Ultima oră

Militarii din Afganistan, in misiune la 50 de grade

Raluca Manolache
16 sep 2009 835 vizualizări
Inainte de orice misiune se oficiaza slujba religioasa, menita sa îi încurajeze pe militari ca nu sint singuri în lupta cu talibanii u Am devenit o familie , transmite din Afganistan locotenentul Iulian Alecsa Militarii vrinceni, aflati in misiune in Afganistan, au de indeplinit deseori misiuni grele pentru limitarea actiunilor insurgentilor

Militarii Batalionului 280 Manevra din cadrul Grupului de lupta romano-american sint astfel dislocati in mai multe baze de foc inaintate si fac patrule de prezenta, de recunoastere, de cercetare si de sprijin al autoritatilor locale. La pregatirea misiunii comandantul de pluton are sarcina de a prezenta situatia, misiunea, itinerariul de deplasare si ora la care militarii trebuie sa fie gata pentru inceperea misiunii. De asemenea, se fac precizari despre sectoarele de observare si tragere, frecventele radio, si sint reamintite semnele si semnalele care vor fi utilizate pe tot parcursul misiunii. "Ziua urmatoare, la ora stabilita, putin dupa ora prinzului, plutonul este adunat linga tehnica de lupta. Temperatura ajunge la 50 de grade. Pe chipurile militarilor se citeste nelinistea dar si emotia unei noi misiuni. Comandantul de pluton face ultimele precizari, modul de actiune la diferite incidente, apoi se oficiaza slujba religioasa, menita sa ii incurajeze ca nu sint singuri in lupta cu talibanii, care isi fac simtita prezenta doar prin bombe artizanale pe care le fabrica din orice, in orice conditii si prin atacurile directe si indirecte cu armament care nu stii cum a ajuns in posesia lor in saracia care a cuprins aceasta tara de la capatul lumii", ne-a transmis ofiterul de relatii publice Cornelia Popa.


Primiti cu caldura de populatia afgana


Militarii, care trebuie sa poarte in permanenta vestele antiglont, abia mai suporta temperaturile de aproape 50 de grade, dar nu isi permit sa fie neatenti. In aceste misiuni increderea in colegi este cea mai importanta. "Am reusit sa ne cunoastem foarte bine si, pe fundalul increderii reciproce, am format un colectiv inchegat, care poate sa indeplineasca cu succes orice misiune primita. Am devenit o familie si, cum desfasuram toate activitatile in cadrul aceluiasi colectiv, am reusit sa ne cunoastem, cu sau fara voie, toate bucuriile si necazurile. Trecem impreuna prin bune si rele. Asta ne uneste foarte mult si o privire este de ajuns pentru a-l intelege pe cel de linga tine", declara locotenentul Iulian Alecsa. Militarii vrinceni nu trec nepasatori pe linga populatia afgana. "Din loc in loc grupuri de localnici fac semne cu miinile si cer apa. Caldura cu care populatia afgana i-a primit acum le da speranta ca misiunile anterioare si acordarea asistentei umanitare localnicilor au contribuit la cresterea increderii in militarii coalitiei", mai spune Cornelia Popa. Odata iesit din sat, plutonul isi continua drumul. Dupa ce militarii au ajuns in baza, acestia se pregatesc pentru o noua misiune pentru ca niciodata nu se stie cind vor avea o noua sarcina de indeplinit. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.