Ultima oră

EUROPA:: De ce au iesit Germania si Franta din recesiune si cat de solida e cresterea?

Ziarul de Vrancea
18 aug 2009 502 vizualizări
Analistii si marile institutii de presa europene incearca sa gaseasca motivele pentru care Germania si Franta au iesit din recesiune. Multi pun la indoiala posibilitatea ca modesta crestere economica sa fie sustinuta in perioada urmatoare.

BBC se intreaba de ce economiile Germaniei si Frantei au dat primele semne de revenire, si nu cea britanica, pe care analistii o considerau foarte flexibila. Unul dintre raspunsuri ar fi ca sectorul financiar insular este mult mai mare decat cel al rivalelor continentale, de unde si impactul mai mare al restrangerii creditarii. Germania si Franta au avut si ele probleme in sectorul bancar dar nu au trebuit sa intervina atat de mult pentru sustinerea bancilor.


BBC mai noteaza si faptul ca Germania este "inima producatoare de bunuri" a Europei, bazandu-se pe exporturi pentru a-si sustine cresterea economica. De aceea, caderea economica a Germaniei a fost mai mare fata de cea a Marii Britanii, atunci cand comertul mondial a intrat in criza. Iar atunci cand acesta a inceput sa-si revina, producatorii germani de bunuri au inceput rapid sa-si refaca stocurile. De asemenea, revenirea cererii interne a jucat un rol important.


Franta si Germania au beneficiat si de ceea ce economistii numesc stabilizatoare automate: sistemele lor de securitate sociala sunt mai generoase decat cele din Marea Britanie si au oferit sprijin mai mult consumatorilor.


Interventia directa a statului german pare sa fi dat rezultate cel putin intr-o anumita privinta: schema de innoire a parcului auto (de tip "Rabla") pare sa fi reusit sa readuca la viata sectorul productiei de automobile. BBC compara dimensiunea acestei scheme, care in Germania a atins valoarea de 5 miliarde de euro, de aproape 15 ori mai mare decat in Marea Britanie. Britanicii au investit insa foarte mult in sectorul bancar. Nu doar mai mult decat Franta si Germania ci mai mult decat toate tarile G20.



de Redactia EurActiv.ro


Articol integral EurActiv.ro





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.