Ultima oră

Isi revine economia europeana? 'Motoarele' Germania si Franta anunta crestere timida

Ziarul de Vrancea
19 aug 2009 552 vizualizări
Germania si Franta par sa fi iesit din recesiune, indica datele aferente celui de-al doilea trimestru al anului, publicate joi.

Cele doua state reintra pe crestere economica mai devreme decat indicau analistii si factorii politici. Cifrele sunt totusi in scadere fata de perioada similara a anului trecut. Si economia Romaniei se afla pe panta descendenta.

Eurostat anunta o scadere a PIB-ului UE 27 de 0,3 fata de primul trimestru al anului si de 4,8% fata de perioada similara a anului trecut.

O prognoza realizata de Reuters in randul economistilor prevedea pentru trimestrul al doilea o contractie de 0,3 procente deopotriva pentru Franta si Germania.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut neasteptat cu 0,3 procente in trimestrul al doilea, marcand finalul celei mai adanci recesiuni de la cel de-al doilea Razboi Mondial si impulsionand sperantele de revenire. Pe de alta parte, PIB-ul german a inregistrat o scadere cu 5,9% fata de trimestrul al doilea din 2008.

Avansul trimestrial al economiei a fost sustinut de cresterea consumului public si privat si a activitatii din constructii si comert, a anuntat Biroul Federal de Statistica intr-un raport preliminar privitor la evolutia economica. In plus, scaderea importurilor a fost mai mare decat cea a exporturilor.

Guvernul german estimeaza ca in 2009 economia va scadea cu aproximativ 6%.

Ministrul francez al economiei: Noile date sunt surprinzatoare

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a anuntat rezultate similare pentru acest al doilea trimestru - o crestere de 0,3%. "Noile date sunt surprinzatoare", a declarat Lagarde pentru radio RTL. "Dupa patru luni de crestere negativa, Franta reuseste sa isi revina." Datele oficiale publicate de institutul de statistica INSEE au confirmat spusele ministrului.

Scaderea fata de perioada similara a anului trecut este in Franta de 2,6 %, potrivit Eurostat. Datele INSEE arata asemanator: comparativ cu jumatatea anului trecut, PIB-ul Frantei a scazut, pana la finele primului semestru din 2009, cu 2,4%.

Principalii factori care au

sustinut cresterea economiei franceze in trimestrul al doilea sunt consumul, atat in sectorul public, cat si consumul populatiei, investitiile publice si exporturile.

Grecia si Portugalia sunt alte doua tari care au anuntat crestere economica de 0,3, fata de trimestrul precedent, potrivit Eurostat. Grecia a inregistrat si cea mai mica scadere fata de trimestrul al doilea al anului trecut: 0,2%.

Romania a inregistrat a patra scadere economica din UE in trimestrul doi din 2009, fata de anul trecut

Romania a avut a patra scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana in trimestrul al doilea din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, de 8,8%, arata datele prezentate de Eurostat.

Fata de primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a scazut insa cu doar 1,2%.

Niciunul dintre cele 17 state membre care au raportat date catre Eurostat nu a inregistrat in trimestrul al doilea cresteri ale economiei fata de aceeasi perioada din 2008. Cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in Lituania, de 22,6%, Letonia, de 18,2%, si Estonia, de 16,6%, fata de intervalul similar din 2008.

Eurostat indica si faptul ca economia Statelor Unite se afla in continuare in recesiune, cu o scadere de 0,3% fata de primul trimestru si 3,9% fata de aprilie-iunie 2008.

Sursa: Euractiv



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.