Ultima oră

Sarbatoarea Focsanilor a dat cep butoaielor cu bere

Doina Ganea
4 iul 2009 2263 vizualizări
Piata Garii si bulevardul cu acelasi nume au fost amenajate pentru sarbatorile orasului, care vor tine pina luni u locuitorii din cartierul pensionarilor vor petrece vrind-nevrind timp de patru zile alaturi de toti focsanenii

Piata Garii si Bulevardul Garii, cu care se mindreste atit de mult primarul Decebal Bacinschi, au intrat si ele in sarabanda parangheliilor pe bani publici. Astfel, de la intersectia cu strada Grigore Ionescu, cele doua obiective de investitii modernizate de putina vreme au fost inchise circulatiei. Bulevardul si strazile laterale Garii au fost ocupate de ieri dimineata de comerciantii de mici, bere, hamsii prajite, produse de patiserie si nu numai, nelipsiti de la Zilele Focsaniului si Festivalul berii. Dupa locatarii din zona centrala, cei din cartierul Sud sau Obor, a venit si rindul celor din zona Garii, majoritatea pensionari cu bani putini, sa se "ghiftuiasca" timp de patru zile cu mirosul de mititei si sa asculte pina tirziu in noapte muzica de petrecere si clinchet de pahare. Comerciantii spera insa ca focsanenii sa nu tina cont de criza, asteptindu-se la vinzari bune in aceasta perioada. Scena amplasata in Piata Garii a gazduit aseara primul spectacol, din cele programate in aceste zile de sarbatoare.


Mai multi comercianti decit anul trecut


Festivalul Berii si al Bauturilor Racoritoare, editia a XI-a, si-a intins de ieri tarabele cu butoaiele de bere rece, gratare si cuptoare incinse in noua locatie din Piata Garii. Timp de patru zile, Gara va fi destinatia preferata, nu numai a celor care vor sa calatoreasca, ci si a celor care vor sa se racoreasca de arsita zilei cu bere la preturi ceva mai mici decit cele practicate de terasele de fite ale orasului. Aleile bulevardului au fost impartite intre grataragi si berari, care au asternut ieri mesele si scaunele pentru discipolii lui Bachus. Numarul comerciantilor este mai mic decit in perioadele in care aceste paranghelii aveau loc in Piata Unirii, dar mult mai multi decit in anii trecuti, cind Festivalul a fost organizat in locatii marginase cum ar fi Cartierul Sud. Ieri, mesterii populari nu ajunsesera inca, desi aveau locuri rezervate acolo unde Primaria Focsani si Camera de Comert si Industrie au hotarit sarbatoarea municipiului.


Atmosfera de chef cu Tara Vrancei si Sistem


Agentii economici au declarat ca preturile la produse vor fi ceva mai ridicate decit cele de anul trecut, in raport cu indicele de inflatie si cheltuielile cu taxele. "Locatia aleasa a fost mai buna decit in anii anteriori, dar nu la fel ca in centrul orasului. Cu chiria e mai prost ca e cam piperata. Aici platesc vreo 2 euro pe metru. Daca ar tine mai mult festivalul, la 20 de metri pe care ii am, as ajunge la 1.200 de euro pe luna. Este foarte mult si nu cred ca imi voi acoperi cheltuielile", ne-a spus un comerciant de bere de la Festivalul Bauturilor. In pofida acestor opinii ca taxele sint cam mari, totusi vreo 30 de comercianti veniti de prin Bucuresti au ramas cu buza umflata si au protestat ieri in fata Primariei si a Camerei de Comert pentru ca nu au primit autorizatie de vinzare la festival. In fiecare seara, pina luni, focsanenii care doresc sa ia pulsul editiei a XI-a a Festivalului Berii sint asteptati la Gara cu miros de mici si bere, dar si cu arome de zahar ars, vanilie ori scortisoara de la colacii secuiesti. Atmosfera de chef a fost intretinuta aseara de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei", Robert Tirnaveanu, Lavinia, Connect-r, Corina si Sistem. (Doina GANEA)


Cit va costa o seara la Gara:


Vata de zahar - 1,5 lei

Colac secuiesc - 3 lei

Inghetata - 2,5 lei

Bere la halba - 1,5 lei

Bere la doza - 2-3 lei

Mici - 2 lei/bucata

Cirnati - 2 lei/bucata

Friptura de porc - 5 lei/bucata


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 7 ore, 28 minute, 19 secunde
berea la halba este 2 lei si 2,5 lei...colacul secuiesc 5 lei ala mic 10 lei ala mare..
, acum 739399 zile, 7 ore, 28 minute, 19 secunde
Daca un cetatean oarecare al acestei urbi organizeaza o petrecere oarecare in domiciliul personal pentru un motiv oarecare, iar zgomotul produs in apartament deranjeaza vecinii, Politia ia masuri citeste integral
, acum 739399 zile, 7 ore, 28 minute, 19 secunde
astia suntem,pe astia ii avem....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.