Ultima oră

Mascatul sef a obtinut argint la Campionatul National de Atletism

Dan Chiriac
16 iun 2009 3661 vizualizări
Comisarul sef Tomita Lazar este noul comandant al Detasamentului de Interventie Rapida din cadrul IPJ Vrancea inca din luna mai u Lazar a obtinut medalia de argint in acest week-end la finala Campionatului de Atletism si Cros al Ministerului Administratiei si Internelor u acesta lucreaza in formatiuni speciale inca din anul 1986 si isi imparte timpul intre meserie, sport si pescuit u Lumea nu are de ce sa se teama de noi, pentru ca noi nu avem de-a face decit cu cei care incalca legea. Teama trebuie sa le fie doar celor care se simt cu musca pe caciula , ii linisteste pe vrinceni seful mascatilor

Comisarul sef Tomita Lazar a devenit noul sef al Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR), dupa un concurs organizat la inceputul lunii mai. Acesta nu este pentru prima data la o formatiune speciala, lucrind inca din 1986 la astfel de structuri. "In 1986 am lucrat in trupele speciale de interventie de la Politia municipiului Bucuresti, dupa care, dupa Revolutie, tot la Politia Bucuresti am fost la Brigada de Asigurare a Ordinii si Linistii Publice, dupa care am trecut la Detasamentul de Interventie Speciala, acolo unde au fost primii mascati din tara. Atunci am fost selectionati 60 dintr-un total de 1.200 de candidati. In 1995 am venit la ordine publica la Focsani, iar in 2001 - 2002 am trecut la DPIR, unde am renuntat din motive personale. Dupa ce am revenit la ordine publica si am lucrat la Servicul Cabinet, din mai 2008 am devenit adjunct la mascati, iar din mai 2009 seful acestora", si-a povestit cariera noul sef de la DPIR. Ultima performanta a fost punctata la sfirsitul saptaminii trecute, la Craiova, unde s-a desfasurat finala Campionatului de Atletism si Cros al Ministerului Administratiei si Internelor. Reprezentantul Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea la competitie a fost tocmai seful DPIR, comisarul Tomita Lazar. Acesta este la a 23-a participare la finalele de atletism si cros organizate la nivelul ministerului. Ca si in anii precedenti, Lazar s-a clasat pe locurile fruntase. Astfel, la proba de 100 metri plat a obtinut locul al II-lea, iar la cros, 3.000 m, locul al IV-lea.


Nu poti abandona"¦


Pregatirea fizica este obligatorie pentru cei din trupele speciale. "Ginditi-va ca alergam dupa evadati si trebuie sa nu abandonam. Avem nevoie de conditie fizica pentru a ne tine dupa ei. A fost si cazul in jaful de la Metale Internationale cind a trebuit sa fugim dupa autori prin padure. Media de virsta a baietilor este de 32 de ani. La noi nu exista limita de virsta ci de putinta. De altfel, am luat parte la 23 de finale de atletism si cros, in cadrul ministerului si de fiecare data m-am clasat pe podium", a mai spus Lazar. Acesta a tinut sa-i linisteasca pe oamenii care se tem cind vad acesti oameni mascati. "La noi nu exista oameni neobisnuiti. Lumea nu are de ce sa se teama de noi, pentru ca noi nu avem de-a face decit cu cei care incalca legea", a mai adaugat Tomita Lazar. Acesta a recunoscut ca marele sau hobby este pescuitul, dar ca are putin timp pentru a merge la peste, avind alte prioritati.


Majoritatea mascatilor sint sportivi


Secretul reusitei in munca mascatilor este pregatirea, dar si dragostea fata de aceasta meserie. Cel putin asa sustine Tomita Lazar, cel care spune ca pentru aceasta meserie trebuie sa te pregatesti in permanenta. "Oamenii mei fac acesta meserie, iar motivatia principala este faptul ca le place. Marea majoritate sint sportivi si fac pregatire specifica. Si eu fac sport inca de mic. Am inceput cu atletism, dar am practicat si arte martiale", spune Lazar. Misiunile pe care le executa "mascatii" se fac doar prin ordin de la inspectorul sef sau de la cel imputernicit la comanda. Din acest motiv, fortele speciale stiu ca actioneaza in conformitate cu legea, in baza unui mandat de perchezitie sau urmarire. "In prima faza sintem anuntati doar ca trebuie sa intervenim. Informatiile care ni se transmit sint minime pentru a se evita "scurgerile". Pina la apropierea de locul interventiei, seful echipei de interventie le comunica locatia si cum trebuie actionat, daca trebuie retinute persoane sau cautate anumite bunuri", a precizat Lazar. Toate informatiile sint date in timp util pentru ca interventia sa fie dusa cu bine la indeplinire. De ceva timp, mascatii actioneaza si in baruri si localuri pentru ca lumea sa vada ca trebuie sa respecte legea. "Noi nu intervenim la orice. Avem cite un echipaj, in fiecare noapte, in Focsani, dar nu o sa ne deplasam pentru o simpla altercatie sau un refuz de legitimare, care pot fi rezolvate si de politistii obisnuiti", a mai precizat Lazar.


Respect, nu teama!


Dotarea mascatilor este una foarte buna incepind de anul trecut. Au fost achizitionate casti, aparatori, armament special si pistoale performante. Mascatii spun ca orice interventie este grea si riscanta, dar cu pregatire se pot realiza toate misunile. "Noi cind mergem la interventie nu avem voie sa gresim. La noi nu se admit greseli, sintem ultimii care avem voie sa gresim. Noi trebuie sa impunem respect, nu neaparat teama. Teama trebuie sa le fie doar celor care se simt cu musca pe caciula. Noi actionam ferm, acolo unde politistul obisnuit nu face fata pentru ca nu are pregatirea necesara. Este si normal sa nu aiba o astfel de pregatire, pentru ca noua ni se aloca timp si bani pentru a fi pregatiti de aceste misiuni. De regula, infractorii opun rezistenta atunci cind vad lipsa de fermitate si cind nu esti pregatit. Acesta te simte ca esti slab. De multe ori te agreseaza verbal, dar noi nu intram in conflict cu ei. Mai greu este cu bolnavii psihici", a mai povestit Lazar. Cel mai recent caz de acest fel s-a petrecut la Suraia. Un bolnav psihic a agresat politistii din comuna. Veniti in ajutorul colegilor sai, mascatii l-au imobilizat pe tinarul de 29 ani, care se afla pe o balta. "Personal l-am imobilizat dupa ce l-am luat prin surprindere. Dupa ce l-am imobilizat m-a intrebat cum am reusit pentru ca el este invincibil. I-am spus ca eu sint mai invincibil ca el!", a mai povestit Lazar. Mascatii nu au folosit de mult timp armamentul din dotare. Ultima data s-a intimplat in 2001, la Odobesti, cind trei scandalagii din localitate au fost linistiti cu focuri de arma in plan vertical. (Dan CHIRIAC)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 14 ore, 12 minute, 6 secunde
BRAVO TOMITA DA-I INAINTE, NU LASA VETERANII SA SE FACA DE RIS. IN TINE NE E NADEJDEA. I-MI PLACE CUM PESCUIESTIM LA SIRET , LA PODUL DE PONTOANE. BAFTA LA MISIUNI SI SA NU GRESITI, PT CA LA VOI E CA citeste integral
, acum 739399 zile, 14 ore, 12 minute, 6 secunde
respecte deosebite domnului lazar.
, acum 739399 zile, 14 ore, 12 minute, 6 secunde
MULTE SALUTARI DIN PARTEA MEA NICU GRIGORE,DUMNEAVOASTRA SI INTREGII ECHIPE CU CARE LUCRATI .MULTE REALIZARI ,INDEPLINIRI ,SI SUCCES PE VIITOR.CU RESPECT Nicu Grigore Ex. Jandarm.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.