Ultima oră

Virusul Hantaan ataca din nou in Vrancea

Raluca Manolache
18 aug 2009 1525 vizualizări
Patru persoane au ajuns pe mina medicilor de la contagioase fiind suspectate ca sufera de febra hemoragica cu sindrom renal determinata de hantavirusuri u chiar daca sobolanii reprezinta un pericol pentru sanatate autoritatile nu se zbat deloc pentru stirpirea acestora u specialistii spun ca urmatoarea actiune de deratizare ar trebui sa se faca in luna octombrie

Virusul ucigas din aceeasi familie cu Ebola, denumit Hantaan, isi face simtita prezenta tot mai mult in Vrancea. In lunile mai si iulie patru persoane au ajuns pe mina medicilor din sectia de boli contagioase a Spitalului din Focsani fiind suspectate ca au fost infectate cu acest virus care se ia din mediile frecventate de rozatoare. Infectia a fost confirmata in doua cazuri, in urma analizelor efectuate la Institutul National de Cercetare ""Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", purtatorii fiind un baietel de 15 ani din Ruginesti si un barbat de 37 ani din Poiana Cristei. Testele au infirmat insa prezenta virusului in cazul unui focsanean, iar in cazul unui alt barbat de 29 ani din Movilita inca se asteapta rezultatele analizelor de laborator. "Important este ca boala se depisteaza si se trateaza in timp util pentru ca altfel ar duce la deces", a precizat dr. Floarea Constantin, epidemiolog la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Medicii atrag atentia ca febra hemoragica cu sindrom renal determinata de hantavirusuri debuteaza brusc si este caracterizata prin febra, dureri lombare, greturi, dureri musculare si frisoane si se ajunge pina la insuficienta renala acuta. "Este o boala virala care necesita supraveghere si terapie intensiva, pentru ca afecteaza in principal rinichii si ficatul. Este foarte grava deoarece duce la sindrom hemoragipar si insuficienta hepato-renala. Cei in cauza sint bine acum, dar mai ramin o perioada sub supraveghere", ne-a spus Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean din Focsani. Existenta periculosului virus Hantaan s-a confirmat si anul trecut in Vrancea. In comuna Nistoresti au fost descoperite trei cazuri, in conditiile in care in tot mai putine localitati se realizeaza deratizarea anuala.


Lupta cu sobolanii nu exista


Odata confirmate cele doua cazuri de la Reghiu si Poiana Cristei, medicii de la DSP au mers in teren si au descoperit ca cei doi pacienti au inhalat particulele care provin din dejectiile sobolanilor in padure. Daca baiatul de 15 ani s-a imbolnavit cind se afla la joaca, pacientul de 37 ani s-a pricopsit cu aceasta afectiune grava la locul de munca, pentru ca isi desfasoara activitatea in sectorul forestier. Primarii din aceste zone au fost sfatuiti sa faca deratizarea de urgenta, actiune care insa nu s-a realizat. Acelasi lucru s-a intimplat si in aceasta primavara cind autoritatile au "uitat" sa faca deratizarea menita sa ne scape de acesti daunatori periculosi. Chiar daca toate primariile au fost anuntate de Directia de Sanatate ca in luna aprilie se face deratizarea, doar trei primari, respectiv de la Tifesti, Nistoresti si Cotesti, s-au conformat pentru a tine bolile departe de comunitate. Stirpirea sobolanilor trebuie realizata de urgenta intrucit acestia transmit mai multe afectiuni grave, precum pesta, trichineloza sau leptospiroza. O noua actiune de acest gen ar trebui sa se faca in luna octombrie. "Sobolanii sint imuni la boli, dar transmit foarte multi vectori. Primarii ar trebui sa se gindeasca la sanatatea populatiei. Deratizarea ar trebui sa se faca de doua ori pe an, in lunile aprilie si octombrie", ne-a spus George Constantinescu, specialist in deratizare si dezinsectie, administratorul unei societati de profil. Acesta mai mentioneaza ca deratizarea ar trebui sa se faca in toata localitatea, si nu pe bucati, pentru ca altfel actiunea este ineficienta. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.