Ultima oră

Comerciantii ne vind sucuri cu E-uri, tinute in soare

Ciprian Fânaru
6 aug 2009 981 vizualizări
Protectia Consumatorilor a constatat nereguli la 90% dintre racoritoarele verificate pe piata vrinceana, motiv pentru care a taiat chitante pentru amenzi in valoare de 140.000 de lei u comisarii au depistat nereguli si la piscinele si centrele de agrement din Focsani

Data fiind canicula din aceasta vara, una dintre modalitatile de racorire utilizate de noi toti, aflata si la indemina, e achizitionarea bauturilor de sezon. Rezultatele unui control recent efectuat de comisarii de la Protectia Consumatorilor ne avertizeaza ca ar trebui sa fim foarte atenti cu ce arome si coloranti ne racorim vara aceasta. Intr-o saptamana, comisarii CJPC Vrancea au oprit temporar de la comercializare 4.000 litri de bauturi racoritoare, sucuri si ape minerale, pentru abateri de etichetare, depozitare necorespunzatoare sau depasirea termenului de valabilitate. Etichetele atragatoare ii determina pe vrinceni sa cumpere anumite sortimente, in detrimentul altora, fiind dusi in eroare de multe ori asupra compozitiei reale a produsului, adesea plin de chimicale. Aromele si colorantii inlocuiesc fructele din produse, scazind pretul acestora si crescind profitul producatorilor. In perioada 24 - 31.07.2009 au fost verificati 40 operatori economici, incluzind producatori, distribuitori, magazine si statii de distributie carburanti, constatindu-se abateri de la prevederile in domeniu la 90% dintre acestia. Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 21 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 140.700 lei si 18 avertismente, oprindu-se de la comercializare pina la eliminarea deficientelor de etichetare sau depozitare o cantitate de 3.800 litri bauturi racoritoare si ape minerale, in valoare totala de 2.800 de lei. S-au oprit, de asemenea, definitiv de la comercializare 54 de litri de bauturi racoritoare si ape minerale expirate, in valoare de 106 lei. De mentionat ca 12 operatori economici aveau expuse bauturi racoritoare sau ape minerale la o temperatura de peste 33 grade Celsius sau direct sub actiunea razelor solare, desi atit legislatia cit si producatorul, prin etichetare, impun conditii de depozitare la loc racoros, ferit de inghet si razele solare. (Ciprian FANARU)


Nereguli si pe marginea piscinelor


Lipsa avertizarilor, toalete neigienizate, echipamente potential nesigure pentru consumatori, acestea sint doar citeva dintre abaterile constatate de comisarii de la Protectia Consumatorilor in cadrul unor actiuni tematice de control care au condus la inchiderea temporara a activitatii, pina la remedierea deficientelor, la trei dintre operatorii economici ce presteaza diverse servicii la piscine si in unitati de agrement. La finalul lunii trecute au fost verificate 10 firme care desfasoara activitati de prestari servicii de agrement si detin piscine si stranduri in administrare, constatindu-se abateri la sapte dintre acestia. Pentru abaterile respective s-au aplicat patru amenzi contraventionale, in valoare totala de 70.000 de lei si sapte avertismente. Neafisarea tarifelor practicate la piscine si stranduri, a tarifelor pentru inchirierea terenurilor de tenis si fotbal sau a intervalelor orare e una dintre abateri, in timp ce "un operator economic care detine o sala de bowling in Focsani nu a putut face dovada ca echipamentul de agrement achizitionat indeplineste cerintele esentiale de securitate", se arata intr-un comunicat al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Inspectorii nu au dorit sa dea publicitatii numele unitatilor impotriva carora s-au luat masuri, pe motiv ca acestea pot contesta in instanta deciziile. (C. F.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 18 ore, 49 minute, 10 secunde
de ce nu merg domnii de la OPC si in depozite..gen Onasis sa vada cum stau baxurile cu suc si apa in soare la 37-39 grade.trebuie sa le semnalam noi aceste nereguli...??/!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.