatea TV Focsani. Este vorba despre 70 de condensatori de la statia de transformare a fostei fabrici, care contin substante extrem de toxice. Deocamdata nu se stie cum au disparut, intrucit fabrica a trecut prin miinile mai multor proprietari, iar hotii de fier vechi lucreaza de ani de zile pe platforma de pe marginea soselei E85. Oficialii Garzii de Mediu se declara ingrijorati si cred ca bateriile uzate au fost furate de cei care colecteaza fier vechi. Comisarii de mediu spun ca piesele sint cautate pentru materialele refolosibile pe care le contin, intrucit bateriile intregi nu sint primite la centrele de colectare a fierului vechi. Riscul rezida din uleiul toxic care se afla in interiorul carcasei si care poate avea efect cancerigen. Preventiv, Garda de Mediu a decis sa faca un inventar la unitatile care lucreaza cu asemenea condensatori. Acestia intra in categoria poluantilor organici persistenti (POPs) din cauza substantelor (bifenilii policlorurati) aflate in echipamentele cu PCB (condensatori de corectie a factorului de putere). Aceste echipamente erau detinute la inceputul anului 2008 de 26 unitati. "Detinatorii au intocmit planuri de eliminare conform HG nr. 291/2005, cu limita de timp 2010 pentru echipamentele scoase din uz sau sfirsitul existentei utile pentru cele aflate in functiune. Din cele 1.428 bucati de condensatori aflate in inventar, in 2008 s-au mai descoperit inca 45 bucati la Vrancart SA Adjud", se arata intr-o informare postata pe site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului. în anul 2008 au fost eliminate inca 556 de bucati de la 6 agenti economici. în prezent mai detin astfel de echipamente 20 firme (917 buc), in greutate totala de 30,257 tone. Condensatorii scosi din uz urmeaza sa fie distrusi de firme specializate, potrivit normelor europene din domeniu. Pe linga baterii cu condensatori degradati, in judet mai existau si alte deseuri periculoase din stocurile istorice, cum ar fi pesticide, drojdii cu fenocianuri rezultate de la deferizarea vinului sau cianuri. Cum in judet industria s-a restrins, activitatea cu substante periculoase este redusa, atit in ce priveste productia, comercializarea sau utilizarea cit si activitatile de import-export, dupa cum ne-au declarat cei de la Mediu. Totusi, in afara de mercurul din unele aparate de masurare, freonul folosit in activitatea de service pentru aparatele frigorifice (substanta reglementata de Protocolul de la Montreal) are un regim special dat fiind ca prin evaporare contribuie la distrugerea stratului de ozon. In 2008, cantitatea de freoni utilizata in Vrancea a fost de peste 1.700 de kilograme, din care s-au recuperat doar 14 Kg. (Z. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.