Ultima oră

Batrin atacat de urs la Paltin

Raluca Manolache
18 aug 2009 1531 vizualizări
Vrancea este al doilea areal din tara ca densitate a carnivorelor mari

Un barbat de 67 ani din comuna Paltin si-a vazut moartea cu ochii duminica seara, dupa ce a fost atacat de un urs intr-un luminis din apropierea satului. Ranitul a fost adus la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani in jurul orei 22.20, dupa ce a reusit sa scape de atac cu ajutorul ciinilor. "Barbatul a fost diagnosticat cu plaga muscata de urs regiunea dorso-lombara si a fost internat la chirurgie", ne-a spus Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului. Batrinul povesteste ca totul s-a intimplat in momentul in care se afla cu oile pe imas. Acesta a scapat de urs dupa ce ciinii i-au sarit in ajutor. Zona Paltin este inclusa in arealul de protectie a carnivorelor mari din muntii Vrancei, iar specialistii spun ca atacurile nu sint ceva iesit din comun de vreme ce omul a invadat spatiul in care traiesc aceste animale. Cu toate ca asemenea atacuri sint semnalate mai des in zona Brasovului, specialistii spun ca Vrancea este al doilea areal din tara ca densitate a carnivorelor mari (lup, ris, urs). Aceste specii, de interes prioritar pentru Uniunea Europeana, sint subiectul unor proiecte de conservare in situ, finantate prin programul LIFE Nature. De altfel, comuna Paltin face parte din Parcul Natural Putna, parte a Retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea. Potrivit ultimelor recensaminte efectuate in muntii Vrancei, la urs se constata o tendinta de usoara crestere a efectivelor si o modificare a structurii piramidei virstelor, cu o crestere numerica a segmentului populatiei tinere, dupa cum se arata in raportul intocmit de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului. Anul trecut, in padurile Vrancei au fost vinate zece exemplare de urs carpatin. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.