Ultima oră

Mindri si demni, afganii fac din saracie un titlu de glorie!

Ziarul de Vrancea
20 aug 2009 1391 vizualizări
Desi primejdiile ii pindesc la tot pasul si nu fiecare misiune este un succes, militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizata din Focsani incearca sa isi duca misiunea mai departe u pas cu pas, actiune cu actiune, prin lucruri marunte si credinta ajungem la realizari importante , spune lt. Radu Vărna, seful echipei CIMIC, care implementeaza proiecte de infrastructura pentru populatia locala

Dupa mai bine de o luna de cind militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizata din Focsani se afla in misiune in teatrul de operatii din Afganistán, acestia ne-au transmis primele lor impresii, dar si greutatile cu care s-au confruntat in tot acest timp. In Afganistán timpul este masurat de ei nu in zile, ore, minute, ci in misiuni de patrulare, in kilometri parcursi, imbarcati pe Piranha, HMMVW sau TAB ori pe jos, in turele din paza bazelor in care sint dislocati si, nu in ultimul rind, in numarul localnicilor ajutati. Desfasurindu-ti activitatea in aceasta parte a lumii, ai ocazia sa traiesti si sa-ti imbunatatesti experinta vietii, a unei vieti simple dar grele, in care visele nu au finalitate, in care saracia face front comun cu pierderea idealurilor, iar teama macina sufletul din primele clipe de viata. într-o lume ireala, unde primejdiile te "pindesc" la orice pas, asta insemnind: pod, culvert, treceri obligate dar si bazare, unde fiecare incearca sa vinda sau sa cumpere ceva, clipele sint mai lungi ca orele, iar misiunile pe timp de zi devin interminabile. în aceste conditii vitrege, componentii echipei CIMIC "" cooperare civil-militari - isi desfasoara misiunile cu succes devenind "asul din mineca" al comandantului si implicit contribuind la cistigarea increderii populatiei locale in fortele romane. Interactiunea permanenta cu populatia afgana si cu conditiile precare de viata si activitate in acest colt de lume te impresioneaza. Cind vezi casele din pamint, fara curent electric, unde intr-o camera de 2 m x 3 m, pe jos, stau ingramaditi membrii familiilor, copiii desculti si murdari, fara un altfel de viitor, nu poti sa nu incerci sa te implici, indeosebi sentimental, in marea incercare de a incerca sa schimbi "ceva".


"Lucrul in echipa si rabdarea sint elementele esentiale"


Orice imbunatatire a conditiilor de viata reprezinta un pas urias in dezvoltarea ulterioara a lor si implicit a zonei. "Nu sintem bunii samariteni, nu ne asumam prerogative si mai ales nu promitem, dar luptam sa lasam ceva in urma noastra", a declarat mr. Vali Roman, ofiter CIMIC, cel care impreuna cu echipa CIMIC din structura B.1 CIMIC din Bucuresti incearca sa iasa invingatori cu pariul pe care si l-au pus cu ei insisi, de a schimba putin din universul sumbru al localnicilor. în acest sens, echipa CIMIC (alcatuita din lt. Radu Varna, plt.maj. Tavi Postu, plt.maj. Gheorghe Dinisel si cap. Marian Tutoianu) a demarat trei proiecte in infrastructura, cite unul in fiecare district in care militarii nostri sint dislocati, cu fonduri obtinute de la NGO USAID, cu sediul central in Kabul si filiala in Qalat, punind pe primul plan grija fata de aproapele sau, au atras populatia de partea fortelor coalitiei, reusind sa promoveze imaginea armatei romane si a CIMIC-ului direct prin cresterea nivelului de trai si asigurarea de locuri de munca, iar indirect prin cresterea nivelului de educatie si imbunatatirea conditiilor de viata (asigurarea de apa potabila) populatiei din localitatile Miskinabad, Sokhta Kalan si Sarasp. "înca din primele zile de cind am ajuns in Afganistan, mi-am dat seama cit de dificil ne va fi sa facem schimbari majore in relatia cu populatia civila, dar pas cu pas, actiune cu actiune, prin lucruri marunte si credinta ajungem la realizari importante. Lucrul in echipa si rabdarea sint elementele esentiale in cooperarea cu populatia locala", ne-a declarat lt. Radu Varna, seful echipei CIMIC. Baietii echipei CIMIC stiu sa si piarda, tocmai s-au intors dintr-o noua misiune KLE executata impreuna cu membrii PRT Qalat, in localitatea Nawrak, 35 km NE de FOB Lagman, in care cu regret in suflet ne-au povestit, la briefingul de seara, ca rezultatele discutiilor nu au fost satisfacatoare sau mai bine spus nu pe masura interesului si sufletului depus de acestia. Ma uit in ochii ofiterului CIMIC, mr. Roman, si-mi dau seama ca infringerea nu-i este indiferenta si nici nu incearca sa o transforme in victorie. Il doare c-a pierdut o lupta pe tarimul negocierilor, dar impreuna cu comanda batalionului pune la cale o noua strategie de abordare. "Viata-i facuta din multe batalii si merge inainte", incheie comandantul batalionului lt. col. Iuri Tanase. în discutie intervine si plt. maj. Tavi Postu care adauga: "Astazi principala dificultate in a indeplini misiunea CIMIC la potential maxim a constituit-o faptul ca mediul a avut o permisivitate foarte scazuta, pot afirma chiar ostil. Escorta asigurata si cordonul de securitate a fost impresionant, iar perceptia populatiei locale a fost de invazie".


Ridicarea nivelului de educatie, o prioritate


"Afganii sint un popor de oameni mindri si demni, care nu lasa capul in jos, insa am impresia ca fac din saracie un titlu de glorie", completeaza SGV Marinica Tutoianu, soferul si uneori top- coverul echipei pe timpul desfasurarii discutiilor. Cel din urma, dar nu ultimul, argintul viu al echipei, care permanent aduce un suflu nou discutiei, plt. maj. Gigi Dinisel, a intervenit respectuos in discutie, spunind ca "a intilnit aici oameni saraci lipiti pamintului dar unii si mai instariti, unii deschisi si prietenosi dar si altii neincrezatori si suspiciosi, ca cei de astazi. însa cu totii am stat de vorba si am incercat sa le transmitem bunele noastre intentii, pe toti ii tratam egal si dorim sa-i ajutam. Acesta-i telul care ma calauzeste in cea de-a treia mea misiune departe de familie". Ce vorbe frumoase, spuse din gura unui militar cu o bogata experienta in teatrele de operatii. "Proiectele CIMIC in desfasurare constituie un atu in favoarea noastra in acest razboi asimetric, iar prin construirea de scoli, cum este cea din apropierea FOB Varner, din localitatea Miskinabad, incercam sa ne implicam in ridicarea nivelului de educatie a copiilor avind ca finalitate cresterea rezistentei la propaganda insurgentilor si scaderea influentei acestora asupra tinerilor din mediul local", ne-a declarat loctiitorul comandantului, mr. Florin Agavriloaie. "Misiunile desfasurate de echipa CIMIC au fost integrate in planul de operatii al Batalionului 280 Manevra, ca actiuni non-kinetice, avind ca finalitate cistigarea increderii populatiei si sustinerea actiunilor militare ale fortelor ISAF in AO", ne-a declarat comandantul batalionului lt. col. Iuri Tanase. "Si pina acum acesti baieti, alaturi de toti militarii din subordine, au facut o treaba minunata, conform asteptarilor", a incheiat comandantul.


Corespondenta speciala din Afganistan de la sublocotenentul Cornelia POPA





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.