Ultima oră

200 de gropi de gunoi se casca sub privirile Europei

Doina Ganea
18 iul 2009 3340 vizualizări
Proiect de 42 de milioane de euro elaborat la nivelul judetului zace la aprobari, in timp ce 200 de gropi de gunoi rurale sint neconforme cu prevederile europene u potrivit Garzii de Mediu, valoarea proiectului a fost umflata artificial u potrivit acestuia, vrincenii produc de doua ori mai mult gunoi decit alti romani, iar o banala pubela de gunoi costa 2.000 de euro u din lipsa banilor insa, primarii nu au putut trece la inchiderea depozitelor u daca «Managementul integrat al deseurilor» ar fi fost in derulare, atunci primarii nu ar mai fi fost nevoiti sa caute solutii de avarie u daca rampele nu sint inchise, Uniunea Europeana poate declara procedura de infrigement pe mediu, iar primariile risca sa fie coplatitoare la amenzi u in ultima ora insa, Uniunea Europeana a pasuit Romania pina in 2017

Pina la 16 iulie, depozitele de deseuri din UE trebuiau sa fie conforme. Romania avea de inchis pina la aceasta data 2.297 de depozite de deseuri neconforme, din care 50 sint municipale, iar restul comunale. Judetul Vrancea avea de inchis 200 de gropi de gunoi comunale, in afara celor cinci depozite orasenesti care au termen de inchidere finele anului 2009, 2010 sau 2017 (Adjud). Spre deosebire de alte judete din tara insa, Vrancea are un proiect intitulat «Managementului Integrat al Deseurilor in judetul Vrancea» de peste 42 de milioane de euro si care are prevazuti bani tocmai pentru inchiderea acestor gropi. Din pacate, acest proiect inceput in 2007 are termenele depasite cu 18 luni. Adica, lucrarile de executie privind realizarea unei gropi de gunoi ecologice la Haret ar fi trebuit scoase la licitatie inca din ianuarie 2009, iar procesul de desfiintare a gropilor rurale ar fi trebuit inceput de mult. Surse din cadrul Ministerului Mediului sustin insa ca proiectul a fost trimis spre reevaluare de sase ori pina sa capete forma finala care a fost adoptata de fostul ministru Atila Korody abia in toamna anului trecut. Chiar si asa, proiectul este, dupa spusele specialistilor, supraevaluat, plecind de la costurile pentru achizitionarea de utilaje, consultanta sau cheltuieli neprevazute. Comisarii Garzii de Mediu, in frunte cu proaspatul comisar Gheorghita Berbece au inaintat o adresa catre Ministerul Mediului prin care se cere reanalizarea proiectului care a fost aprobat inclusiv de catre Consiliul Judetean. Cu alte cuvinte, desi am fi putut inchide la termen toate gropile de gunoi rurale, daca am fi pus in aplicare la timp proiectul de zeci de milioane de euro, ne aflam totusi in situatia de a nu avea nici o groapa inchisa. Potrivit proiectului, in luna iunie ar fi trebuit incepute deja lucrarile la Centrul de colectare de la Haret, dupa ce toate termenele privind scoaterea la licitatie a lucrarilor si semnarea contractelor ar fi fost trecute.


Deviz umflat la un proiect cu bani europeni


Proiectul privind managementul deseurilor a fost realizat de

firma de consultanta olandeza Haskoning Nederland BV. El prevede inchiderea a 200 de locatii rurale de gunoi, amenajarea a cinci statii de transfer si a unui depozit ecologic. Analizind devizul general al investitiei, principalii indicatori economico-financiari, precum si Studiul de fezabilitate faza finala in ansamblu, Garda de Mediu Vrancea constata ca nu s-a respectat structura de cheltuieli pe capitole si subcapitole a devizului general, valoarea investitiei de 42 de milioane de euro nu este defalcata pe cheltuieli eligibile si neeligibile. In plus, comisarii au remarcat si faptul ca unele cheltuieli au fost supraevaluate. «Costurile operationale ale depozitului final Haret au fost supraevaluate, cheltuielile de curatire a depozitelor urbane in valoare estimata de 713.580 de euro, au fost inversate cu cheltuielile de inchidere a depozitelor rurale in valoare de 4.172.498 euro, iar pentru cheltuieli prevazute si neprevazute s-au alocat 3.240.384 euro, in procent de 10% din totalul proeictului fara TVA, cind de fapt procentul pentru acest gen de cheltuieli este de maximum 5%, raportat la valoarea lucrarilor. Mai mult, indicatorii tehnico-economici ai investittiei, cum ar fi valoarea totala a investitiei, defalcarea pe structura cheltuielilor din care constructii montaj, cu anul de referinta si rata de schimb valutar, lipsesc din documentatie», se arata in adresa semnata de directorul coordonator al Garzii de Mediu Vrancea, Gheorghita Berbece, catre Ministerul Mediului.


Vrincenii produc gunoi peste standarde


Proiectul realizat de firma olandeza si aprobat de CJ Vrancea si de Ministerul Mediului avea in vedere stabilirea unui sistem de management al deseurilor pentru tot judetul care sa fie in concordanta cu Directivele UE si legislatia Romaniei. «Acest proiect va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor Programului Operational Sectorial (POS) de Mediu (aprobat in iulie 2007) si ale angajamentelor din Capitolul 22 privind gestionarea deseurilor», se arata in proiect. Acesta prevede infiintarea unui depozit ecologic la Haret pe o suprafata de 15 ha si crearea unor statii de transfer la Golesti, Dumbraveni, Vidra si Adjud. Proiectul insa a fost in sine supraevaluat, pentru ca s-a pornit de la dublarea cantitatii de gunoi realizata pe zi de cap de locuitor. Potrivit specialistilor, un locuitor din mediul urban lasa in urma sa 1 kg/gunoi menajer pe zi, in timp ce o persoana din mediul rural doar 0,44 kg/zi. Proiectul pleaca de la ideea producerii a minim 2 kg/zi/locuitor de gunoi menajer. De aici s-au dublat si chiar triplat uneori si preturile estimate pentru numarul de utilaje, masini, transport, combustibil. Sase camioane de transport au fost evaluate in total la 770.400 de euro, in timp ce pentru 749 de containere de plastic de 1.100 litri se va cheltui 149.280 de euro, adica aproape 2.000 de euro bucata. Un container obisnuit de 240 l, adica din cel pe care unii dintre noi il avem in curtea casei, a fost evaluat la peste 60 de euro fara TVA, adica in jur de 300 de lei vechi, in conditiile in care il putem gasi la orice magazin la jumatate de pret. Proiectul mai are prevazut pentru gropile din cele 69 de localitati vrincene suma de 4,2 milioane euro. Specialistii sustin ca inchiderea unei gropi de gunoi necesita cheltuieli de maxim 10.000 de euro. «Pentru dezafectarea unei gropi de gunoi nu trebuie mai mult de 45.000 de lei, in medie, un buldoexcavator si de 3-4 zile de munca. Un buldoexcavator costa 105 lei/ora, un incarcator ia tot atit si mai costa 2,8 lei/km transportul. O astfel de groapa nu are mai mult de 100-150 tone de gunoi», a precizat comisarul Radu Minea.


Primarii ridica din umeri


Desi au avut la dispozitie citiva ani pentru a rezolva problema, la termenul in care nu vor mai avea voie sa depoziteze deseuri in gropile de gunoi comunale, majoritatea primarilor nu au habar ce vor face cu gunoiul. Intrebati in ce stadiu se afla demersurile pentru gasirea unui loc de depozitare, primarii au ridicat din umeri spunind ca nu au suficienti bani in bugetele locale pentru a plati transportul si depozitarea deseurilor la una dintre cele doua gropi de la Adjud si Haret care vor mai fi functionale pina in 2017 sau la depozitele din alte judete. Unii dintre ei au fost sfatuiti neoficial de catre administratia judeteana sa dea foc gunoaielor din gropile actuale. Primarul comunei Fitionesti, Iordache Cazacu, ne-a declarat ca, din puncul sau de vedere, groapa de gunoi a comunei a fost inchisa. «Ce inseamna inchisa? Am decis sa nu se mai depoziteze acolo gunoiul, iar pe cel care este acum il transportam la Haret», ne-a dat asigurari primarul. Cum acest gen de abordare nu e conforma cu normele europene, tot comisarii Garzii de Mediu au venit cu propuneri. Ei au propus Ministerului Mediului acordarea unui imprumut guvernamental catre fiecare administratie locala in valoare de aproximativ 10.000 de euro, care sa fie decontat dupa ce incepe sa se deruleze proiectul pe bani europeni. «Intreprinderea demersurilor necesare pe linga Guvernul Romaniei pentru deblocarea din rezerva bugetara aflata la dispozitia Primului Ministru si a Guvernului a sumei de 4.429.000 de lei, echivalentul a 1.025.000 euro pentru judetul Vrancea, prin alocarea directa/nominalizata pe fiecare comuna, in contul transpunerii Directivei 99/31/CE "" depozitarea deseurilor, cont ce trebuie deschis de fiecare comuna. De asemenea, se va avea in vedere deschiderea de catre Ministerul Mediului a negocierilor cu Comisia Europeana, in vederea trecerii sumei de 1.025.000 de euro in contul cofinantarii partii romane pentru cheltuielile neeligibile», se arata in scrisoarea trimisa de catre comisarul Radu Minea Consiliului Judetean, Guvernului si Ministerului Mediului.


Gropile de gunoi din judet, mine de aur pentru operator


Chiar daca unele consilii locale au inceput sa ia masuri, asta nu inseamna neaparat conformare la 16 iulie. Multi primari insa nu stiu nici macar ce amenzi risca daca nu isi inchid gropile de gunoi si au propus sa organizeze o adunare la care sa participe autoritatile judetului si comisarii de Mediu care sa le spuna in ce situatie se afla si ce solutii au. La Dumbraveni, de pilda, toate cele trei gropi de gunoi au fost inchise si, pentru a impiedica accesul oamenilor in zona, s-au inchis caile de acces cu porti inchise cu lacate. «Printr-o hotarire de Consiliu, toate cele trei gropi au fost inchise, le-am acoperit cu pamint si am inchis si caile de acces. De 2 ani avem serviciu de salubritate in comuna, datorita unei asocieri intre 9 localitati in care sintem si noi inclusi. Pentru ca statia de transfer de la Gugesti este nefinalizata, din lipsa de fonduri, acum sintem nevoiti sa incheiem un contract cu Haret pentru ca nu avem unde sa ducem gunoiul. Si in cazul asta, numai pentru transport se ridica pretul de cost», a spus primarul Ionel Strimbei din Dumbraveni. Primariile care nu se conformeaza normelor europene risca amenzi de 60.000 de lei. Valorosul proiect de management al deseurilor are deja mai multi petitori. In sensul ca, dupa ce el va fi pus la punct si realizat pe banii Europei, se pare ca o firma italiana va fi cea care va asigura serviciul de colectare a gunoiului in Vrancea si nu asa cum se preconiza, adica de catre operatorul regional actual SC CUP SA Focsani.


Inchiderea unui depozit neconform nu este simpla


Dupa intrarea in UE, Romania a avut la dispozitie doi ani pentru a-si inchide gropile neconforme. Dupa 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioada de ragaz de 2-3 luni Romaniei pina la primirea scrisorii de notificare, dupa care Guvernul mai dispune de o perioada de inca 3 luni ca sa raspunda. Potrivit oficialilor romani dupa acest interval, DG Environment (directia de mediu a UE n.r.) decide daca declanseaza sau nu procedura propriu-zisa de infrigement. Sint state membre, precum Polonia si Irlanda, care au reusit sa scape fara sa plateasca amenzi pentru ca s-au conformat cerintelor pe durata derularii procedurii de infringement. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la sfirsitul lunii mai ca daca se va dovedi ca perioada de conformare nu a fost respectata din motive independente de Ministerul Mediului, primariile vor fi co-platitoare la amenzile primite de la Comisia Europeana. CEJ poate impune o sanctiune care s-ar situa la 200.000 euro pe zi si care, potrivit spuselor ministrului Mediului, va fi «transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile». «Primaria unei comune nu poate inchide depozitul fara sa notifice mai intii autoritatea de mediu corespunzatoare si nu poate abandona deseurile. închiderea unei gropi comunale inseamna curatarea locului, luarea deseurilor si transportarea lor fie in depozite de transfer, fie in depozite conforme si renaturarea spatiului respectiv. Deocamdata nici o comuna nu ne-a notificat pentru inchiderea vreunei gropi de gunoi», a explicat comisarul Radu Minea, din cadrul Garzii de Mediu. (Doina GANEA)


CASETA


Olandezii, abonati la proiecte pe fonduri europene


Compania Haskoning Nederland BV Water Olanda face parte din clientela politica a stabilor Comisiei Europene. Conform Agentiei de Presa UrbanNews, firma olandeza este implicata in mai multe scandaluri legate de proiecte europene in Romania. Cel mai recent se refera la o datorie de 250 mii euro pe care firma o are catre compania Sergiu Leu International Project Consulting, pe care, desi olandezii au recunoscut-o, refuza sa o plateasca. Cel mai cunoscut caz de afacere pe bani publici europeni este dosarul in care fostul presedinte al CJ Constanta, Stelian Dutu, a fost trimis in judecata pentru prejudicierea bugetului prin plata citorva sute de mii de euro catre Haskoning Nederland BV, fara aprobare. In contractul cu firma de consultanta in vederea privatizarii Regiei Autonome Judetene de Apa, de 750 mii euro, era prevazut sa se execute, gratuit, un studiu pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, cit si un studiu de performanta a serviciilor. Potrivit UrbanNews, Stelian Dutu a semnat, in calitate de ordonator principal de credite si fara a avea acordul consilierilor, un act aditional prin care s-a suplimentat contractul initial cu de 280 mii euro. Desi firma olandeza nu si-a indeplinit sarcinile, a primit de la Stelian Dutu suma respectiva. (D. G.)


Ultima ora!


Comisia Europeana a acordat Romaniei o pasuire pana in 2017

Doar 19 din gropile de gunoi neconforme cu standardele europene au fost inchise in Ãara noastra pina acum. Potrivit angajamentelor asumate de Romania, pina joi ar fi trebuit inchise 78 de depozite municipale ce nu respecta normele de mediu. Comisia Europeana a fost insa blinda cu Ãara nostra ºi ne-a acordat o pasuire pana pe 16 iulie 2017. Depozitele ramase in activitate vor mai opera o perioada pina cind autoritaÃile vor stabili ce vor face cu gunoiul. Daca nu va fi respectat termenul dat de UE, Romania risca amenzi usturatoare din partea forurilor europene!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 38 minute, 8 secunde
Apropo de gunoi,am si eu o curiozitate.Mai este acea placa funerara,negra,in fata cladirii Consiliului judetean,pe care sunt amintiti "eroii neamului"Oprisan si Mitrea?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.