Ultima oră

Peste 10 ani sper sa am o stea de general!

Dan Chiriac
11 aug 2009 4759 vizualizări
Lt. col. Stanel Ciorasteanu a fost tradat de emotii la festivitatea predarii comenzii Batalionului 288 Aparare Antiaeriana Milcov u acesta a fost avansat pe o functie la Statul Major al Fortelor Terestre u noul commandant, lt. col. Daniel Suditu, vrea disciplina, devotament si atitudine pro-activa din partea militarilor

Locotenent-colonelul Daniel Suditu, de loc din Buzau, a preluat ieri comanda Batalionului 288 Aparare Antiaeriana "Milcov" Focsani dupa ce fostul comandant, lt. col Stanel Ciorasteanu, a fost avansat in functia de sef de personal la Statul Major al Fortelor Terestre. Noul comandant a preluat functia in prezenta col. dr. Vasile Hermeneanu, comandantul Brigazii 34 Infanterie "Vasile Lupu" Bucuresti, de care apartine unitatea focsaneana. Loctiitorul acestuia a citit ordinele de eliberare si numire in functie a celor doi ofiteri, care au primit multumiri si felicitari pentru realizarile din cariera. Lt. col. Stanel Ciorasteanu a fost cuprins de emotii in momentul in care a tinut discursul de dupa predarea stafetei. Aflat de sase ani la comanda Batalionului, Stanel Ciorasteanu a fost aplaudat de cei peste 250 de fosti subordonati, dar si de familie. Sotia si fiica ofiterului au fost aproape de Stanel Ciorasteanu in momentul cind a predat aproape cu lacrimi in ochi drapelul succesorului sau, Daniel Suditu. Noul comandant vine de la Buzau si a cerut disciplina inca de la inceput. "Stiu ca sinteti un colectiv foarte bun si vom desfasura impreuna actiunile si sarcinile pe care le vom avea de indeplinit. Din partea mea veti avea o orientare si un spriijin total, iar de la dumneavoastra astept o atitudine pro-activa, disciplina si devotament in munca pe care o faceti. Vreau sa le multumesc celor care m-au numit in aceasta functie si vreau sa le demonstrez ca pot duce cu bine la capat acest mandat care mi-a fost incredintat", a spus Daniel Suditu. Seful Brigazii 34 i-a prezentat pe cei doi ofiteri si le-a urat succes in noile functii, precizind ca predarea-primirea comenzii este un moment foarte important in viata oricarui batalion. Noul comandant Daniel Suditu s-a nascut pe 7 octombrie 1969, este casatorit, are o fiica si vine de la Comandamentul Operational întrunit "Alexandru Averescu" din Buzau. (Dan CHIRIAC)


Lt. col. Ciorasteanu: "Peste 10 ani sper sa am o stea de general!"


Ziarul de Vrancea a realizat ieri un scurt interviu cu cel care timp de sase ani a fost comandantul Batalionului 288, lt. col. Stanel Ciorasteanu. Acesta ne-a marturisit cele mai frumoase momente petrecute in cadrul Batalionului, dar si clipele mai grele, de ce este nevoie de un batalion de aparare antiaeriana, dar a vorbit si de planurile de viitor.



Reporter: Cum v-ati hotarit sa plecati?

Stanel Ciorasteanu: Anii trec... M-am atasat foarte mult de acest colectiv, sint vrincean, dar trebuia sa fac pasul acesta.

R: V-au tradat emotiile in timpul ceremonialului"¦

S. C.: Emotiile sint firesti cind te desparti de cineva drag, in care ai pus suflet si inima, cu toate ca oamenii care sint in uniforma ar trebui sa aiba o fata mai dura. E o parte buna si o dovada ca si noi, militarii, sintem oameni, si noi iubim"¦

R: Care a fost cea mai mare reusita la comanda Batalionului?

S. C.: Inchegarea colectivului. L-am vazut crescind de la noua oameni, cit erau in faza incipienta. A trebuit sa facem ordine, sa ne dotam, sa facem curatenie in cazarma, ca si cum te-ai muta in casa noua. Dintr-un birou unde stateau cei noua oameni ne-am trezit cu cazarma de peste 100 de hectare.

R: Dar cea mai grea?

S.C. Perioadele cele mai grele sint atunci cind vrei sa faci ceva si nu ai cu ce. Cind nu ai bani si oamenii au nevoie de diferite lucruri pentru a-si face treaba, cum ar fi cartus de imprimanta sau un calculator. Am fost nevoiti sa apelam la diferite strategii ca sa ne putem desfasura activitatea in aceasta cazarma.

R: Ati prins perioada stagiului obligatoriu, acum lucrati cu militari profesionisti. Care e diferenta?

S. C.: Daca vrei sa obtii rezultate trebuie sa lucrezi cu calm deosebit. Un lucru durabil nu se face niciodata cu forta, desi sintem in armata. Daca impui cuiva sa faca ceva si nu-i intelege sensul, acel lucru va fi facut de azi pe miine. Am facut multe lucruri frumoase aici, am sadit pomi, flori, iar oamenii pot veni la serviciu degajati.

R: Este pace acum. De ce avem nevoie de un Batalion de Aparare Antiaeriana?

S. C.: Armata se pregateste in vreme de pace pentru a putea duce razboiul.

R: Practic, ce face unitatea in caz de nevoie?

SC.: Daca ati urmarit conflictul din Irak ati observant ca acum nimeni nu mai paseste pe teritoriul adversarului pina nu stie ce se poate realiza din aer. Prima data avioanele vor veni peste noi, peste oricine. Tot ce este in spatiu aerian este controlat, mai putin pasarile cerului.

R: Ce veti face in continuare?

S.C: Voi fi sef al personalului componentei operationale terestre in cadrul Statului Major al Fortelor Terestre. Este o structura care se ocupa de pregatirea si incadrarea contigentelor care efectueaza misiuni in afara teritoriului national, in teatrele de operatii.

R: O sa va mutati cu familia?

S.C.: Deocamdata doar partial, in sensul ca am un baiat care lucreaza si este la Facultate in Bucuresti. Fetele ramin deocamdata aici pentru ca nu ne permitem sa ne luam o casa acolo. De altfel, nu vreau sa uit niciodata ca sint vrincean, iar gindurile mele sint aici.

R: Din Vrancea am avut mai multi sefi de Stat Major General. Se spune ca fiecare militar are in ranita bastonul de maresal"¦

S.C.: La asta m-am gindit inca de cind am plecat la 14 ani la Liceul Militar. Nu stiam foarte multe. Sistemul de informare era mult sub cel de azi. Peste zece ani sper sa am o stea de general!


A consemnat Dan CHIRIAC



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.